Semestern har i mångt och mycket spenderats hemma i Åkersberga. Förrådet som har fått ett nytt tak och några lager färg står nu redo för kommande utmaningar.

Som alla ni som har hus vet så finns det alltid en gedigen att-göra-lista att ta tag i, så att denna sommar undvika resande har passat ganska bra. 

När semesterkänslorna nu börjar lämna kroppen säger hjärnan att allt borde bli som förut, när man kommer tillbaka från semestern och alla är på kontoret, men så är inte fallet.

Vår styrka byggs av vår enighet. Alternativet, att låta politikerna bestämma över svensk arbetsmarknad, är mycket sämre.

Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna

Även under hösten rekommenderas hemarbete för de som kan, och det innebär att vi får fortsätta stå ut – även om vi kanske i lite högre grad kan träffas på jobbet. 

Urban Pettersson och Mikael Johansson

Frågan om förändringar i Las

Omstart i Las-förhandlingen: ”Kan bli verkligt svåra diskussioner”

Nyheter

För Elektrikerförbundet har omställningen till hemarbete gått ganska bra, men inte smärtfritt. Det för med sig nya typer av arbetsmiljöutmaningar och en stor avsaknad av socialt umgänge.

Verksamheten har trots allt kunnat hålla i gång, och nya medlemmar har tillkommit under våren och sommaren, vilket är positivt. 

Nu börjar verksamheten rulla igång så smått igen efter sommarens förströelse. Som jag skrivit om i tidigare ledare så är det nu dags för förhandlingarna om trygghet och omställning, LAS-förhandlingarna, att återupptas. 

Den 14 augusti enades 13 av LO-förbunden om att ta ett nytt tag kring förhandlingarna. Nu följer en intensiv höst där förhandlingarna går in i ett högre tempo och vår enighet prövas.

Samtidigt vet vi att trots pressen som coronapandemin satt på samhället så har många företag lyckats komma ur krisen med gröna siffror.

Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna

Här vill jag åter igen lyfta hur viktigt att det är att vi håller ihop. Vår styrka byggs av vår enighet. Alternativet, att låta politikerna bestämma över svensk arbetsmarknad, är mycket sämre. 

En hand som håller i svenska sedlar

Svenskt När­ings­liv: ”Noll pro­cent i löne­ökningar”

Avtal 2020

Jag vet att Centerpartiet, Liberalerna, Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna drömmer om att få bestämma över vad som händer på svensk arbetsmarknad.

Fackföreningsrörelsen måste därför fortsätta slå vakt om den svenska modellen.  

Vid sidan av LAS-förhandlingarna börjar också avtalsrörelsen närma sig. Svenskt Näringsliv har på nytt varnat för att det troligtvis inte finns några pengar till löneökningar.

Samtidigt vet vi att trots pressen som coronapandemin satt på samhället så har många företag lyckats komma ur krisen med gröna siffror. Detta gäller självklart inte alla. 

För att nu få fart på ekonomin igen krävs konsumtion och vad är mer konsumtionsdrivande än att höja lönerna för de som konsumerar?

Urban Pettersson, förbundsordförande Elektrikerna

En lärdom från krisen 2008 är att det främst var LO-medlemmarna som drabbades av arbetslösheten och den dämpade löneutvecklingen, medan de rika faktiskt blev rikare.

För att nu få fart på ekonomin igen krävs konsumtion och vad är mer konsumtionsdrivande än att höja lönerna för de som konsumerar?

Svenskt Näringsliv påstående om att det inte finns någon kaka är bara en vilseledande manöver för att de i smyg ska kunna äta kakan i skafferiet och slippa dela med sig.

Våra medlemmar ska ha en del av kakan även i den kommande avtalsrörelsen.

Urban Petterson, Elektrikernas förbundsordförande