Under årets första fem månader inträffade tio arbetsplatsolyckor som kostade människor livet i Sverige. Detta är färre än vanligt.

Utvecklingen ser dystrare ut under sommaren. Nio personer miste livet i olyckor mellan början av juni och mitten av augusti, skriver Arbetet.

Tre av de dödsolyckor som skett i sommar har varit klämolyckor. En av dem inträffade utanför Lund den 24 juni i samband med bergkross

Den förolyckade mannen, som var i 60-årsåldern, klämdes mellan en grävmaskin och en dieselcistern.

– Förundersökningen pågår fortfarande och vi avvaktar Arbetsmiljöverkets utredning, vi har hållit vissa förhör och gjort teknisk undersökning, säger åklagare Lars Magnusson som leder förundersökningen om eventuellt arbetsmiljöbrott.

Den fjärde juni skedde en klämolycka på en industri i Nyköping, en man i 40-årsåldern klämdes i en maskin så illa att han omkom av skadorna.

Den 15 juli klämdes en man i 35-årsåldern på en betongfabrik i Nykvarn utanför Södertälje. Enligt Länstidningen Södertälje skedde olyckan när ett betongelement skulle förflyttas, mannen avled av skadorna.

– Det var en person som fick ett betongblock över sig, sa Per Fahlstrand på polisens regionledningscentral till Länstidningen Södertälje i samband med händelsen.

Förra veckan rapporterade vi om att en man i 50-årsåldern avlidit efter ett ha fallit runt fem meter på ett sågverk i Arvika kommun. 

Tidigare i sommar har ytterligare två män mist livet efter fallolyckor.

Den 30 juni föll en ställningsarbetare i 30-årsåldern i Umeå. Enligt Västerbottens-Kuriren jobbade han med att montera ned en byggställning då han föll åtta meter mot marken.

Den 18 juni föll en lastbilschaufför i 75-årsåldern från flaket, enligt Arbetsmiljöverket. Olyckan inträffade i Gävleborg.

Två gastekniker, i 40- respektive 60-årsåldern, förlorade livet i samband med underhållsarbete på en vätgastank på företaget Sandvik i Gimo i Uppland den 14 juli. 

De hittades inne i tanken efter att anhöriga larmat om att de saknades, uppger Uppsala Nya Tidning. Enligt Arbetsmiljöverket avled de av kvävning.

I början av augusti avled en man i en olycka på en bangård i Sundsvall. Mannen hamnade under en vagn då man jobbade med att koppla ihop tåg. 

– Vi är inte klara med utredningen, dessutom tittar haverikommissionen på olyckan så jag kommer invänta deras utredning också, säger åklagare Stig Andersson som leder utredningen om eventuellt arbetsmiljöbrott.

Lista: Dödsolyckor 2020

 1. 13 jan, Västra Götaland: Träindustriarbetare omkommer i olycka med spikpistol.
 2. 18 jan, Katrineholm: Lastbilschaufför, föll från sitt fordon och slog i huvudet så illa att han avled.
 3. 27 feb, Stockholm: Banarbetare, järnväg, påkörd av pendeltåg vid spårarbete.
 4. 13 mar, Örnsköldsvik: En man i 55-årsåldern klämdes av ett föremål som lyfts av en lastbil och avled senare av sina skador.
 5. 3 apr, Stockholm: En man föll 20 meter från en ställning på en arbetsplats på Östermalm i Stockholm. Han avled av sina skador.
 6. 27 april, Örnsköldsvik: En man fick ström genom kroppen vid linjearbete på en kraftledningsgata.
 7. 7 maj, Katrineholm: En lastbilschaufför avled när han körde av vägen nära Katrineholm i Gävleborg.
 8. 12 maj, Ljusne: En man i 60-årsåldern klämdes av ett fallande betongblock i ett schakt i samband med ett anläggningsarbete.
 9. 25 maj, Stockholm: En man avled efter en olycka på en byggarbetsplats på Östermalm.
 10. 26 maj, Göteborg: En hissreparatör klämdes fast i en hiss och avled senare på sjukhus.
 11. 4 juni, Nyköping: En man i 40-årsåldern skadades allvarligt när han klämdes i en maskin.
 12. 18 juni, Gävleborg: En lastbilschaufför omkom efter ett fall från ett lastbilsflak.
 13. 24 juni, Lund: En 60-årig man klämdes av ett fordon och avled senare på sjukhus av sina skador.
 14. 7 juli, Västerbotten: En ställningsbyggare omkom efter ett fall från hög höjd.
 15. 14 juli, Gimo: Olycka i vätgastank
 16. 14 juli, Gimo: Olycka i vätgastank
 17. 15 juli, Södermanland: En man klämdes mellan betongelement
 18. 5 augusti, Sundsvall: En man omkom efter att ha hamnat under ett godståg
 19. 13 augusti, Arvika: En man i 50-årsåldern omkom efter att ha fallit omkring fem meter på ett sågverk

Informationen i listan är preliminär och kommer både från Arbetsmiljöverket och andra källor. Listan kan komma att ändras om en olycka, som först klassades som en arbetsplatsolycka, i ett senare skede visar sig ha berott på sjukdom eller inte inträffat på jobbet

Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.