Det var vid 11-tiden på tisdagen som olyckan inträffade. En man i 60-årsåldern omkom under ett schaktarbete för vatten och avlopp i Ljusne, söder om Söderhamn. Mannen klämdes till döds när ett betongfundament föll över honom i schaktgropen.

Den omkomne var anställd i det kommunala energibolaget Söderhamn Nära.

En polis i uniform.

Man i 60-årsåldern avled vid grävarbete

Nyheter

Kammaråklagare Christer Jarlås ansvarar tillfälligt för förundersökningen av ärendet som rubriceras som arbetsmiljöbrott och vållande till annans död. Ingen är delgiven misstanke. 

–Det är för tidigt att säga exakt vad som hände och varför, säger han till Sekotidningen.

Det man vet än så länge är att det var minst tre personer som arbetade med att lägga vatten- och avloppsledningar i ett bostadsområde i Ljusne.

Efter första dagens grävande hittade man ett betongfundament med armeringsjärn gömt i marken. Troligen från ett gammalt hus. 

Dagen efter skulle man mäta höjden på avloppsledningen med laser och befann sig i schaktgropen. När de stod i gropen började det rasa ner grus och betongfundamentet gav vika och välte över den omkomne.

– Kollegorna lyfte bort fundamentet med grävmaskinen men det räckte inte, mannens liv gick inte att rädda, säger Christer Jarlås. 

Efter olyckan görs nu en polisutredning, Arbetsmiljöverket ska besöka platsen och företaget gör en egen utredning. Även Seko utreder olyckan.


Artikeln är tidigare publicerad i Sekotidningen, som tillsammans med Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.

Lista: Dödsolyckor 2020

  1. 13 jan, Västra Götaland: Träindustriarbetare omkommer i olycka med spikpistol.
  2. 18 jan, Katrineholm: Lastbilschaufför, föll från sitt fordon och slog i huvudet så illa att han avled.
  3. 27 feb, Stockholm: Banarbetare, järnväg, påkörd av pendeltåg vid spårarbete.
  4. 13 mar, Örnsköldsvik: En man i 55-årsåldern klämdes av ett föremål som lyfts av en lastbil och avled senare av sina skador.
  5. 3 apr, Stockholm: En man föll 20 meter från en ställning på en arbetsplats på Östermalm i Stockholm. Han avled av sina skador.
  6. 27 april, Örnsköldsvik: En man fick ström genom kroppen vid linjearbete på en kraftledningsgata.
  7. 7 maj, Katrineholm: En lastbilschaufför avled när han körde av vägen nära Katrineholm i Gävleborg.
  8. 12 maj, Ljusne: En man i 60-årsåldern hamnade i kläm i samband med ett anläggningsarbete.

Informationen i listan är preliminär och kommer både från Arbetsmiljöverket och andra källor. Listan kan komma att ändras om en olycka, som först klassades som en arbetsplatsolycka, i ett senare skede visar sig ha berott på sjukdom eller inte inträffat på jobbet