Arne Urskov är sales manager på Egatec, som introducerar Mate Exoskeleton i Danmark och snart även Sverige.

Det är en italiensk uppfinning som du hänger på dig likt en ryggsäck med midjebälte, bröstrem och ett par remmar som fästs runt överarmarna.

Det är lite Robocop-känsla över det hela vid en första titt, men det är egentligen en enkel lösning – helt utan cyborg-teknik.

Mate är helt passivt mekanisk och det behövs alltså inga batterier eller sladdinkoppling.

Istället är det fjädrar som lyfter armarna uppåt som hjälp. Du får en ”lyfthjälp” från 20 graders vinkel och uppåt, och i stället hamnar en del vikt på de starkare höfterna och benen.

– Ju högre du lyfter överarmarna och därmed ju tyngre det blir, desto mer hjälpkraft får du av fjädrarna, säger Arne Urskov.

Bild på produkten

Med ett extra starkt skelett på utsidan av kroppen får du hjälp och avlastning vid arbete med armarna uppåt. Det är tanken med Mate Exoskeleton som lyfter hela din arms vikt med hjälp av ett fjädersystem.

Porträttbild på Arne Urskov

Arne Urskov, sales manager Egatec, som lanserar Mate i Norden.

Fjädrarna vill vara i uppläge och du får ”ta i” för att få ned armarna, beroende på vilken vikt du ställer in dem på. Mate kan ställas in i sju olika tyngdlägen mellan ett till 4,5 kg.

– En arm väger ungefär 5 procent av din kroppsvikt och du ska kunna använda den här antingen du är liten eller stor till växten, säger Arne Urskov.

Lagom inställd tar du bort i princip hela vikten av armen, och belastningen på armar och nacke minskar betydligt då det bara är verktyget, maskinen eller materialet du lyfter/håller.

Den visades nyligen på en målarmässa i Nyborg, men marknaden är förstås alla arbetsplatser där armarna används över hjärthöjd, inte minst inom industrin. 

Det är dock inget billigt hjälpmedel för varje verktygslåda. Priset ligger på 37 000 dkk plus moms, men då ingår leverans och en lektion i hur den ska användas.

Mate finns i två olika storlekar – S/M och M/L – och väger i sig självt ungefär fyra kilo.

Den beräknas börja säljas i Sverige under år 2020.

Exoskelett

Exoskelett betyder ett skelett på utsidan av kroppen, så som vissa djur har.

Länk: Här kan du se en hur Mate Exoskeleton fungerar.