Den 28 december 2018 rullade en karavan med bilar till minne av Fredrik ”Gegga” Lehtonen mellan Simrishamn och Tomelilla.

”När Fredrik ’Gegga’ Lehtonen var tio år fick han följa med en släkting till dennes verkstad. Där hjälpte han till med enklare arbeten, som att byta bromsbelägg på bilar som lämnats in.

Det blev grunden till bilintresset och i dagsläget sparar Fredrik för att eventuellt kunna köpa en gård och bygga en egen verkstad. Men även om han tycker om att skruva så är det själva körningen som är roligast.

– Det finns inget bättre än att höra däcken gnälla på kurviga, backiga småvägar långt ute på landet, berättar Fredrik. Det intresset kommer också från barndomen då min far själv körde som att bilen vore stulen, men de är inget vi berättar för morsan, fortsätter han.

Denna intervju om Fredrik och hans bilintresse samt hans prisbelönta bil kunde vi läsa om i en specialutgåva av “Moderna Klassiker” av Teknikens Värld våren 2018. Fredrik var förutom medlem i Svenska Elektrikerförbundet även med i Volvoklubben NordicR.

Fredrik var inte ensam om att möta detta fruktansvärda öde. Tyvärr är det alldeles för många familjer som den senaste tiden fått genomlida detta helvete.

Mikael Pettersson och Petter Johansson

Fredrik Lehtonen kommer aldrig mer att köra bil. Den 28 november 2018 släcktes alla Fredriks drömmar när han körde ihjäl sig på väg hem från jobbet. På väg hem till sin dröm, den nyinköpta egna gården som han knappt hann äga i 2 månader.

Han hade precis innan talat med sin mamma om att han var på väg hem för att sova. Det sista hans mamma svarade honom var ”Vi tar det en annan dag” (vilket gällde däckbyte samma kväll), men det blev inte någon annan dag.

Hans mamma och hans övriga familj fick aldrig mer träffa Fredrik.

Fredrik var inte ensam om att möta detta fruktansvärda öde. Tyvärr är det alldeles för många familjer som den senaste tiden fått genomlida detta helvete.

Fredrik var värmetekniker och hade, när han körde ihjäl sig, jobbat 31 timmar i sträck. Detta är en av många tragiska berättelser från energibranschen. När vi andra kan gå in och gömma oss då det stormar och är mörkt, är de som arbetar i energibranschen ute under farliga förhållanden och ser till att vi får strömmen tillbaka.

På deras axlar vilar ett tungt ansvar.

När vi andra kan gå in och gömma oss då det stormar och är mörkt, är de som arbetar i energibranschen ute under farliga förhållanden och ser till att vi får strömmen tillbaka.

Mikael Pettersson och Petter Johansson

Det är ett välkänt fenomen att det vid upphandlingar sätts en enorm press på våra medlemmar via en rad parametrar i entreprenadkontrakten.

Det blir tydligt att geografiskt stora beredskapsområden, kombinerat med långa arbetsdagar, oregelbundna vilotider, farliga anläggningar och korta inställelsetider medför stora risker för den anställde. 

I en bransch med så många tydliga faror borde mer göras för att garantera rätten att kunna komma hem från jobbet, utan att behöva sätta livet till.

Våra medlemmar vittnar om en pressad bransch där risken för olyckor är stor. Därför har vi i våra avtalskrav som vi idag överlämnat till EnergiFöretagens Arbetsgivareförening (EFA) ställt krav på ett paket med akuta åtgärder för att våra medlemmars säkerhet ska kunna garanteras.

Ingen ska dö på jobbet. Det skall vara en självklarhet.