Johan Helander är en av elektrikerna på Kolmårdens djurpark.

När tidningen besöker Kolmården har parken rustat för Sagojul. Ett evenemang som riktar sig mot de mindre barnen, med tomtar, troll och massor av ljus.

Bland annat har 1 200 granar ställts ut, var och en med glittrande ljusslingor. Johan och hans kollega har sett till så att det finns el och kopplingsdosor till var och en. 

Även om det i kalendern finns planerade arbetsuppgifter för elektrikerna så ser verkligheten lite annorlunda ut på en djurpark. 

Vi har allt här, allt från stora bergochdalbanor med ganska avancerad automation till byggnader, till egna högspänningstransformatorer.

Johan Helander, elektriker på Kolmården

– Den här veckan har jag inte hunnit göra det jag skulle ha gjort, utan jag har istället fått jobba med elefanternas gödselränna som strulade, säger Johan Helander. 

Skötarna spolar ned allt elefantgödsel i en ränna som forslas iväg på ett band. Men nu hade den kört fast. 

– Det var en gammal motor som krånglade, så jag behövde byta den, förklarar han. 

När vi går runt i parken hörs ett kattlikt vrål. Högt och djupt. Johan Helander guidar oss till snöleoparderna. Majestätiska kattdjur med långa, vita svansar. De står och tittar ut över den kyliga och i stort sett tomma djurparken.

En vanlig vardag för Johan Helander. Han har under sin tid som anställd av Kolmården fått lära sig en hel del om djuren på parken. 

– Gästerna ser ju bara någon i Kolmården-kläder, så de ställer frågor, och då försöker jag ta reda på svaren. Djurvårdarna är ju superkunniga. Jag har lärt mig det grundläggande. 

Den här våren ska vi bland annat bygga klart uttrarnas område och restaurangen ska renoveras. Det kommer att krävas en hel del eljobb.

Johan Helander, elektriker på Kolmården

Under tidig vår är parken stängd för besökare, men för Johan och hans kollega är det då de har som allra mest att göra. 

– Det är det fönster vi har för att få större projekt gjorda. Den här våren ska vi bland annat bygga klart uttrarnas område och restaurangen ska renoveras. Det kommer att krävas en hel del eljobb. 

När parken är öppen är det alltid minst en elektriker på plats varje dag. För att se till att allt fungerar. Det kan vara något som strular med åkattraktionerna eller någon dragning som behöver fixas till. 

Innan Johan Helander började på Kolmården hade han hunnit arbeta som serviceelektriker på Nyköpings lasarett i över sju år. 

Den här veckan har jag inte hunnit göra det jag skulle ha gjort, utan jag har istället fått jobba med elefanternas gödselränna som strulade.

Johan Helander, elektriker på Kolmården

– Jag slutade där 2015 och då kände jag att jag inte ville fortsätta att jobba som elektriker, så jag utbildade mig till möbelsnickare, och det var jättekul. Men så berättade min granne, som numer är min kollega, att de sökte en elektriker till Kolmården, och jag tyckte det lät jättespännande. 

Nu har Johan Helander arbetat på Kolmården i två år. 

– Vi har allt här, allt från stora bergochdalbanor med ganska avancerad automation till byggnader, till egna högspänningstransformatorer. Det finns allt. 

Det senaste stora projektet har varit det nya björnhuset. Där har elektrikerna dragit in värme och installerat en stor elstängselanläggning. Även pandorna har fått nya lyor med golvvärme. 

Johan Helander

”Lämna din önskelista till tomten”

Nyligen har även larmövervakning installerats på alla elstängsel som finns runt parkens hägn för rovdjur. Elektrikerna får ett larm så fort ett elstängsel tappar spänningen. 

– Men djurvårdarna har alltid första checken innan vi tar över. 

Larmövervakningen är en del i säkerhetsarbetet på djurparken. I dag finns inte längre några vargar på Kolmården. Efter den dödliga vargattacken där en av djurvårdarna omkom har parken arbetat för att höja säkerheten för såväl anställda, besökare som djuren i parken.

I dag lyfter parken inte minst sitt bevarandeprogram för hotade djurarter. Här finns inte bara björnar och kameler, utan även hotade arter som den tidigare nämnda snöleoparden, vildhunden Dhole, davidshjort och vildåsnan Kulan. 

– Det är klart jag har lärt mig massor. Sådant som händer i bakgrunden på en djurpark när vi inte har en massa gäster, säger Johan Helander. 

Tomtens släde

Johan Helander

Kolmårdens djurpark

  • Kolmårdens djurpark öppnade 1965. Parken har en yta på 1,75 kvadratkilometer och är en av Nordens största djurparker. 
  • Parken är belägen 18 kilometer nordost om Norrköping och har över 80 olika djurarter, varav flera är utrotningshotade. Det föds årligen omkring 300 djurungar i Kolmårdens djurpark.
  • Parken har över 700 000 besökare varje sommar. 
  • Av de dryga 220 helårsanställda finns utöver egna elektriker även yrkesgrupper som snickare, smeder, rörmokare och mekaniker anställda. 
  • Kolmårdens djurpark ägs av koncernen Parks and Resorts.
Ett av alla djur på Kolmården är takinen, som i vilt tillstånd lever i bergen i östra Himalaya. Trots att takinen liknar kor är den faktiskt närmare släkt med fåret. Takinen har en unik kroppsbyggnad – den har horn som en gnu, nos som en älg och rygg som en bison.

Vägen till ”Nordpolen”

Kolmårdens tomteverkstad

I Kolmårdens djurpark har de två elektrikerna fullt upp med att förbereda anläggningen inför jul.

Ett högt, vindlande berg med en stuga på toppen.

Parkens elcentral är kamouflerad som Bamses farmors hus.

En platta med en stor röd knapp på, och texten Tryck absolut inte på knappen.

Stoppknappen: Vattenlek för barnen