Bedragaren gjorde flera misstag. Ett av dem var att underteckna brevet med ”Arbetsmiljöverket i Hudiksvall”.

– Där har vi inte ens ett kontor, säger Arbetsmiljöverkets säkerhetschef Arne Alfredsson till Arbetet.

Han är märkbart irriterad när han berättar om de brev som skickats ut till minst två arbetsgivare den senaste tiden. Breven har rubriken ”inspektionsmeddelande” och utger sig för att komma från Arbetsmiljöverket.

– Det står till exempel att Arbetsmiljöverket i Hudiksvall kommer att utföra en inspektion, och den inspektionen kommer att ske mellan 19:e och 22:e november.

Ett annat misstag, och det som gjorde att myndigheten uppmärksammades på bluffen, var att brevskrivaren försöka boka in en inspektion hos ett företag som redan hade ett planerat besök.

– Det var det som väckte deras misstankar, säger Arne Alfredsson.

Exakt vad brevskrivaren är ute efter är oklart. Inte heller om det handlar om någon form av bedrägeri eller mer riktade trakasserier. 

– Vi har ingen aning om vad de har för uppsåt, men det är grymt irriterande för oss att någon använder vårt namn.

För ett tränat öga är breven relativt lätta att avslöja, menar Arne Alfredsson. 

Exempelvis används inte formuleringen inspektionsmeddelande när Arbetsmiljöverket bokar ett besök, utan föranmälan.

– Men de använder vår logga och har med all säkerhet tagit del av någon form av brev som de har utgått ifrån när de har utformat brevet, men det finns en hel del i det här dokumentet som är rent felaktigt.

Myndigheten har nu polisanmält händelserna och uppmanar samtidigt de som fått misstänkta brev från Arbetsmiljöverket att höra av sig.

Hur vet man att ni verkligen är ni om det kommer någon på besök från Arbetsmiljöverket?
– Det kan man egentligen inte veta om man inte tar reda på det. Men vi har legitimationer. När vi föranmäler våra besök skickar vi alltid med information om vem eller vilka inspektörer som kommer att vara med och vi skickar också med uppgifter om telefonnummer. Då är man hjärtligt välkommen att kontakta oss, säger Arne Alfredsson.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Arbetet, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.