Moderata ungdomsförbundet, MUF, drar återigen lans för de allra rikaste. I slutet av oktober gick förbundet ut med att de vill avskaffa regionerna och ersätta regionskatten med privata sjukvårdsförsäkringar.

Det är ett sjukt dåligt förslag, med gott om avskräckande exempel.

För lite drygt två år sen var jag och en facklig kamrat på studieresa i Kalifornien för att träffa Service Employees International Union, SEIU, och de fackliga inom branschen ”home care assistants”, personlig assistans. 

I Kalifornien arbetar de personliga assistenterna under helt andra förutsättningar, deras botten är långt under vår.

I USA blir du som jobbar övertid straffad med avstängning från jobbet med upp till 6 månader, utan lön.

Felix Finnveden

Ta övertiden som exempel. I Sverige är det alltid tjafs när personliga assistenter ska ha övertidslön, pengarna ska i regel tas från brukarens personliga budget och de som kan godkänna det är ofta anhöriga, men de får ju alltid lön.

I USA blir du som jobbar övertid straffad med avstängning från jobbet med upp till 6 månader, utan lön. 

Det finns dock en sak som mer än andra skiljer våra länder åt. USA har inte generell sjukvård. Amerikanernas sjukvård är istället privat finansierad, främst genom försäkringar. Så som MUF vill ha det. 

De som har riktigt låg lön kan kvalificera sig till skattefinansierad sjukvård via det så kallade ”Obama-care”. Men taket är så lågt att många arbetare hamnar över gränsen och om sjukvårdsförsäkring inte ingår i anställningen måste var och en betala för sin egen del.

Om de här råd. 

En av de ombudsmän som vi träffade på SEIU, Lucca, hade högre lön än taket för Obama-care och fackföreningen hade i sin tur inte ekonomi för att ge sina anställda sjukvårdsförsäkringar.

För att Lucca och hans familj skulle ha en sjukvårdsförsäkring som täckte lejonparten av eventuella kostnader betalade därför Lucca cirka 1500 dollar i månaden för att inte stå utan sjukvård.

Det kanske är okej om du ska köpa en ny mikrovågsugn men jag är livrädd för vad ett helt privat finansierat sjukvårdssystem skulle kunna innebära.

Felix Finnveden

Lucca berättade att han just blivit pappa, men att trots de drygt 15 000 kronor i månaden som han betalade för sjukvårdsförsäkring blev notan för förlossningen nästan 100 000 kronor. Försäkringen täckte nämligen inte alla delar av vården och självrisken var procentuell. 

På en vårdmarknad gäller marknadens principer och som kund får du ta eget ansvar att läsa det finstilta.

Det kanske är okej om du ska köpa en ny mikrovågsugn men jag är livrädd för vad ett helt privat finansierat sjukvårdssystem skulle kunna innebära i mänskligt lidande om det genomfördes.

Förhoppnings är MUF:s förslag bara tomt skrammel. Samtidigt påminns jag om att det som en gång var nyliberala höftskott från centerpartiets ungdomsförbund nu är regeringens politik.