100 står för det antal år företaget Simon existerat och i den här jubileumsserien finns massor av nya grepp både mekaniskt och digitalt vad gäller apparater. 

Rent installationsmässigt hävdar Simon att de är först (!?) med en skalningsfri lösning till både vägguttag och brytare.

Deras One click-system med en knivkoppling innebär att du öppnar en flik, sätter i kardelen oskalad och klämmer ihop till klickljudet hörs. 

En koppling för varje kardel innebär sex stycken på ett jordat VU. För att få plats är lösningen inkoppling på baksidan av själva uttaget. Inkopplingarna är placerade diagonalt vilket ger gott om plats över i dosan. 

En styv ram, storlek från 1-4 dosor, krävs vid montering, i övrigt är det ett skruvlöst montage med Kontakt Simon 100. Brytarna är ”halva” i storlek och på bilden syns de olika knapparna/ vipporna som är antingen ”dumma” eller intelligenta. Du kan alltså göra din dimmer smart genom att byta knappen.

Ram och front monteras också skruvlöst via snäppfästen på både brytare och uttag. Men för detta krävs en särskild ramhållare vilken är det enda som skruvas vid montering.

Den styva ramen är ett måste, och gör också att det blir enklare att få till kombinerade installationer med upp till fyra dosor i bredd: Installationen lär bli lättare att få till om dosorna är lite sneda.

Brytarna har Simon vänt på så att vipporna/ knapparna blir horisontella. Det är dels ett designgrepp, men också en utökad funktion som vi återkommer till.

En annan designdetalj är att alla former av brytare alltid står i samma läge; En mekanisk lösning inne i brytarkroppen gör att även en enkel brytare är återfjädrande utan annan teknik tillkopplad. 

Seriens dimmer har en touchfunktion på vippan; Dra fingret sidledes för att dimra upp och ned eller tryck för på/av. En LED-display visar dimringsnivån.

Samma gäller för tryckknappen för jalusi eller persienner. Fast här är touchområdena vertikala för upp eller ned och då passar vippor på tvären bättre, tycker Simon. Med av/på och upp och ned på en vippa kan du alltså få åtta kommandon på en kronbrytare.

Kontakt Simon har släppt en ny serie apparater med en hel massa nyheter, både mekaniskt och digitalt. Anja Cathrine Lerkeröd på Kontakt Simon Nordic visar på inkopplingen som i både brytare och VU sker utan uppskalning av kardelerna.

Uttaget med inbyggd HUB är hjärtat i anläggningen. Via Z-wave kommunicerar den sedan trådlöst med övriga apparater i systemet.

En annan stor nyhet är att apparaterna enkelt kan få intelligens och ingå i Simons smartahus-system kallat iO. Det som krävs är att du sätter seriens vägguttag med inbyggd HUB/gateway centralt i huset.

VU och brytare finns som både dumma och iO-förberedda, medan dimmer och jalusibrytare redan är förberedda för iO-intelligensen som på alla brytare är placerade i knappen/ vippan.

En app och WiFi så är systemet i gång med allt vad smartahem-funktioner innebär av scenarior, effektmätning, tidsinställning med mera. Kommunicerar via Z-wave i mesh-nätverk. Säljs i svart eller vitt och serien är komplett.

Simon 100 kan byggas efter behov i en lång rad varianter från en till fyra kombinerade dosor, allt skruvlöst.

Dimmern är återfjädrande för av/ på och själva tryckknappen har en touchcontrol för dimring; Swipa med fingret längs nederkanten och se ljusnivån med hjälp av LED-raden som lyser upp. Själva knappen/ vippan kan bytas till en intelligent dito och vips ingår dimmern i Simons smartahem- system kallat iO.