– Våra medlemmar är ganska lojala med sina företag, och vi tror att om man som elektriker har bättre koll på hur arbetsmarknaden ser ut i sitt område så kan man lättare ställa krav på nuvarande arbetsgivare, eller till och med byta arbetsgivare om villkoren är bättre på andra företag, säger Per-Håkan Waern, tillförordnad ordförande i Elektrikerförbundet.

Tjänsten, som endast är nåbar för medlemmar, innebär att den enskilde endast behöver registrera sina uppgifter en gång, och sedan välja vilka jobbsökarsajter som hen vill koppla sin profil till.

I tjänsten går det att lägga in allt som krävs för att söka ett nytt jobb, som personligt brev, betyg, referenser och olika intyg.  

– Vår uppgift är att tillvarata medlemmarnas intressen, och det har vi traditionellt gjort genom kollektivavtal, löneförhandlingar och försäkringar. Men medlemstillströmningen har inte varit positiv sedan 1990-talet. Så vi behöver hitta nya saker att komplettera medlemskapet med. Jobbkollen är en del av detta, säger Per-Håkan Waern.

Per-Håkan Waern

Per-Håkan Waern lyfter att nästan en tredjedel av Elektrikerförbundets medlemskår är under 30 år. 

– Det är ett sätt att anpassa oss till framförallt den målgruppen. Yngre medlemmar är mycket mer intresserade av att göra karriär, utvecklas och ta sig vidare. Den här tjänsten tror jag särskilt attraherar yngre medlemmar, inte minst våra elevmedlemmar som för första gången ska ut på arbetsmarknaden.

– Men vi tror att detta kommer att vara något positivt för alla våra medlemmar, så att de kan stärka sin position nu när samhället blir allt mer elektrifierat. Det kommer att bli en allt tuffare konkurrens om elektriker, och då behöver våra medlemmar det här verktyget, för att skilja agnarna från vetet. 

Företaget bakom tjänsten, Auranest, har tidigare utvecklat liknande jobbsökartjänster åt Kommunal och Lärarnas riksförbund. 

LÄS ÄVEN: App som registrerar belastningsskador

Under hösten kommer ytterligare en ny tjänst att presenteras på Elektrikerförbundets hemsida: Kollektivavtalskollen. Ett komplement för den som söker nytt jobb – men även för allmänheten som söker elektriker med kollektivavtal. 

Tjänsten kommer att kopplas mot förbundets avtalsregister, och ska vara öppet för alla besökare att söka i. 

– Vi tycker att vi är duktiga på att teckna avtal, men då måste vi också kunna visa upp det, så att människor som vill anlita elektriker med kollektivtal ska kunna veta vilka företag som har avtal och inte, förklarar Per-Håkan Waern.