• Pressbild

KULTUR

Titel: ”Hatade Demokrati”
Förlag: Nordstedts
Utgivningsdatum: 2018-08-29

”För mig som kommer från en arbetarklass med lägre bildning blir det lite tungt. Men det är här Henrik gör det riktigt bra och öppnar dörrar som jag tidigare inte visste fanns och visar att vägen in är inte svår”, skriver Andras Molnar om Henrik Arnstads bok ”Hatade demokrati”.

Jag fick möjligheten att träffa Henrik Arnstad på ett förstärkt VU möte, anordnad av VK 9. Han hade en föreläsning för oss förtroendevalda med temat demokrati. Han passade även på att berätta om sin senaste bok: ”Hatade Demokrati”.

Föreläsningen blev en ögonöppnare för många av oss och man ville inte att den skulle ta slut. Med stor inlevelse och en fantastisk repertoar av fakta och referenser tog Henrik oss på en resa genom historien och hur Demokrati som ideologi har sett ut. Efteråt blev det många diskussioner och vi kunde alla konstatera att detta är en bok som man bör läsa.

Trots det blev boken liggande på min bokhylla några månader. Jag var rädd för att inte förstå…

LÄS ÄVEN: David Fernhed: ”Paasilinna, Arto, Krigshästen och andra kämpar”

Nu när jag har läst ”Hatade Demokrati – De inkluderande rörelsernas ideologi och historia”, har den fått mig att vilja veta mer.

Jag ska inte sticka under stolen att den i perioder har varit svårläst.

Historiskt sträcker den sig över en tidslinje från år 40 000 f.kr till nutid. Med referenser och urklipp från andra böcker och forskningsmaterial.

För mig som kommer från en arbetarklass med lägre bildning blir det lite tungt. Men det är här Henrik gör det riktigt bra och öppnar dörrar som jag tidigare inte visste fanns och visar att vägen in är inte svår.

I boken gör han sitt yttersta för att ge läsaren en så bred förståelse för termen Demokrati som möjligt.

Han visar hur den formas och förändras med tiden. Hur självklar och lätt den känns. Hur alla vill dit, men har olika syn på hur det ska se ut. Att i praktiken och historiskt är den nästan en utopi.

Det fanns flera delar jag var tvungen att läsa om, inte för att jag inte förstod utan för att det var svårt att ta in. Speciellt när vi närmar oss 1900-talets definition av demokrati.

Läs den här boken och våga vilja veta mer.

LÄS ÄVEN: ”Totalt misslyckat försök att göra Almedalen sexigare”

I våra Stadgar står det bland annat att ”Förbundet är en demokratisk organisation som värnar om medlemmarnas delaktighet, om ett demokratiskt samhällssystem och bygger sin verksamhet på uppfattningen om alla människors lika värde och rätt.”

Om vi medlemmar i Svenska Elektrikerförbundet ska leva upp till våra stadgar, behöver vi hjälpa och stötta våra kollegor att bli mer delaktiga i vår fackliga förening.

Inte bara för deras och vår bästa utan för den generationen som kommer därefter. Vi måste ta del av och lära oss av vår historia, så att våra barn och barnbarn slipper upprepa de misstag vi har begått.

Andras Molnar