• David Nordin på RT Robotics drar manuellt robotarmen mellan punkt A och B och trycker på programmering. På mindre än en minut har roboten fått nya arbetsuppgifter. Foto: Jan-Erik Johansson.

Nästa generation robotar utvecklas nu i hög fart för en allt bredare marknad. Kanske har du snart en mekanisk lärling med dig på bygget.

Nästa generation av kollaborativa robotar är på ingång. Sawyer kallas den koreanska maskinen som är lätt att programmera och som löser en del problem själv med hjälp av flera par ”kameraögon”.  Foto: Jan-Erik Johansson.

På årets elektronikmässa visades flera varianter av en ny generation av så kallade kollaborativa (samarbetsvilliga, hjälpande) robotar. Det handlar mycket om mobila, lättprogrammerade och flexibla robotar som ser och tänker själva till viss del.

Den här varianten kallad Sawyer väger 19 kg och flyttas på en ställning mellan olika arbetsplatser. En form av magnetkontakter gör att den känner av hinder och stoppar vid motstånd. Några grindar och säkerhetsområden med nödstopp är det alltså inte tal om, du ställer Sawyer på plats och står bredvid utan skaderisk.

”Ögonkameror” på robotarmen hjälper också till att undvika krockar och kan dessutom lokalisera objekten den ska hantera. Pennorna på bordet kan ligga huller om buller men Sawyer hittar dem och delar ut till förbipasserande besökare vilket är dagens uppdrag.

Programmeringen kan ske via skärm, men också genom att frikoppla armen och med handkraft ”visa” rörelserna för roboten, exempelvis hämta från punkt A och släpp vid punkt B och så vidare.

Ett tryck programmerar rörelsen och roboten förfinar själv det hela efterhand med sin ”ögon” och genom att pröva sig fram till närmsta vägen.

En arbetsplats kan markeras med särskilda landmärken som Sawyer ser och lokaliserar. Med dem som utgångspunkt vet Sawyer vilken arbetsplats den är på och börjar jobba efter dess programmerade förutsättningar. Den klarar upp till 20 sådana landmärken.

Kameraögonen sitter på armarna, men ett par ögon kan också hänga med från skärmen i centrum av maskinen.

– Mer för kul och man kan ha den bilden om man vill, men det är inte alla som gillar det. Annars kan du ändra bilden till att se all statistik och vad roboten gör, berättar David Nordin, tekniker på svenska RT Robotics AB som säljer de här robotarna från Sydkoreanska Doosan i Sverige.

Mjukvaran är enkel att använda för vem som helst, menar Doosan, och ett vanligt vägguttag räcker som kraftkälla.

Men på byggarbetsplatsen som arbetskamrat? Nja, där är vi nog inte än, eller vad tror ni? I andra änden av dragfjädern kanske…


LÄS ÄVEN:

Ny teknik: Smart stigare från Nexans

Efter Brexit: Robotar kan ersätta byggarbetare

En spådom in i framtidens elektrikerbransch