”Speciellt oroväckande är extremhögern. De ser inga problem alls med lönedumpning, lemlästade arbetare och de är helt emot fria fackföreningar och fackliga rättigheter. Det finns bara ett sätt att stoppa den utvecklingen och det är genom att engagera sig”, skriver förbundsordförande Jonas Wallin. 

Äntligen är våren här, åtminstone i stora delar av Sverige. Det känns skönt med värme och ljusare kvällar. Att ta en sväng på hojen en kväll efter jobbet eller påta lite i trädgården gör att man inte bara lämnar vintern bakom sig, utan suget att börja ta tag i sina intressen väcks till liv.

Fast det återstår fortfarande flera viktiga uppgifter den här våren så man får behålla selen på i några månader till.

LÄS ÄVEN: Johan Danielsson är LO:s kandidat till EU-valet

Den 26 Maj är det val till EU-parlamentet. Det är ett väldigt viktigt val för oss arbetare. Många av er har en hel del synpunkter om EU och det med rätta.

Det har jag också. Det känns ofta som om besluten fattas lång bort från vår vardag och det är många beslut som går oss emot och det kan lätt upplevas som odemokratiskt.

Men som regel beror det på att EU har en väldig högermajoritet.

Egentligen så är det ju just det som valet handlar om. För det som gör EU odemokratiskt är att medborgarnas inte engagerar sig. Det spelar väldigt stor roll vilka partifärger som har mest att säga till om, och det spelar stor roll vilka ledamöter som sitter där.

Nu har vi den kandidat som vi försökte kryssa in i parlamentet vid förra valet, placerad på andra plats på Socialdemokraternas lista.

Jag vet av egen erfarenhet att det går att förändra mycket. Men det krävs att man har ingångar till handlingar och beslut. Det får man förstås jaga rätt på från fråga till fråga. Men den huvudsakliga vägen in är genom parlamentarikerna.

Sedan räcker det inte med att ha ingångarna. De man pratar med behöver även ha kunskap om de frågor som vi driver och framförallt vilja driva dem.

Med Johan Danielsson kommer vi få en person som brinner för våra fackliga frågor och som kan dem bättre än de flesta.

LÄS ÄVEN: Alla partier värnar svenska modellen – men röstar olika i EU

Jag minns för många år sedan när jag uppvaktade våra parlamentariker i en fråga om elsäkerhet. Den jag skulle få träffa var sakkunnig åt Marita Ulvskog eller möjligen Jan Andersson, jag minns inte riktigt.

Men det jag verkligen minns och ännu är imponerad av är Johans Danielssons kunskap om elsäkerhet.

Jag vill mena att jag själv var väldigt påläst och det är ju lite av mitt huvudämne. Men Johan hade som sagt gjort sin läxa och inte bara förstod problemställningen. Han hade ett eget förslag till lösning. Det kan tilläggas att ärendet gick vår väg.

Jag har i andra frågor träffat parlamentariker från nästan alla partier. De har för all del vart artiga och lyssnat. Men de har inte gjort något för att hjälpa oss.

Så det spelar alltså väldigt stor roll om det är ett arbetarvänligt parti, med parlamentariker som har hjärtat på rätt ställe och ledamöter som vill oss arbetare väl.

De viktigaste frågorna i EU-parlamentsvalet, för elektrikerförbundet, är precis desamma som vi driver här hemma i Sverige.

Vi vill ha ordning och reda på arbetsmarknaden. Svenska kollektivavtal ska gälla vid såväl privata som offentliga upphandlingar. Arbetsmiljön ska bli bättre, för ingen ska dö eller skadas på arbetet.

Vi vägrar lönedumpning, otrygga människor som sover, äter och gör sina behov på ett betonggolv ute på något bygge.

LÄS ÄVEN: EU-val: Sverige har 20 av 751 platser i parlamentet

Vi ser också hur högerpartier breder ut sig över hela Europa. Speciellt oroväckande är extremhögern. De ser inga problem alls med lönedumpning, lemlästade arbetare och de är helt emot fria fackföreningar och fackliga rättigheter.

Det finns bara ett sätt att stoppa den utvecklingen och det är genom att engagera sig. Det minsta man kan göra är att gå och rösta. Ett högt valdeltagande är väldigt viktigt för demokratin i Europa.

Så gå och rösta och rösta på ett parti som vill dig väl – och kryssa gärna nummer 2, Johan Danielsson.