• Foto: Anna Norling

Söndagen 26 maj är det val till EU-parlamentet. Johan Danielsson är LO-förbundens gemensamma kandidat och står på Socialdemokraternas lista.

– Nummer ett för mig är att bekämpa osund konkurrens. Svenska kollektivavtal ska gälla på svensk arbetsmarknad, säger han när vi träffas på ett fik i Gävle.

Johan Danielsson berättar att han i grunden alltid har varit positiv till EU-samarbetet, men att han röstade nej till euron 2004.

– Det finns inget alternativ än samarbete i Europa, var och en är vi alldeles för små för att kunna påverka vår omvärld. Det finns också så mycket mervärde i samarbetet, för svensk exportindustri och för svensk ekonomi som helhet.

LÄS ÄVEN: Här är Europafackets krav inför EU-valet

De senaste nio åren har han arbetat med EU-frågor på LO.

– Jag snubblade in på EU-frågorna i samband med Laval-fallet, när jag fick vara med och hjälpa till att ta fram och utforma det som var Europaparlamentets svar på Lavaldomen och tre andra liknande domar i olika europeiska länder. Jag arbetade i nära samarbete med LO, Byggnads och Elektrikerförbundet, eftersom det var de berörda förbunden.

Han säger att frågan om osund konkurrens är fundamental.

– Dels för vår egen arbetsmarknad, för vår fackliga styrka i Sverige, men också för EU-samarbetets fortlevnad. För om vi inte har reglerade arbetsmarknader så kan vi på sikt inte heller ha fri rörlighet, för det hänger ihop. Med en osund konkurrens på arbetsmarknaden kommer vi inte att ha en folklig acceptans för den fria rörligheten. Det såg vi inte minst i debatten inför Brexit-omröstningen.

LÄS ÄVEN: 1 maj: Arbetarrörelsen tog tillbaka sin dag

Vad vill du förändra?

– Jag vill fortsätta det arbete som Socialdemokraterna och de fackliga organisationerna har påbörjat för att säkerställa att alla som arbetar i Sverige gör det under svenska kollektivavtal för att undvika osund konkurrens, men även lyfta arbetsmiljöarbetet så att vi via EU kan skärpa arbetsmiljölagstiftningen i Sverige och i andra länder. Så att alla människor i EU garanteras trygga och anständiga arbetsvillkor. Klimatpolitiken är också väldigt viktig.

Kan en ensam parlamentariker från Sverige verkligen göra någon skillnad?

– Ja, en enskild EU-parlamentariker har betydligt större möjligheter att ändra lagstiftningen än en enskild ledamot i Sveriges riksdag. När en fråga kommer till EU-parlamentet så kommer det till ett särskilt utskott, precis som i riksdagen. Men i EU-parlamentets utskott så är det en person som är ansvarig, och det ofta i en liten grupp på fem-sex personer, vilket ger enskilda ledamöter stor möjlighet att påverka. Men det beror ju på i vilka utskott man väljer att sitta.

– Utskottet för sysselsättning och sociala frågor har bara haft en enda svensk ledamot de senaste fem åren, och det är Marita Ulvskog från Socialdemokraterna. Sitter man inte där har man ju obetydlig eller ingen möjlighet alls att påverka lagstiftningen som berör arbetsvillkoren.

LÄS ÄVEN: 2014: Han vill kryssa sig in i EU-parlamentet

Johan Danielsson berättar om en händelse som han var med om i förra valrörelsen, även då i Gävle. Han var ute på ett bygge för ett arbetsplatsbesök, ett miljonprogramsområde som höll på att renoveras. På en innergård står två elektriker och installerar belysning över ett cykelställ.

– Jag hade Mats Eriksson från Målarnas med mig, och han gick fram till de båda elektrikerna och frågade om inte de ville äta lunch med oss i byggboden och diskutera EU-valet. Men de var inte alls intresserade. De förklarade att de skulle äta lunch på firman, ”och förresten så spelar det ingen roll, för vi har en egen kandidat. Vi ska rösta på Johan Danielsson”. Jag stod en meter ifrån, men de hade såklart ingen aning om att det var jag. Så det var på intet sätt min förtjänst, men det visar vilket bra jobb Elektrikerförbundet gjorde i förra valrörelsen.

Då, 2014, lyckades Johan Danielsson få ihop 32 000 kryss. Det räckte ändå inte ända fram. Men i årets val är han placerad som nummer två på listan. Det borde förbättra hans chanser.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se