• Bild: Pixabay

Det blir besparingar på minst fyra miljarder kronor i regeringens vårändringsbudget, rapporterar Dagens Industri. Minst 310 miljoner av dem är pengar till äldreomsorgen. Uppgifterna bekräftas av regeringskansliet.

På onsdag, den 10 april, kommer regeringens vårändringsbudget. De senaste veckorna har regeringen och samarbetspartierna C och L berättat om flera satsningar, som mer pengar till LSS och sänkta arbetsgivaravgifter för unga.

Men för att finansiera satsningarna kommer det att göras besparingar på minst fyra miljarder kronor, skriver Dagens Industri. 310 miljoner av dem är riktade statsbidrag till äldreomsorgen som försvinner.

– Uppgifterna till Di stämmer, säger Per Strängberg, pressekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S), till Kommunalarbetaren.

LÄS ÄVEN: Framtidens avtal: Bättre pension, kortare arbetstid eller högre lön?

Han vill inte berätta vad det är för riktade statsbidrag som dras in eller om det blir besparingar även på de generella statsbidragen till kommunerna. Det är i de generella statsbidragen som de stora summorna ligger och som är viktigast för kommunerna, som ofta brukar kritisera för mycket riktade statsbidrag.

– All information kommer på onsdag och vi kommer vara tillgängliga för frågor då. Jag kan säga att det spekuleras om mycket som inte stämmer, säger Per Strängberg.

Övriga besparingar enligt Di görs bland annat på biståndet, näringslivspolitiken och utbildningsområdet, där statsbidragen till yrkesvux minskas och utbyggnaden av vissa utbildningar går långsammare.

LÄS ÄVEN: Nya regler för skyddsombud oroar LO

Regeringen går även fram med skattehöjningar på 1,3 miljarder kronor, till största del till följd av en grön skatteväxling med bland annat höjda kemikalieskatter och höjda skatter på diesel inom gruvnäringen.

Kommunals ordförande Tobias Baudin vill inte uttala sig förrän på onsdag när budgeten har släppts.


Artikeln är tidigare publicerad i tidningen Kommunalarbetaren, som tillsammans med Tidningen Elektrikern och fem andra tidningar ingår i LO Mediehus.


Mira Hjort