Den socialdemokratiske riksdagsledamoten Anders Österberg från Stockholm har tagit fallet med Karl Knuters, elektrikern som i julas avslutade sitt liv efter stora spelskulder, vidare till regeringen.

Civilminister Ardalan Shekarabi hotar nu spelbranschen med en deadline för åtgärder mot den aggressiva marknadsföringen.

I en så kallad skriftlig fråga till civilminister Ardalan Shekarabi med rubriken ”Införande av lex Knuters” berättar Anders Österberg att han läst i tidningen Elektrikern om Karl Knuters bortgång:

”Man kan lätt tro att den här skriftliga frågan handlar om en arbetsrelaterad olycka; elektriker har som bekant ett farligt yrke. Men det gör den inte.

I Elektrikern beskriver Kalle Knuters mamma hur han hade berättat att han hade börjat spela och hon först blev förvånad och undrade vad han menade och tänkte att han redan spelade musik. Men det var ett spelberoende som Knuters hade utvecklat.”

LÄS ÄVEN: Spelet var orsaken till att Kalle inte orkade leva längre

Han fortsätter:

”När du åker från Järva till riksdagen på morgonen är ditt första möte med spelreklam och sms-lån i tv:n. Sedan ser du nästa i tunnelbanans reklam, och tar du fram mobilen ser du spelreklam där också.

Det är verkligen inte hållbart. Många människor hamnar i ett spelberoende, och en del, som till exempel Karl Knuters, tar sitt liv.”

Anders Österberg avslutar sin skriftliga fråga:

”Hur ser statsrådet på idén att spelreklam ska omfattas av motsvarande regler och lagstiftning som för tobak och alkohol?”

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Spelreklamen – Lönsam enbart för några få”

Sedan papperstidningens pressläggning har svaret från civilminister Ardalan Shekarabi kommit.

Han svarar att han vid det möte han kallade branschen till den 14 februari underströk att för spelreklamen i Sverige gäller ett måttfullhetskrav som ska följas.

”Branschen har nu fram till den 31 mars på sig för att redovisa vilka åtgärder branschen själv kommer att vidta för att komma tillrätta med den aggressiva marknadsföringen, både vad gäller mängden och utformningen”, skriver han.

Efter denna deadline kommer civilminister Shekarabi att ta ställning till om ytterligare åtgärder behövs.

(Du kan läsa hela Anders Österbergs fråga, samt Ardalan Shekarabis svar, här.)