• Bild: Pixabay

Det blir dyrare att vara med i facket 1 april, då tas reduktionen på fackavgiften bort – igen. Kostnaden ökar för den enskilde med en tredjedel.

Men – det finns ett kryphål. Det här rapporterar Kommunalarbetaren.

Förslaget är skrivet så att skatteavdraget tas bort på ”medlemsavgifter som betalas efter 31 mars”, och betalar man i förskott för april, maj och juni redan i mars får man alltså avdrag också för de avgifterna. I princip kan man betala in avgifter för hur lång tid framåt som helst, och få avdrag för dem.

– Som förslaget ser ut nu omfattas sådana medlemsavgifter som betalats senast 31 mars 2019, säger Anna Halvarsson, rättslig expert på Skatteverket, till Kommunalarbetaren. 

Den sittande S- och MP-regeringen vill egentligen inte avskaffa avdraget för fackavgiften, men eftersom det var Moderaternas och Kristdemokraternas budgetmotion som fick flest röster i riksdagen är det den som sätter ramarna för årets skatter.

LÄS ÄVEN: Nu försvinner avdragsrätten på fackavgiften – igen

För Elektrikerförbundets medlemmar blir det dock svårt att betala in fackavgiften i förväg, detta då de flesta medlemmars inkomst varierar från månad till månad, och medlemsavgiften är procentuell.

Men förbundets andre vice ordförande, Pontus Boström, tipsar om ett annat sätt.

– Det råd man kan ge till medlemmarna är att de som jobbar på ackord skulle kunna ta ut ett ackordsförskott. Då får man pengar i förväg och så räknas det av när man lämnar in ackordssedeln. Då blir man framtung med sin inkomst. Vilket får bäring även på medlemsavgiften. Men det förutsätter en överenskommelse med arbetsgivaren.

Den som vill följa ovanstående tips bör ha i åtanke att medlemsavgiften till facket alltså måste vara inne senast 31 mars.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se