• Foto: Tomas Nyberg (Bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Kommunal drar tillbaka partistödet på tre miljoner kronor om året till Socialdemokraterna. Det meddelade förbundsordförande Tobias Baudin i en debattartikel i Aftonbladet igår.

Elektrikerförbundets ordförande Jonas Wallin säger att om det kommer in förslag om att Elektrikerförbundet ska gå samma väg kommer man att pröva frågan.

Kommunals ordförande Tobias Baudin skriver i debattartikeln i Aftonbladet att förbundet från och med 2020 inte längre kommer att stödja Socialdemokraterna ekonomiskt. De tre miljoner per år som tidigare gått av medlemmarnas pengar till partiet ska istället stanna i förbundet och avsättas till en facklig-politisk fond.

”Som ett led i vårt arbete för att bli en mer modern och medlemsnära fackförening väljer vi att avsluta det finansiella stöd som Kommunal ger till Socialdemokraterna”, skriver Baudin och fortsätter sedan: ”Mot bakgrund av Kommunals pågående förändringsresa och med 2018 års valrörelse i färskt minne är jag övertygad om att pengarna kommer till bättre användning om de stannar i Kommunal”.

LÄS ÄVEN: Så mycket betalar Elektrikerna till Socialdemokraterna

Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin säger att han har som vana att inte kommentera vad andra förbund gör, men att han utgår från att Kommunal har ett bra beslutsunderlag för sitt ställningstagande.

Hur tänker Elektrikerförbundet kring partistödet?

– Vi har ju mer än halverat vårt anslag till partiet. Tidigare brukade vi lämna över en miljon kronor från förbundet inför valåret, men det slutade vi med för två valrörelser sedan. Anledningen till det var ungefär samma argument som Kommunal nu anger: vi tycker att vi kan använda pengarna själva för att på bästa sätt få ut våra medlemmars intresse i politiken.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Jag vill se mer av det gamla Socialdemokraterna”

Tycker ni att ni får ut det ni vill ha utav det partistöd ni ger i dag?

– Nej, vi har väl vissa synpunkter på att partiet inte använder pengarna på bästa sätt. Skälet att vi ger partistöd är att vi tycker att partiet ska jobba för våra medlemmars frågor. Som till exempel pensionsöverenskommelsen. Då jobbade man med den på remiss ute i arbetarekommunerna och då kunde våra aktiva medlemmar vara med och tycka till, det innebar att vi hade ett intresse av partiarbetet. Men nu känns det som att pengarna mest går till reklam, så det är klart att vi har lite funderingar på om det är rätt sätt att använda pengarna.

– Men det har inte kommit några förslag om att göra några förändringar. Kommer de förslagen så får vi såklart pröva frågan.

Fotnot: Elektrikerförbundet ger Socialdemokraterna sex kronor per aktiv medlem i partistöd. Vilket för tillfället är knappt 115 000 kronor.

Anna Norling
anna.norling@lomediehus.se