Det är tomt på besökare i Nolhaga simhall. Badet som invigdes 1967 är stängt för renovering. På plats är dock Assemblins elektriker som arbetar med att färdigställa installationerna.

–Vi har aldrig gjort en simhall förut så det är mycket nytt att lära. Sådant som hur man installerar armaturer för att det inte ska läcka och så. Men vi har gått igenom allt noga innan, för det går inte att ändra i efterhand, säger Björn Marquard, projektledare vid Assemblin Alingsås.

Badet i Alingsås har fått två nya vattenrutschkanor, flera bassänger, varav en med en höj- och sänkbar del, bubbelpooler både inomhus och utomhus, och ett flertal bastur. Allt fungerar som det ska, fastslår kollegorna från Assemblin. De har testat.

–Det funkar jättebra, det var väl det man var orolig för innan. Så det var en härlig känsla när vi fick hoppa i och märkte att allt funkade, när allt var igång. säger elektriker Patrik Blomgren.

LÄS ÄVEN: Fem miljoner elmätare ska bytas – ”Vi ser en jättestor risk, det finns inte tillräckligt med personal”

Det nya badet har utrustats med vattenbelysning i valfria färger och undervattensmusik. När tidningen är på besök spelas ”We wish You a Merry Christmas”, men musiken är även den valbar.

I äventyrsdelen kan besökarna välja olika teman under åken i vattenrutschkanan. Bland annat djungeltema. Det styrs via en display, och ger besökarna olika spel där det går att ta poäng genom att nudda vissa ljuspunkter under åken.

I den andra rutschkanan går det att åka flera personer samtidigt, i stora badringar.

–Jag vann när vi körde regnbågskanan, jag körde om i sista kurvan, säger låstekniker Martin Lindroos och ler brett.

Martin Lindroos är inte bara bra på att åka vattenrutschkana, han har även varit med i framtagandet av olika speciallösningar för Nolhaga badhus.

Särskilt gäller det i omklädningsrummen för funktionshindrade där Martin tagit fram säkerhetssensorer i dörrarna, så att klämskador ska förhindras. I dessa omklädningsrum finns även en travers i taket, så att flytt från rullstol ska förenklas.

En trappa upp byggs en relaxavdelning. Här finns champagnebadet, vilket är en låg jacuzzi med små, små bubblor. I relaxen finns även en öppen gasolspis, luxuösa fotbad och ångbastu med olika dofter.

Utomhus finns en terrass med bastu och badtunna. Här är det tänkt att företag ska hyra in sig. Utsikten från badhuset är praktfull. Granne med badet ligger Nolhaga slott med tillhörande park.

LÄS ÄVEN: Ett mänskligt maskineri planerat i minsta detalj

Badhuset i Alingsås är inte det enda badhuset i Sverige som under de senaste åren byggts om eller byggts ut. Flertalet av landets badhus byggdes under 1960- och -70-talen.

Nu 50 år senare är många i stort behov av renovering. Men att renovera ett badhus ställer lite andra krav på elektrikerna än en vanlig fastighetsrenovering.

I badhus är luften frätande, vilket innebär att materialval är viktigt. Det måste vara rostfritt och syrafast. Det krävs även speciella armaturer som klarar fukt.

–Man måste vara extra noggrann med allt, det krävs potentialutjämning och det måste vara ett säkerhetsavstånd mellan strömförande delar och vatten. Och så är det vissa armaturtillverkare som funkar. Det är dyrt, men bra, förklarar Björn Marquard.

Den gamla poolen i Nolhaga badhus byggdes 1967. Ända fram till den renovering som nu är i slutfasen satt de 50 år gamla armaturerna kvar. Fullt fungerande.

I den nya poolen har armaturer av samma märke installerats, det ska borga för kvalitet. Även dessa är tänkta att hålla i minst 50 år.

Snart öppnas dörrarna för allmänheten. Då ska allt vara i yttersta toppklass. Från belysning till musiken i vattenrutschbanan. Att allt fungerar har Assemblins elektriker redan konstaterat. Nu ska även Alingsåsborna få ta del av det nyrenoverade badhuset.

(Fler bilder finns längre ned)

Fakta:

  • Serneke bygger om Nolhaga sim- och sporthall i Alingsås till ett värde av cirka 270 miljoner kronor. Uppdragsgivare är det kommunala bolaget Fabs som äger fastigheten och hyresgäst är Alingsås kommun.
  • Installationsarbetena utförs av Assemblin Alingsås.
  • Byggnaden inrymmer förutom baddelen även relax, sporthall och Friskis och Svettis.
  • Bygget startade i april 2016, men har försenats flera gånger, bland annat på grund av att asbest påträffats i stor omfattning.
  • Allmänheten får tillträde till simhallen i februari-mars 2019
  • Sverige har omkring 450 badhus, varav flertalet byggdes under åren 1965 till 1975.
  • Uppskattningsvis åldras badhus upp till fyra gånger snabbare än vanliga byggnader, och då många av de svenska badhusen nu börjar nå sin fulla livslängd har det blivit dags att renovera eller bygga nytt.
  • Därför pågår just nu många badhusbyggen runt om i landet. Sveriges kommuner och landsting, SKL, har bedömt att slitage och bristande underhåll av badhus leder till ett sammanlagt återinvesteringsbehov på 40 miljarder kronor under en tioårsperiod.
  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg


  • Martin Lindroos, låstekniker, Patrik Blomgren, elektriker, och Björn Marquard, projektledare vid Assemblin Alingsås, sitter vid en av vattenrutschbanorna i Nolhaga simhall. Foto: Tomas Nyberg
  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg


  • Badet i Alingsås har fått flera nya bassänger, varav en med höj- och sänkbar del och flera bubbelpooler. Foto: Tomas Nyberg
  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg


  • Patrik Blomgren monterar spotar i det som ska bli Nolhaga simhalls relaxavdelning. Foto: Tomas Nyberg
  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg

  • Foto: Tomas Nyberg


  • Det nya badet har utrustats med vattenbelysning i valfria färger och undervattensmusik. Foto: Tomas Nyberg

  • Elektrikerna vid Assemblin har installerat in- och utgångssystem som fungerar via smarta armband. Armbanden fungerar även för köp i kiosken och vid skåpanvändning. Foto: Tomas Nyberg