• Fyra kvadrats femledarkabel men inte mer än drygt 13 mm i diameter. Nexans nya MQQ är tänkt som alternativ när det ska bytas stigarkabel i befintliga rör. Foto: Jan-Erik Johansson

  • Fyra kvadrats femledarkabel men inte mer än drygt 13 mm i diameter. Nexans nya MQQ är tänkt som alternativ när det ska bytas stigarkabel i befintliga rör. Foto: Jan-Erik Johansson

Nu börjar miljonprogrammen renoveras med oändligt många stigarbyten i alla dessa trapphus. Det har Nexans klurat lite extra kring och skapat en stigarkabel just för ändamålet.

MQQ 750 V (stigarkabel CPR) är en rund femledarkabel 4 kvadrat som bara mäter 13,3 mm i ytterdiameter. Med en egen patenterad plastblandning och fler kardeler i trådarna har man skapat en kabel som är relativt böjbar/ smidig och har en glatt yta för bra glid.

Tanken är förstås att lättare dra upp en femledarmatning genom befintliga rör som i många fall innehåller befintlig enfasmatning á 6-kvadrat.

LÄS ÄVEN: Nu kommer den nya ackordslistan

UV-skyddad, halogenfri kabel som får förläggas utomhus-, inomhus och på stege eller trä-, betong. Kabeln är lättskalad, det kan undertecknad intyga efter att ha prövat själv på Elmässan i Kista där kabeln lanserades. Ett varv med kniven för en lätt anvisning och den knäcker.

En annan finess är att kabeln inte har talk utan ”bullpapper” invändigt. Det blir alltså inget vitt damm som riskerar att färga kläder och tyger, och då nio av tio lägenhetscentraler sitter vid en hatthylla så slipper du plocka bort en massa kläder för den sakens skull.

Säljs i längder om 250- eller 500 meter. Kabeln har en ledare med fler kardeler än den vanliga klass 2 ledaren men har samma resistans och kan belastas enligt tabeller för fåtrådig ledare i elinstallationsreglerna SS 436 40 00. En tumregel där blir 20A upp till 50 meter och 16A upp till 70 meter.