• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

Efter att elektrikern fixat elfelen på bottenvåningen slog han på elen i villan. Två dagar senare fattade de bristfälliga elinstallationerna på övervåningen eld. Nu stäms elfirman i Tingsrätten, skriver Elinstallatören.

Det var i februari 2016 som en elektriker kom till en villa i Uppsalatrakten för att åtgärda en samling elfel. Paret som köpt villan misstänkte att elinstallationerna i köket hade allvarliga brister, vilket även bekräftats av firman som elektrikern arbetade för.

Elektrikern skulle åtgärda elfel på bottenvåningen, och kopplade ur hela elanläggningen. Därefter bytta han bland annat ut en elcentral och drog nya elledningar i köket. Han drog även en ny matningskabel från elcentralen till en ny kopplingsdosa som han installerade på övervåningen. När han var klar kopplade han på elen igen.

Två dagar senare började det brinna i elinstallationerna på övervåningen.

LÄS ÄVEN: Allt fler anmälningar mot byggjobb i hemmet

Länsförsäkringar tog in experter för att utreda brandorsaken. De kom fram till att ett glapp i en kopplingsdosa orsakat varmgång och antändning. Kopplingsdosan var en del av den redan befintliga anläggningen på övervåningen.

Länsförsäkringar valde att stämma elfirman, och begära ersättning för brandskadorna.

De menar att elektrikern försummat ELSÄK-FS 2008:1 när han kopplade på elanläggningen igen utan att kontrollera att den uppfyller god elsäkerhetsteknisk praxis.

– Man tar på sig ett stort ansvar genom att dra en ny matning och koppla in en uppenbarligen felaktig del av en gammal installation, säger brandutredaren Michael Steen till Elinstallatören.

LÄS ÄVEN: Byggfel kostar miljarder varje år – nu tar myndigheten krafttag

Elfirman i sin tur menar att det inte finns något orsakssamband mellan branden på övervåningen och elektrikerns installation på nedervåningen, som enligt dem var korrekt utförd.

Elinstallatörsföretagens elsäkerhetsexpert Fredrik Byström Sjödin menar att brandrisken var hög i villan redan innan elektrikern påbörjade sitt arbete. Enligt honom rör det hela sig om ett missförstånd kring ellagen.

– Elinstallatören har endast ansvar för de delar av elanläggningen som elfirman har installerat, ingenting annat. Det är innehavaren som har ansvaret för den befintliga anläggningen, säger han till Elinstallatören.

Han menar att det skulle ha stor påverkan på branschen om Tingsrätten gav Länsförsäkringar rätt.

– Vilken elfirma skulle våga göra jobb i befintliga hus i så fall? Och det skulle bli väldigt dyrt för kunden om elfirman ska kontrollera hela elanläggningen vid varje jobb för att hålla ryggen fri, säger han.

Nu har elfirman fram till 8 februari på sig att komma med ytterligare utlåtanden till Tingsrätten.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se