• Bild: Pixabay

Generaldirektören för Svenska kraftnät avslöjades tidigare i veckan ha anlitat en vän som konsult. Idag kallades hon till energiminister Ibrahim Baylan för att redogöra för de ifrågasatta konsultinköpen, skriver Publikt.

Det var tidigare i veckan som Dagens Nyheter kunde avslöja att Svenska kraftnäts generaldirektör Ulla Sandborgh anlitat en vän som konsult 2015-2016, när hon själv arbetade som marknadsdirektör för myndigheten.

Bara dagar efter att konsulten anlitats åkte de båda på semester tillsammans till Rio de Janeiro.

Konsultföretaget ska enligt DN ha fakturerat myndigheten 1,5 miljoner kronor för vännens utförda uppdrag fram till år 2016.

LÄS ÄVEN: Efter stormen: Elnätsbolag kan komma att granskas

Avtalet med konsultfirman ska sedan ha rullat vidare även efter att Ulla Sandborgh tillträtt som myndighetens generaldirektör i mars 2017. En annan konsult på firman ska dock ha tagit över vännens uppgifter.

Enligt DN:s uppgifter har firman fakturerat Svenska kraftnät drygt 13 miljoner kronor sedan våren 2017, då de vann en upphandling.

Enligt Ulla Sandborgh själv ska hon ha informerat den dåvarande generaldirektören Mikael Odenberg om att hon kände konsulten innan avtalet skrevs på – och att hon fått samtycke. Mikael Odenberg själv tillbakavisar dock detta påstående i en kommentar till DN.

Enligt DN:s granskning ska Ulla Sandborgh även ha gett chefer inom Svenska kraftnät tillgång till hemligt material utan ordentlig säkerhetsprövning, samt velat mörka stigande elpriser.

LÄS ÄVEN: Efter flera incidenter – Arbetsmiljöverket kritiserar skolbygge i Sollentuna

Efter avslöjandena kallades Ulla Sandborgh till ett möte på miljö- och energidepartementet med det ansvariga statsrådet Ibrahim Baylan (S), för att redogöra för det inträffade. Mötet ska ha hållits under fredagen.

”Med anledning av Dagens Nyheters rapportering om brister hos Svenska kraftnät gällande bland annat säkerhetsskyddsarbetet är generaldirektören Ulla Sandborgh imorgon fredag kallad till Miljö- och energidepartementet”, skrev Ibrahim Baylan på torsdagen i ett pressmeddelande enligt SVT.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se