• Bild: Pixabay (Bilden har inget samband med texten)

SMHI varnar för stormvindar över norra och mellersta Sverige under fredagen. Ellevio förutser strömavbrott i stormen, och ökar därför sin beredskap i Dalarna och Gävleborg.

Stora delar av Sverige har fortfarande inte återhämtat sig efter stormen Alfrida som drog över landet tidigare i månaden.

Enligt prognoser från SMHI kan det under fredagen åter komma att blåsa vindar med stormstyrka över mellersta och norra Sverige. Den kommande stormen har fått namnet Jan, och förutom kraftiga vindbyar på uppemot 25 sekundmeter förväntas det även kunna komma en hel del snö.

LÄS ÄVEN: Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

Fjällkedjan kan enligt varningen komma att bli särskilt utsatt, och en klass 2-varning har utfärdats från Norrbotten och ner till Härjedalen. Även andra delar av landet kan dock sannolikt komma att drabbas.

– Det är i Norrland det blir besvärligt men det kommer att blåsa lite mer även i södra Sverige men inte alls på varningsnivå, säger meteorolog Moa Hallberg till Aftonbladet.

LÄS ÄVEN: De räddar strömmen åt hundratals kunder

Även i Dalarna och Gävleborg förväntas vindarna kunna bli hårda. Med anledning av detta har elnätsbolaget Ellevio satt ett ökat antal montörer i beredskap, för att snabbt kunna rycka ut om strömavbrott skulle uppstå. Driftcentralen har även fått ökat bemanning.

– I den senaste prognosen ser det ut som att Gävleborg kommer drabbas hårdast och vi följer noggrant utvecklingen för att också kunna flytta resurser mellan våra olika områden, säger Ellevios driftchef Tomas Karlsson i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Sammantaget har vi förberett oss så långt vi kan för att våra kunder ska få så korta strömavbrott som möjligt. Vi kommer nu följa de fortsatta prognoserna noggrant för att se hur vädret utvecklas.

Chris Smedbakken
chris.smedbakken@lomediehus.se