• Bild: Pixabay

(Artikeln uppdaterades 2018-12-18, 13.22)

Riksbyggen planerade att kraftigt utöka sin produktion av billiga hyresrätter, med hjälp av Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder. I och med den nya statsbudgeten försvinner dock detta investeringsstöd 1 januari 2019.

Tidigare under året reformerades Investeringsstödet för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande, som möjliggjorde byggnationen av hyresrätter och bostäder med lägre hyresnivåer.

Fastighetsförvaltaren Riksbyggen, där de flesta LO-förbund (inklusive Målarna och Elektrikerna) äger stora andelar, beslutade under året att fördubbla sin produktion av hyresrätter. Investeringsstödet var tänkt att utgöra en viktig del av denna satsning. Tanken var att bygga bostäder som många skulle ha råd med, trots införandet av det skärpta amorteringskravet.

LÄS ÄVEN: Ulf Lundén: ”Bankskandalerna fortsätter och vinnare förblir skurkkapitalismen”

I och med Moderaternas och Kristdemokraternas statsbudget, som under onsdagen röstades igenom med stöd från Sverigedemokraterna, kommer dock detta investeringsstöd att försvinna den 1 januari 2019.

– Det är besvärande att investeringsstödet dras in med kort varsel. De grupper som påverkas är de som redan idag har det tufft på bostadsmarknaden, unga personer och hushåll med svagare ekonomi. Hyresnivåerna per månad i en trerummare blir 1 250 kronor dyrare i Luleå, 1 900 kr dyrare i Helsingborg och 2 100 kr dyrare i Stenungsund när stödet försvinner, säger Riksbyggens bostadspolitiska expert Cattis Carlén i ett pressmeddelande.

– Investeringsstödet, som reformerades tidigare i år, öppnade en möjlighet att bygga hyresrätter med hyresnivåer som betydligt fler har råd att efterfråga. Nu förändras förutsättningarna för att bygga hyresrätter i små och medelstora kommuner, vilket gör det än mer akut att få till en långsiktig och bred politisk uppgörelse om förutsättningarna bostadsmarknaden, säger Mårten Lilja, vice vd på Riksbyggen och chef för affärsområde Bostad på Riksbyggen.

LÄS ÄVEN: Kaos på Stanley Security efter nytt lönesystem

Moderaternas bostadspolitiske talesperson Mats Green bemöter kritiken i ett mail till tidningen:

– Byggsubventioner har varit ett sätt för den passiva rödgröna regeringen att köpa sig fria från skyldigheten att genomföra en mängd rejäla reformer av den dysfunktionella bostadsmarknaden. Moderaterna har länge påtalat att investeringsstödet är en dyr och illa utformad subvention som bör avvecklas. Investeringsstödet till hyresrätter är en dyr åtgärd som inte leder till nämnvärt fler bostäder. Bostadsbyggandet tog fart innan stödet var på plats och har vänt neråt innan det nu avskaffas, skriver han och fortsätter:

– Bostadspolitiken bör handla om hur vi bygger så många bostäder som möjligt, inte handla om hur vi spenderar så många miljarder som möjligt. Vi måste ta ett helhetsgrepp för att förenkla och förkorta byggprocessen.

Chris Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se