Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå.
– Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp
.

Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden. Totalt planeras tre etapper, tre kvarter av det kustnära boendet invid småbåtshamnen i Luleå.

Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Det är hans första uppdrag som ledande montör.

– Det är spännande. Man lär sig under tiden och växer in i ansvaret. Jag har en bättre förståelse för hur det fungerar nu, säger han.

Bygget av Kuststaden påbörjades 2016, elektrikerna från Umia har varit på plats på bygget sedan 2017.

Adam Stensryd har arbetat på Umia i tre år. På Kuststaden har han varit sedan förra hösten. Just nu limmar han golvvärme i det som ska bli ett av badrummen i de påkostade lägenheterna.

– Det är bra kollegor här, säger han.

Tillbaka till Anders Degerman i köket. Han har arbetat på Umia i två år, kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där.

– Nu är jag garanterad heltid, och jag trivs bra, säger han.

Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden.

Under huskropparna har garage byggts under vattnet, med hiss direkt upp till lägenheterna. I varje kvarter ska kanaler rinna, så de boende ska känna ”skärgården ända in till entrén”. Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda.

Men det är inte bara positiva rubriker som har kantat bygget av Kuststad. Under förra vintern inträffade flera fallolyckor på bygget.

I slutet av november 2017 föll en byggarbetare uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen. Mannen föll i en snöhög och överlevde mirakulöst. Några veckor senare, i mitten av januari 2018, skadades en anställd vid Umia svårt när han av okänd anledning föll från femte våningen.

En tredje olycka inträffade i början av februari, då föll en byggjobbare ”två-tre meter” efter att den så kallade skyddstäckningen av ursparning – håltagning i konstruktionen – vickade undan när hen klev på den.

– Det är mer fokus på säkerhet nu. Sådant här ska inte kunna hända, säger Emil Bolander och tillägger att medvetenheten om att olyckor kan hända är extra stor i arbetsgruppen nu, efter att en av kollegorna på Umia skadades i en fallolycka.

(Fler bilder finns längre ned)

Kuststad

 • Byggstart: Juni 2016
 • Byggkostnad: 1,1 miljarder kronor
 • Byggtid: Tre år i tre etapper. Totalt 336 lägenheter. Finns även planer för en fjärde etapp.
 • Byggherre: Innerstadsfjärden AB (Nåiden Bygg AB samt Granec Maskin)
 • Källa: Norrbottens Media

Umia

 • Medarbetare: 600
 • Grundat: 2010

Umia är ett installations- och serviceföretag med lokalägda dotterbolag i Luleå, Skellefteå, Umeå, Uppsala, Stockholm, Malmö och Trelleborg.

Dessutom finns Umia Sprinkler AB, Umia Säkerhet AB och Umia Teknikkonsult AB i företagsgruppen.

Företagsidén är gränsöverskridande samverkan mellan olika teknikområden.

 • Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg

 • Ledande montör Emil Bollander visar en av Kuststads lägenheter. Balkongerna har svängda former, som ska ge tankar till sjöfart och funkis. Foto: Tomas Nyberg

 • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

 • Adam Stensryd arbetar i ett av badrummen i Kuststaden. Foto: Tomas Nyberg

 • Kuststad är ett miljardprojekt. För att förverkliga projektet har delar av den gamla hamnbassängen i Luleå omvandlats till bostadskvarter. 100 000 ton krossat berg har forslats till bassängen för att bygga grunden. Foto: Tomas Nyberg

 • Priserna på lägenheterna ligger från dryga miljonen upp till 4,5 miljoner kronor. De har inte varit svårsålda. Foto: Tomas Nyberg

 • Nästan alla av Kuststads 300 lägenheter har två balkonger. En vänd in mot staden, en vänd ut mot havet. Foto: Tomas Nyberg

 • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

 • Anders Degerman kompletterar det sista i ett av köken i Kuststaden i Luleå. Foto: Tomas Nyberg

 • Anders Degerman har arbetat på Umia i två år, han kom direkt från komvux till företaget. Tidigare arbetade han inom handel och vården men tröttnade på arbetsvillkoren där. Foto: Tomas Nyberg

 • Emil Bolander är ledande montör för elektrikerna på Umia som arbetar på bygget. Foto: Tomas Nyberg