Foto: Pressbild

Instrumenttillverkaren FLUKE har upptäckt ett allvarligt säkerhetsfel bland flera modeller av sina spänningsprovare. En spänningssatt anläggning kan visas som spänningslös och Fluke återkallar nu omedelbart instrumenten.

Det handlar om instrument tillverkade före juli 2018 av modellerna Fluke T110, T130 samt T150. De här tre vanliga instrumenten finns i flera olika varianter och problemen gäller där serienumren börjar på 2157000 eller 2157000 och/ eller slutar på 4352999 eller 43529999.

Företaget har upptäckt en brist i förbindningskablarna som gör att de inte tål tillräckligt många böjningar utan går av. Konsekvenserna är förstås att du kan mäta spänningslöst trots att det är spänning på med allt vad det innebär av säkerhetsrisk.

Har du en av ovanstående provare så sluta använd den omedelbart och försäkra dig om att den inte tillhör de som återkallas. Kolla på Flukes hemsida fluke.com så du är säker på att din modell av provare är ok. Återkallade instrument skickas kostnadsfritt till Fluke som ersätter med ett nytt med 1-års förlängd garanti, och med en kraftigare kabel med dragavlastning.

Jan-Erik Johansson