– De är noggranna och insatta. De törs också ta obekväma beslut på ledningsnivå. Något vi ofta tar upp, säger en facklig företrädare på ett av Tritons företag.

Triton är i dag en av de stora spelarna i verklighetens Monopol. Det köps och säljs företag. I första hand letar Triton upp företag som går lite knackigt, men som har potential att växa och ge avkastning.

Företagen rekonstrueras och rationaliseras. En del företag lever vidare i Tritongruppen, som växer med att mer och mer kapital tillförs. Andra företag säljs vidare.

Bravida köptes och såldes

Den första fonden, Triton I, bildades 1999 och var på omkring fem miljarder kronor. Huvudsakligen pengar från Europa. Banker, försäkringsbolag, andra fonder och privata pengar.

2006 kom den andra fonden, Triton II, med runt 10 miljarder i plånboken. Här kom en tredjedel av kapitalet från Nordamerika.

Med det kapitalet köptes bland annat installationsföretaget Bravida 2006 av de tidigare ägarna Telenor. 2012 såldes Bravida vidare till ett annat riskkapitalbolag, Bain Capital.

Med samma fond köpte Triton också installationsföretaget NVS.

Peder Pråhl

Peder Pråhl

Björn Nilsson

Björn Nilsson.

Pengar från allmänna pensionsfonder

Triton bygger nya fonder som investerar i svenska, nordiska och nordeuropeiska företag. 2009 kom Triton III med 20 miljarder, nästan hälften från Nordamerika.

Med de pengarna köptes bland annat Infratek från Fortum och det norska företaget Hafslund. Köpesumman var en miljard svenska kronor. Även vårdföretaget Ambea var en del av investeringarna från fonden Triton III.

2015 bygger de en ny fond, Triton IV med 30 miljarder. Hälften av pengarna kommer från allmänna pensionsfonder. Imtech-koncernen havererar samtidigt, och när den nordiska delen av Imtech avskiljs från konkursboet i Holland, så är Triton på plats och köper då Imtech Nordic, som senare blir Assemblin.

Genom Tritonkontrollerade Luxenburgbolaget Solero Luxco, går man in och köper minoritetsandelar. Bland annat har Solera Luxco de senaste månaderna köpt in andelar i Caverion och Eltel. I Caverion är de nu tredje största ägaren, och i Eltel den största ägaren efter aktieköp under juli.

Familjer som styr över hela samhällen

Assemblin är i dag ett av 29 ”portföljbolag” som det kallas. Bolagen har i sin tur en mängd dotterbolag. Företagen i Triton-sfären har i dag en omsättning på 130 miljarder om året och har 75 000 anställda.

Sen bildandet av Triton, har de olika fonderna totalt investerat 75 miljarder kronor.

Det är inte helt konstigt att börja tänka på de stora gamla företagsfamiljerna i Sverige. Som till exempel Wallenberg-sfären som styrt över hela samhällen, och fortfarande är en av de största maktfaktorerna i Sverige.

Riskkapitalägarna i Triton är i dag en av huvudaktörerna på elmarknaden genom sina köp de senaste åren. Assemblin är viktigt i Tritons portfölj. När Dagens Industri nyligen träffade männen bakom Triton, så var det hos Assemblin de möttes.

Ansvariga för Carema-skandalen

Men Triton har intressen i många olika områden. Genom bolaget Ambea är de delägare i det vårdbolag som i dag heter Vardaga. 2011 hette bolaget Carema och Triton blev i media ansvariga för den vårdskandal som då uppdagades.

Företaget äger också ett stålföretag som Ovako, pappersföretaget Papyrus i Mölndal, är storägare i hissföretaget Alimak Hek, det tyska energiföretaget Enexio, energiföretaget Eqos från Luxemburg, ventilationsföretaget Fläkt group, träföretaget Kährs, och en rad andra företag.

Lägenhetsrust för 65 miljoner

Bakom Triton står bland annat två svenska riskkapitalister, Peder Pråhl och Björn Nilsson.

Peder Pråhl är skriven på skatteparadiset Jersey. Men enligt Aftonbladet 2011 ägde Peder Pråhl då en gigantisk våning på 550 kvadrat i Stockholm, som han rustade för 65 miljoner kronor.

Triton och Peder Pråhl dementerar dock kraftigt uppgifterna att han ska ha ägt en våning i Stockholm.

IKEA har miljardintressen

Peder Pråhl är uppvuxen i Danderyd, son till en skoimportör, och på 90-talet flyttade han först till USA, för att sedan 1999 bilda Triton i London.

Han var barndomskamrat med Björn Nilsson, vars familj ägde Gotlandsbolaget. Dessa två män var med och startade Triton, och de har en helt central plats i dagens Triton, som i dag ändå är så mycket större.

Triton som har sitt Sverigekontor vid Kungsträdgården i Stockholm, har totalt sex investeringsfonder som äger de olika företagen. Investerare i Tritons fonder är banker, pensionsfonder, försäkringsbolag, familjer och andra storfonder.

Bland annat har Ingvar Kamprads Ikeabolag Inter Ikea stora miljardintressenter i Triton, liksom CPP (en kanadensiska pensionsfond), tyska bankerna Sal. Oppenheim och KfW. Skandia och Länsförsäkringar är också delägare, bland annat i fonden som äger vårdbolagen.

Skandal kring hur äldre behandlades

De olika fonderna har lite olika investerare och investeringsfilosofi.

När Carema-skandalen briserade 2011 med mycket kritik av hur äldre människor behandlades, så var Triton nästan ett hemligt bolag. Förgrundsgestalterna Peder Pråhl och Björn Nilsson undvek konsekvent media och på Tritons hemsida, fanns bara en adress till företaget.

Men skandalen med vårdbolaget ledde till två saker. En del av ägarna, bland annat Ingvar Kamprad som investerat nästan en miljard i den fond som ägde Carema, krävde att Carema skulle skärpa sig. Samma var det med Skandia och Länsförsäkringar som också ägde delar av denna fond.

Samtidigt öppnade Triton upp sig och skapade en hyfsat informativ hemsida. I dag är det inte lika hemligt längre. Fram träder en del av Tritons innehåll. Allt går inte att hitta på hemsidan, men en del.

Dagens ”brukspatroner”

Fram träder dagens ”brukspatroner”. Det är framför allt män med kostym, utbildade på fina skolor. Här finns också några yngre kvinnor med gedigna utbildningar i framträdande positioner. Representanter från Triton sitter som betydande beslutsfattare i företagens styrelser.

Så sent som i november intervjuades tre av de nuvarande företrädarna, däribland Peder Pråhl i Dagens Industri. Det handlar om hur dagens riskkapitalister tänker och hur de hela tiden söker nya vägar.

– Det har blivit lite svårare än vad det har varit. Det är ett globalt fenomen och det gör att man måste bli bättre. Jag vet inte hur framgångsrik Sven Tumba eller Börje Salming skulle vara om de spelade som de gjorde då, i dag. Det gäller hela tiden att utvecklas, sa Pråhl till Dagens Industris reporter Gabriel Mellqvist.

– De är noggranna ekonomiskt och mycket insatta. Positivt att se hur de hanterar överbyggnaden, nåt som vi ofta kritiserat tidigare. Det är klarare styrning. Man tittar på högsta ledningen. Det är klart att de vill att företaget ska gå bra. De vågar ta beslut, obekväma beslut. Ute i arbetet märks det inte så mycket, säger en facklig företrädare för Elektrikerna på ett av de bolag som Triton äger.

Tritons företagsgrupper

  • Alimak Hek Group, Sverige
  • Ambea, Sverige
  • Arvos Group, Tyskland
  • Assemblin, Sverige
  • Aventics, Tyskland
  • Befesa, Luxenburg
  • Cubility AS, Norge
  • DeepOcean, Holland
  • DencoHappel, Tyskland
  • DSI, Luxenburg
  • EDSA,Finland
  • ENEXIO, Tyskland
  • EQOS Energie,Luxenburg
  • Europart, Tyskland
  • FläktGroup,Tyskland
  • Infratek, Norge
  • Kährs, Sverige
  • Kelvion, Tyskland
  • Leadec and Veltec, Tyskland
  • Logstor, Danmark
  • Mehiläinen, Finland
  • Nordic Tankers, Danmark
  • Orion Engineered Carbons, Tyskland
  • Ovako, Sverige
  • Papyrus, Sverige
  • Polygon, Sverige
  • Scandinavian Business Seating, Norge
  • Seves, Luxemburg
  • Talis, Tyskland

Från Assemblins hemsida

”Triton, som grundades 1997, strävar efter att bidra till uppbyggnaden av bättre företag på lång sikt. Triton och dess ledning vill verka för en positiv förändring mot hållbara verksamhetsförbättringar och tillväxt. De 27 företag som för närvarande finns i Tritons portfölj har en sammanlagd omsättning på cirka 11,7 miljarder euro och drygt 53 500 anställda.”

Triton i den grekiska mytologin

Triton var i grekisk mytologi son till havsguden Poseidon och havsgudinnan Amfitrite. Triton var hälften människa och hälften fisk (till överkroppen en man med en fena från midjan). Enligt den grekiske skalden Hesiodos bodde Triton i ett gyllene palats under havsytan tillsammans med sin mor och far.

Men Peder Pråhl säger till Dagens Industri att han inte haft några gudalika ambitioner med namnet. Beslutet fattades i ett garage, utifrån en lista med förslag på namn som skulle kunna fungera på både tyska, svenska och engelska.