• Ett 20-tal unga elektriker möttes utanför Sundsvall för att lära sig mer om arbetarrörelsen. Foto: Claes Melkersson. Foto:

  • Kursdeltagarna får testa på en annorlunda presentationsövning, nämligen speeddating Foto:

  • Kursdeltagarna får testa på att tala inför grupp Foto:


I slutet av maj hade Unga Elektriker sitt populära ungdomsforum. 20 unga elektriker från olika delar av Sverige kom för att få lära sig mer om arbetarrörelsen och hur man gör för att påverka. Denna gång var vi på Östanskär Jakt & Konferens som ligger ett par mil utanför Sundsvall.

 

Kursen startade i rask fart, och först ut var Elektrikernas förhandlingschef, Urban Pettersson, inbjuden för att berätta om förändringarna kring det nya Installationsavtalet. Deltagarna tog chansen att få svar på alla sina frågor om hur avtalet fungerade och det blev mycket bra diskussioner.

 

Efter det var författaren och föreläsaren Henrik Arnstad inbjuden att köra ett pass. Han är expert på området rasism och fascism. Han har en annorlunda föreläsningsteknik där han kliver in i en roll och nästan försöker provocera fram ett tänk hos deltagarna. Henrik deltog på förra ungdomsforumet och var väldigt populär så därför föll det sig naturligt att ha med honom även denna gång.
Efter en lång första dag fick vi bryta för middag och skoj. Kursgården Östanskär bjöd på älg som det själva jagat. Efteråt kunde bad och bastu avnjutas och deltagarna såg ut att trivas.
Dag två på forumet skulle även de bli en lång dag. Vi backade bandet lite och pratade om arbetarrörelsens historia så deltagarna fick en förståelse om varför man bildade facket. Tätt följt av det kom ”De 5 värnen” som flitigt diskuterades om hur det ser ut i dag, samt vikten av facklig-politisk samverkan.

 

Efter en lunch där till allas häpnad det serverades älg igen, vilket det gjordes alla tre dagar, var Johan Lindbom, VU-ledamot i VK 28, inbjuden att prata lite. Han började med att prata om Hyper Island som kort beskrivet är ett pass om hur fackföreningen måste utvecklas.
Efter det fick deltagarna prova på något som flertalet av dem tyckte var jobbigt. Nämligen att prata inför grupp. Johan la upp det hela på ett väldigt intressant sätt. Först fick deltagarna prata helt valfritt inför gruppen. Rond två fick de ett ämne påkastat från Johan själv och där gick de inte alls lika bra. En del fick prata om fiske och andra kollektivavtal. De blev ett riktigt roligt och ett intressant pass som deltagarna själva sa och de fick chansen att testa sina gränser.

 

En dag med mycket föreläsning fick avslutas med grupparbeten som skulle presenteras dagen efter. Kursledarna Claes Melkersson och Anton Levein informerade kort om Unga Elektriker och varför de kom till. Efter det delades deltagare in i grupper för att själv få prova på hur man kan påverka. Både facket men även samhället i stort. En grupp fick i uppdrag att skriva en motion som kom att handla om hur vi underlättar för lärlingar i deras utbildning som nu kommer skickas in till Elektrikernas Centrala representantskap samt avtalsdelegation och förhoppningsvis ser vi en förändring på området.
Den andra gruppen fick i uppgift att skriva en debattartikel som helt slumpmässigt hamnade på samma tema. Att se tredje gruppen göra en film på samma tema gjorde det hela ännu konstigare. Kanske inte om man ser vilka som deltog på kursen. Unga elektriker som självklart vet bäst hur det är att vara lärling.
Deltagarna hade kvällen och morgonen dagen därefter att få fram ett resultat – vilket alla grupper gjorde och fick börja dag tre med presentation av grupparbete. Själva filmen och debattartikeln kommer presenteras inom kort på för er som är intresserade. Syftet med passet var att deltagarna skulle få lära sig hur enkelt det är att påverka om man bara vill. Sedan att de finns massa olika sätt att göra det på också.

 

Ungdomsforumet började lida mot sitt slut men ett pass om hur Elektrikerförbundet är uppbyggt samt arbete 6F gör i Qatar hanns med. Tre fantastiska dagar var över och deltagare och kursledare begav sig hemåt med massvis av ny energi och en hunger av att påverka. Nu ser vi till att ta tillvara på detta!

 

Unga Elektriker