• Hjärtstartaren är liten till formaten och killarna på Falu Energi menar att de är hur enkla som helst att hantera. Foto: Tomas Nyberg

  • Att ha en hjärtstartare i bilen när de är ute i skogen och jobbar tycker killarna på Falu Energi är skönt. Gunnar Grind är anställd av Kabeldragning och jobbar för det mesta med elmontörerna Ingvar Halvarsson och Åke Persson. Foto: Tomas Nyberg

  • Tony Öst och Fredrik Bond tror att de inte får nytta av det själva, utan också kan hjälpa andra vid olyckor när de är ute på vägarna. Foto: Tomas Nyberg

 

Sen i våras finns det nu hjärtstartare i alla elmontörsbilar hos Falu Energi. Bra och tryggt tycker elmontörerna.
– Vi har diskuterat det här några år. Till huvudkontoret är det lätt att nå med ambulans. Men vi är ofta ute i skogen och det tar lång tid för ambulans att komma på plats, säger Åke Persson, elmontör på Falu Energi.

De moderna hjärtstartarna har utvecklats snabbt. Små och enkla och priset sjunker med teknisk utveckling och efterfrågan. De går att leasa från företag också.
– Nu har hjärtstartarna blivit betydligt billigare. Bara för några år sen var de svindyra. Nu finns det bra för 10-20000 kronor, säger Åke.
Vi träffar Åke och hans kollegor ut vid ett arbete i Kniva strax utanför Falun, där man drar om ledningar och det läggs ut fiberkabel. Elmontörerna är vana att göra riskanalyser utifrån elsäkerhet, och de har årliga utbildningstillfällen. Men de är också grymt medvetna om att det händer olyckor med strömgenomgång, där hjärtat kan få sig en smäll.
– Det är jättebra att man prioriterat just bilarna, säger Tony Öst. Han har just bytt jobb från Härjeåns i Sveg till Falu Energi.

Hjärtstartarna är numera lätta för ovana att hantera och de har talade instruktioner på svenska.
– Det är viktigt att hålla igång hjärtat. Men man får ju hoppas att aldrig behöva använda den, säger Ingvar Halvarsson.
Inte nog med att elmontörerna kan känna sig tryggare. De kan förhoppningsvis hjälpa andra.
– Det är roligt att vi kommit så här långt. Det ju kommunens energibolag. Det vore ju roligt om vi kan hjälpa till att rädda liv på kommuninvånare, säger Åke Persson.

Det är inte bara en gång de kommer förbi bilolyckor när de är ute på vägarna.
– Vi är nog lite föregångare. Tror inte det finns hjärtstartare i så många andra energibolag. Vi får väl utmana våra kollegor att kämpa för hjärtstartare i bilarna på sina orter, säger Åke Persson.

Per Eklund