Peters axelskada godkänd – men först efter överklagan
Nyligen fick Peter Lilja från Göteborg ett positivt besked från AFA. Hela hans sjukskrivningsperiod efter en svår axelskada blev godkänd som arbetsskada.
Men han är kritisk till hur Afa hanterat ärendet.
Den 6 december 2011 var Peter ute på Björkö i Göteborgs skärgård för ett jobb. Han var tvungen att gå 700 meter från bilen över ön till jobbet han skulle utföra. Då ramlade han på en isfläck och slog i axeln.
Han blev sjukskriven och det gjordes en anmälan om arbetsskada. Den 25 januari 2012 tyckte Peter att han kunde försöka jobba igen. Men besvären kom tillbaka och efter två veckor blev han sjukskriven på nytt.
Skadan var så svår att han blev tvungen att operera axeln och var sjukskriven ända till i oktober 2012.
Den nya sjukskrivningsperioden anmäldes för samma arbetsskada. Det var ju samma axelskada. Men då sa Afa nej. Det var en ny sjukskrivningsperiod och därmed kunde det inte vara samma arbetsskada, menade de.
Med hjälp av El-tvåans personal överklagade han beslutet. Och fick nej en gång till.
– Jag tyckte det lät lite konstigt och tog kontakt med Inger på El-tvåan, berättar Peter.
Två läkare skrev intyg om att sjukskrivningen och operationen berodde på arbetsskadan.
Men Afa sa som sagt nej.
– Afa var väldigt kvicka att göra en bedömning på lösa underlag. Där man inte tagit hänsyn till läkarintygen.
Då tog Peter och Elektrikerförbundet kontakt med LO-TCO-juristerna, och till slut fick man kontakt med juristen Jörgen Nilsson.
– Då kom det fram att Afa inte ens hade begärt ut journalerna från operationen. Lite dåligt från Afa:s sida, och att man ska behöva ha rättshjälp. Många hade nog lagt av om man inte som jag haft hjälp från Inger.
Nu är Peter nöjd med beslutet från Afa.
– Jättebra att jag fått godkänt. Jag har ju fortsatt känning av skadan och man vet ju inte vad som händer i framtiden med axeln, säger Peter.
Han vill också uppmärksamma andra medlemmar i facket att det går att få hjälp om man står på sig.
Per Eklund