• Snabbkopplingsdon som i dag används i undertaksbyggnationer. Tidigare kunde ett företag lägga upp kabel och kopplingsdon i rännan och låta elinstallationsföretaget göra kontroll före idrifttagning. Sedan 1 juli 2017 krävs behörighet för att utföra samma arbetsuppgift. Foto: Sven Höckert/Montage

  • Inkoppling av solcellsanläggning. Felaktig takgenomföring av kabel i slang. Foto: Sven Höckert

  • Snabbkopplingsdon som i dag används i undertaksbyggnationer. Tidigare kunde ett företag lägga upp kabel och kopplingsdon i rännan och låta elinstallationsföretaget göra kontroll före idrifttagning. Sedan 1 juli 2017 krävs behörighet för att utföra samma arbetsuppgift. Foto: Sven Höckert

  • Foto: Sven Höckert

DEBATT

Tyvärr så är många elektriker fortfarande inte på det klara med vad som ligger i deras uppdrag, samt att de många gånger inte tänker efter utan gör allt för att det ska fungera för kunden.

Om det levereras tillkommande elektriska anläggningar som ska in i den elinstallation som elföretagets arbetstagare ska utföra, så går det många gånger på rutin att den enskilde montören kopplar in den tillkommande utrustningen för att lösa kundens problem.

Detta utan att vara medveten om att denne riskerar att utföra en inkoppling eller installation som i sig själv bryter mot elsäkerhetslagstiftningen som ändrades 1 juli 2017.

LÄS ÄVEN: Sven Höckert: ”Vems ansvar vid installationen av solcellsanläggningar?”

Exempel:

Låt oss säga att en butik ska byggas och elföretaget får i uppdrag att installera elen i butiken, förutom undertaket inklusive belysning, som butiken köper direkt av annan leverantör som också monterar densamma.

Leverantören monterar färdiga sladdar med snabbkontakter och ansluter samtliga armaturer i undertaket innan de lämnar en kabel vid elektrikerns överlämningspunkt.

Detta är arbete som elföretaget innan den 1 juli 2017 kunde spänningssätta om de utförde en kontroll före idrifttagning av den anläggningen som undertaksföretaget hade utfört, då under överinseende som gamla lagstiftningen hänvisade till.

I nuvarande lagstiftning är det utföraren som ska genomföra denna kontroll, samt i detta fall utföra arbetet under ett egenkontrollprogram då det är en elektrisk anläggning.

LÄS ÄVEN: Så påverkas du av nya ellagen

Om elektrikern då utan att kontrollera med sitt eget företag, eller ha erhållit en dokumentation utifrån den som monterat undertaket med tillhörande sladdställ och snabbkopplingar att den är uppförd och kontrollerad utifrån elinstallationsreglerna, kopplar in anläggningen riskerar den enskilde elektrikern att inkoppla en anläggning som är olagligt utförd.

Elföretaget eller montören kan då anses ansvarig ifall något är fel på anläggningen, eller om den saknar dokumentation.

Problematiken utifrån installationsreglerna är att detta undertak kan räknas som kabelränna, behöva PUS-jordas, krävas dokumentation på utlösningsvillkor som tillsammans med matningen till överlämningspunkten ska uppfylla lagstiftningen, uppfylla reglerna om kontinuitetstest (jordning) med mera.

Så av den anledningen är det av största vikt att du som montör har en dokumentation på allt som ska anslutas i den elanläggningen som du utför ditt arbete i.

Saknas det dokumentation, eller finns oklarheter vid gränsdragningar, bör du omedelbart föra en dialog med din arbetsgivare.

LÄS ÄVEN: Röster om den nya elsäkerhetslagen

I värsta fall kan det bli så att du som inte fått ut någon dokumentation av vilket kontrollansvar du har, och ändå inkopplar och spänningssätter en sådan elanläggning, riskerar att få stå till svars personligen om en olycka sker där Elsäkerhetsverket konstaterar att du har den kunskapen så att du borde reagerat och inte driftsatt den delen av elanläggningen.

Av denna anledning är det viktigt att du som montör dels har full dokumentation från ditt elföretag vad och vilka kontroller du ska utföra innan spänningssättning, samt vilka dokument som ska vara överlämnade från andra som monterat elektriskt material som du ska spänningssätta i anläggningen.

Kräv ut delegering på kontroll före idrifttagning eller likvärdiga dokument om kollektivavtalen förändras, och koppla inte på spänning på anläggning som inte är kontrollerad utifrån gällande rutiner samt lagstiftning.

LÄS ÄVEN: Riksdagen sa ja till den nya ellagen

Har du anslutit eller inkopplat någon av nedan installationer efter 1 Juli 2017 så kan du ha driftsatt en elanläggning som är olagligt utförd om den saknar gällande dokumentation.

• Undertaksinstallationer med färdiga sladdställ med snabbkopplingar för belysning och kraft som undertaksföretag utfört

• Modulhus/lägenheter/friggebodar med fördragen slang/rör eller även färdigdragen FK

• Moduler typ kompletta badrum eller liknande där det bara finns en anslutningskabel

• Solcellsinstallationer

• Värmekabelinstallationer

• Eller andra installationer av elektriskt material som utförts av annat företag än ett installationsföretag under auktorisation.

• Tvättmaskiner, torktumlare och likvärdiga installationer i tvättstugor.

• Köksutrustning som inkopplas av andra innan elföretaget färdigställt sin installation.

Sven Höckert
Arbetsmiljöresurs Elektrikerna