• Bilden föreställer fyra byggnadsarbetare på en byggarbetsplats i Bryssel. I bakgrunden ser man en byggnad med texten The Future Is Europe på.
    Foto: Anna Norling

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU. Anledningen är dels historisk, det är naturligt att vara medlem i facket här – men även ekonomisk. En stor del av olika ersättningar distribueras via facket.

Organisationsgraden i Belgien ligger över 50 procent, i byggnadssektorn är den så hög som 95 procent enligt de fackliga representanterna Elektrikern träffar. Majoriteten av byggnadsarbetarna är medlemmar i ACV/BIE.

LÄS ÄVEN: I Belgien står kampen mot social dumpning

Medlemsavgiften är lika för alla: 16 euro i månaden. Det kan låta ganska måttligt med svenska mått mätt, men avgiften blir ofta lägre än så. En gång per år sker en återbetalning på 135 euro.

Heltidsarbetstiden i Belgien är 38 timmar i veckan, men byggnadsarbetare arbetar 40-timmarsvecka, något som ger byggnadsarbetarna 12 dagars extra semester utöver de 20 lagstadgade samt en ekonomisk bonus.

LÄS ÄVEN: Den nordiska modellens framtid hänger på facken

Det faller även ut en så kallad lojalitetsbonus till dem som arbetar i byggsektorn, nio procent av årslönen. Den betalas ut i oktober varje år, och blir som en 13:e månadslön. Därutöver får byggnadsarbetarna en bonus på två procent av årslönen för det faktum att de arbetar utomhus.

Pengarna kommer från en gemensam fond som finansieras av arbetsgivare och fack tillsammans, men utbetalningen sker via facket. Faktorer som gör att medlemsrekryteringen av byggnadsarbetare i Belgien underlättas.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se