• Bilden föreställer en person i vit bygghjälm som står på en byggnadsställni8ng och sträcker ut en hand. Bakom honom syns en träram som lyftas i en kedja.

    Foto: Tomas Nyberg (bilden är tagen i ett annat sammanhang)

Utstationerad arbetskraft blir allt vanligare i Sverige. Och i byggbranschen är det allra flest. Den vanligaste nationaliteten bland de utstationerade är Polen.

Det är Arbetsmiljöverket som i sin årliga rapport om utstationerad arbetskraft i Sverige påvisar utvecklingen.

Totalt för alla branscher registrerades 72 552 personer utstationerade arbetare. Det är en ökning med 52 procent jämfört med föregående år och den största ökningen som noterats sedan man började sammanställa statistiken.

LÄS ÄVEN: Allt mer utländsk arbetskraft

Allra flest, 60 procent eller 43 596 personer, hade uppdrag i byggbranschen. Det är 20 000 fler än året innan och en stor del av den ökningen handlar om 15 000 utstationerade arbetare knutna till polska byggföretag och underentreprenörer.

Totalt registrerades dryga 21 000 polska arbetare i den utstationerade arbetskraften.

Tidningen Byggvärlden har intervjuat fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm om utvecklingen.

– Den stora faran är att de företag som följer våra kollektivavtal riskerar att slås ut av utländska företag som vinner offentlig upphandling för att de rundar våra avtal och kan erbjuda löner som ligger 25 procent lägre. Vilka företag blir då kvar vid en lågkonjunktur och hur får vi behålla kompetent arbetskraft i Sverige? De utländska företagen tar inget ansvar för lärlingar eller för att utveckla den framtida byggsektorn. Här har våra politiker ett stort ansvar för att styra den offentliga upphandlingen och ställa krav på svenska kollektivavtal. Annars riskerar vi stora delar av svensk byggsektor, säger Byggnads förbundsordförande Johan Lindholm till Byggvärlden och fortsätter:

– I grunden har det ingen betydelse vilket land arbetskraften kommer ifrån. Alla är välkomna att arbeta i Sverige under svenska kollektivavtal, säger han.

LÄS ÄVEN: INSÄNT: Två miljoner polacker utlandsjobbar

Polen har legat i topp i statistiken under hela 2017, med ett stadigt ökande för varje månad. Tjeckien, Litauen och Lettland kommer på placeringarna efter med något över 4000 utstationerade arbetare från varje land.

I rapporten drar man slutsatsen att ökningen inte består av fler antal utstationerande arbetsgivare eller uppdrag, utan snarare att de arbetsgivare som redan har befintliga uppdrag i Sverige skickar fler arbetstagare.

Man konstaterar också att arbetarna stannar längre i Sverige än tidigare år, då de flesta hade uppdrag i 10 – 29 dagar. Nu är den vanligaste perioden sex till åtta månader.

Statistiken i rapporten utgår ifrån de arbetstagare som har haft ett pågående uppdrag, längre än fem dagar, under 2017.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se