• Thorildsplans gymnasium. Bild: Claes Thim

  • Thorildsplans gymnasium. Bild: Claes Thim

INSÄNT

Vad är machokultur? Det är ett återkommande viktigt ämne i vår vardag och det är dessutom skadligt för hela branschen. Den leder till dålig arbetsmiljö och att många kvinnor väljer bort eller slutar att arbeta inom elektrikeryrket.

El-branschen består av 98 % män och det är vi män som måste ta vårt ansvar. Vi på El-ettan tycker detta är jätteviktiga frågor och vi kan också vara helt ärliga och säga att vi måste bli bättre på att lyfta dessa frågor för diskussion.

Vad är orsaken? Vad blir konsekvenserna och hur löser vi problemet?

LÄS ÄVEN: ”Grabbighet och machokultur på byggen”

David Wikström och Claes Thim.

Därför var det jätteroligt att Thorildsplans gymnasium hade bjudit in oss att tala på ämnet. Claes Thim och David Wikström som är skolinformatörer fick träffa elever i årskurs två på el- och energiprogrammet.

Vi pratade mycket om vad machokultur är för något och dess konsekvenser. Det leder till en viss jargong som både kvinnor och män förlorar på.

Det kan handla om att vi män ska bete oss på ett visst sätt, exempelvis kan det handla om att inte vara gnällig och att gena med arbetsmiljön. Man tar onödiga risker. Direkt livsfarligt som leder till många arbetsskador.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

På vilket sätt beter vi oss män mot kvinnor? Vad säger vi och är det verkligen okej att klottra snoppar och nakna tjejer på väggarna?

Absolut inte, och absolut inte alla män som gör detta, men det är ändå vi män som måste ta ansvar för att få bort dessa beteenden. Diskussionerna handlade mycket om att inte sitta tyst bredvid utan att faktiskt våga säga ifrån.

Om du ser någon på din arbetsplats utsättas för diskriminering: våga säg till.

LÄS ÄVEN: Utredning tillsatt för att granska förbundets jämställdhetsarbete

Vi vill tacka Amanda Swedsudde, el-lärare på Thorildsplans gymnasium, för inbjudan. Vi hoppas även fler skolor vill bjuda ut oss att prata på temat.

Stort tack för att vi fick komma, hälsar Claes och David.

Claes Thim och David Wikström