• Foto: Privat

INTERVJU

Pontus Boström, ombudsman för region Mitt , är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Hur kommer det sig att du kandiderar?

– Jag har under den senaste tiden fått frågan av ett antal människor om jag skulle kunna tänka mig att ställa upp som kandidat. Efter att ha funderat på det lite fram och tillbaka så har jag kommit till slutsatsen att det skulle kunna vara en utmaning att ställa sig till förfogande. Jag var ju nominerad till förra förbundsmötet som vice ordförande, men gick inte hela vägen fram när det blev votering, så tankarna har väl funnits där.

LÄS ÄVEN: Niklas och Pontus strider om platsen i toppen

Varför ska ombuden lägga sin röst på dig?

– För det första är det inte jaget som är det viktiga i ledningen för Elektrikerförbundet. Det är snarare att vad vi kan göra tillsammans än vad en enskild individ kan göra. Men min utgångspunkt är att jag söker utmaningen, och att jag tycker att vi under lång tid har haft fel inriktning.

Vad menar du med fel inriktning?

– Alla de aktiviteter förbundet genomför mäts i vilken omfattning folk vill vara medlemmar i organisationen, och i vilken omfattning vi förmår att leva upp till stadgarna att organisera elektrikerna i landet. Och det är ingen hemlighet att de sista tio åren inte har varit så där jätteframgångsrika för förbundet. Vi har successivt tappat mark. Det är väl den utmaning jag ser i uppdraget att vi måste vända utvecklingen. Och kan jag bidra med de erfarenheter jag har och den bakgrund jag har så gör jag det jättegärna.

LÄS ÄVEN: Intervju med Pontus Boström

Vad kan du bidra med?

– Jag har lång erfarenhet. Jag är en av de som jobbat längst i förbundet, och jag har jobbat med väldigt olika saker, såväl inom förbundet som i en politiskt styrd organisation, region Östergötland, men även ideellt politiskt och som idrottsledare.

Du är inte ensam nominerad, Niklas Enström är ju även han nominerad. Hur ser du på det?

– Jag vet inte riktigt hur stödet ser ut, jag vet ju vilka som tillfrågat mig, men jag kan tycka att ska man sitta i ledningen så kräver det rätt bra mandat. Så jag har sagt att om jag ska vara med på hela resan till förbundsmötet så behöver jag känna ett starkt stöd för uppdraget. Så här långt tycker jag att jag har ett starkt stöd, men låt mig avvakta med att säga bergsäkert hur jag ser på frågan innan jag ser hur nomineringarna ser ut.

LÄS ÄVEN: Niklas Enström kandiderar till andre vice ordförande


Pontus Boström

Bor: Linköping

Ålder: 54

Bakgrund: Började yrkesbanan 1982 som elektriker på BPA, i dag Bravida. 1989 tjänstledig för att arbeta för SSU under ett år. 1994 vikarierande studieombudsman på förbundskontoret, från 1995 ombudsman i Småland och Östergötland. 2008-2010 tjänsteman i region Östergötland med ansvar för yrkesutbildning. 2010-2014 konceptchef ETG, Elteknikbranschens gymnasium, (ansvarig för att starta och få igång konceptet). Ombudsman i Östergötland. Efterträdde 2016 Tina Nordling som regionombudsman för region Mitt.

Gör i dag: Ombudsman för region Mitt

Aktuell: Kandiderar till posten som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se