• Foto: Tomas Nyberg

2018-04-23

INTERVJU

Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige, är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Hur kommer det sig att du kandiderar till posten som andre vice ordförande?

– Jag har fått fullt stöd från alla kompisar på förbundskontoret, vi har pratat igenom det och jag känner att jag är redo.

Hur kändes det att bli tillfrågad?

– Det känns jättebra att ha sådant stöd. Jag har gått och grunnat lite, jag har varit öppen hela tiden att jag är redo att ta ett kliv uppåt, och när de sa de att de stöttade mig så kändes det jätteskönt. Jag har även stöd från olika verksamhetskretsar och enskilda medlemmar.

LÄS ÄVEN: Niklas och Pontus strider om platsen i toppen

Varför ska ombuden rösta på dig?

– Det där låter väldigt amerikanskt. Det är svårt att sälja sig själv, men jag glöder för det här. Jag har också en vision om att vi ska börja jobba tillsammans på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag. Samarbeta i hela organisationen: administratörer, ombudsmän och förtroendevalda. I dag är det lite väggar emellan, att man inte pratar med varandra i vissa frågor, och jag tror att jag med min internationella erfarenhet och erfarenhet av förhandlingar av att bryta isar, bryta dödlägen, kan få folk att prata med varandra.

LÄS ÄVEN: Intervju med Pontus Boström

– Jag tror att min roll i detta kan vara att diplomatiskt lyssna och få fram mycket hos folk som är bra. Det är framtidshoppet för elektrikerförbundet jag vill förändra, och jag tror att jag är rätt man på den platsen. Jag är också rätt ung, så jag kan ligga bra till.

Det är ju minst en till som kandiderar, Pontus Boström, vad händer om du inte vinner?

– Då skulle jag fortsätta på Elektrikerförbundet och stötta Pontus, det är inget mer med det. Jag respekterar honom till 110 procent. Jag kommer aldrig att bli någon surgubbe.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas Niklas Enström: ”Det var ett uppvaknande för mig”


Niklas Enström

Bor: Linköping

Ålder: 47

Bakgrund: Började arbeta 1989 som installationselektriker på Eskilstuna elektriska, Nea-gruppen. Blev skyddsombud och sedan klubbordförande. Ombudsman i Östergötland sedan 2004. Ansvarig för förbundets internationella arbete sedan 2007. Ombudsman på förbundskontoret sedan 2017.

Gör i dag: Ansvarig för Elektrikerförbundets internationella arbete, ansvarig för radio- tv-avtalet, förhandlingsombudsman.

Aktuell: Kandiderar till posten som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Tre kandiderar till posten som centralt ungdomsansvarig

Under förbundsmötet kommer flera val till olika poster inom förbundet att ske. De flesta har bara en kandidat till posten. Men till posten som centralt ungdomsansvarig efter Joel Larsson finns tre kandidater: Jonas Eriksson (VK2), Claes Thim (VK1) och Tove Holmgren (VK16).

Inför förbundsmötet: ”Se över fackavgiften”

Ett flertal motioner till årets förbundsmöte berör storleken på medlemsavgiften. ”Skitdyrt att ha er som fack. Funderar starkt att gå ur om ni inte sänker avgiften och sätter en fast pris samt att ni tar bort ackordrättning och mätning för det där betalar vi onödan”, skriver en motionär.

Här är några av motionerna till förbundsmötet

Ett 40-tal motioner har kommit in till förbundsmötet. Många av dem handlar om medlemsavgiften till förbundet. Men det finns även motioner som berör semesterledighet, pensionsvillkor, tandförsäkring och förbunden fanor. Alla kommer att behandlas under förbundsmötet som äger rum 27 – 29 maj på Lärarnas hus i Stockholm.

Inför förbundsmötet: Ur handlingarna

I handlingarna till årets förbundsmöte går det att ta del av förbundets nuvarande verksamhet, utveckling och historia. Men även olika förslag till förändringar. Stadgeförändring Bland annat föreslår förbundsstyrelsen att stadgarna ändras, så att jämlikhet och feminism tar plats.

Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

Dödsolycka vid vattenkraftverk

En servicetekniker vid Bilfinger har hittats död i vattnet vid vattenkraftverket i Gullspång. Det var under onsdagskvällen som sökandet efter medarbetaren påbörjades då mannens bil hittats parkerad invid kraftstationens intagsgaller utan att mannen gick att nå. Under natten sökte räddningstjänst och polis i och runt dammen med helikopter, båt och hund utan resultat.

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget. Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften.

Elektrikernas anseende i topp bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Elektrikerförbundet i topp bland LO-förbunden. Varje år gör undersökningsföretaget ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten, i form av drygt 5 000 intervjuade personer, får säga vad de tycker om olika organisationer.

Slarv och stress bakom de flesta av elektrikernas elolyckor

Bild: Pixabay När elektriker råkar ut för en elolycka är det främst på grund av slarv och stress. Det framgår av Elsäkerhetsverkets kartläggning som presenterades i början av maj. Fortfarande är det en hyfsat stor andel som inte alltid spänningsprovar innan de påbörjar arbetet, säger Jennie Andersson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Giftlarm i läkemedelsfabrik – anställda evakuerades

När strömmen slogs ut uppstod en kemisk reaktion i läkemedelsjättens fabrik i Södertälje. Giftig och frätande vätska befarades kunna läcka ut, och hundratals medarbetare evakuerades innan situationen rapporterades vara under kontroll. Under onsdagsmorgonen inträffade ett omfattande strömavbrott i Stockholm som gjorde bland annat Södertälje, Nynäshamn och Ekerö strömlöst.

Utredningen om strejkrätten skjuts upp

Om två veckor, den 31 maj, var det sagt att den omdebatterade Stridsåtgärdsutredningen skulle presenteras. Så blir nu inte fallet. Presentationen blir i stället några veckor senare, den 20 juni. Det här rapporterar Transportarbetaren.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.

En absolut majoritet av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU. Anledningen är dels historisk, det är naturligt att vara medlem i facket här men även ekonomisk. En stor del av olika ersättningar distribueras via facket.

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad som är viktigast för facket i Belgien att arbeta med just nu. Vi befinner oss i ACV/BIE:s lokaler i centrala Bryssel. ACV/BIE är den fackliga centralorganisationens sektion för byggnadsarbetare, där även elektriker och målare ingår.