• Foto: Tomas Nyberg

2018-04-23

INTERVJU

Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige, är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Hur kommer det sig att du kandiderar till posten som andre vice ordförande?

– Jag har fått fullt stöd från alla kompisar på förbundskontoret, vi har pratat igenom det och jag känner att jag är redo.

Hur kändes det att bli tillfrågad?

– Det känns jättebra att ha sådant stöd. Jag har gått och grunnat lite, jag har varit öppen hela tiden att jag är redo att ta ett kliv uppåt, och när de sa de att de stöttade mig så kändes det jätteskönt. Jag har även stöd från olika verksamhetskretsar och enskilda medlemmar.

LÄS ÄVEN: Niklas och Pontus strider om platsen i toppen

Varför ska ombuden rösta på dig?

– Det där låter väldigt amerikanskt. Det är svårt att sälja sig själv, men jag glöder för det här. Jag har också en vision om att vi ska börja jobba tillsammans på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag. Samarbeta i hela organisationen: administratörer, ombudsmän och förtroendevalda. I dag är det lite väggar emellan, att man inte pratar med varandra i vissa frågor, och jag tror att jag med min internationella erfarenhet och erfarenhet av förhandlingar av att bryta isar, bryta dödlägen, kan få folk att prata med varandra.

LÄS ÄVEN: Intervju med Pontus Boström

– Jag tror att min roll i detta kan vara att diplomatiskt lyssna och få fram mycket hos folk som är bra. Det är framtidshoppet för elektrikerförbundet jag vill förändra, och jag tror att jag är rätt man på den platsen. Jag är också rätt ung, så jag kan ligga bra till.

Det är ju minst en till som kandiderar, Pontus Boström, vad händer om du inte vinner?

– Då skulle jag fortsätta på Elektrikerförbundet och stötta Pontus, det är inget mer med det. Jag respekterar honom till 110 procent. Jag kommer aldrig att bli någon surgubbe.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas Niklas Enström: ”Det var ett uppvaknande för mig”


Niklas Enström

Bor: Linköping

Ålder: 47

Bakgrund: Började arbeta 1989 som installationselektriker på Eskilstuna elektriska, Nea-gruppen. Blev skyddsombud och sedan klubbordförande. Ombudsman i Östergötland sedan 2004. Ansvarig för förbundets internationella arbete sedan 2007. Ombudsman på förbundskontoret sedan 2017.

Gör i dag: Ansvarig för Elektrikerförbundets internationella arbete, ansvarig för radio- tv-avtalet, förhandlingsombudsman.

Aktuell: Kandiderar till posten som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Högre löner kan flytta arbetskraften dit den behövs mest

Bristen på arbetskraft i den inhemska sektorn gör att det normerande märket bör utmanas. Det här menar Lars Calmfors, professor i nationalekonomi, som fått i uppdrag av 6F att utreda industrins lönenormering. Calmfors idé sammanfaller just med vad vi vill åstadkomma, säger Mikael Johansson, ordförande för Målareförbundet och 6F.

Johan ringde hundratals medlemmar

Är du medlem i Vk26? Har du en fungerande telefon? Då kan det hända att du fick ett samtal från Johan Torstensson tiden innan valet. Johan Torstensson har under många år varit förtroendevald inom Elektrikerförbundet. Han är ledamot av verkställande utskottet i Vk26, regionalt skyddsombud, och har varit koncernklubbens ordförande i Elajo.

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.