• Foto: Tomas Nyberg

2018-04-23

INTERVJU

Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige, är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Hur kommer det sig att du kandiderar till posten som andre vice ordförande?

– Jag har fått fullt stöd från alla kompisar på förbundskontoret, vi har pratat igenom det och jag känner att jag är redo.

Hur kändes det att bli tillfrågad?

– Det känns jättebra att ha sådant stöd. Jag har gått och grunnat lite, jag har varit öppen hela tiden att jag är redo att ta ett kliv uppåt, och när de sa de att de stöttade mig så kändes det jätteskönt. Jag har även stöd från olika verksamhetskretsar och enskilda medlemmar.

LÄS ÄVEN: Niklas och Pontus strider om platsen i toppen

Varför ska ombuden rösta på dig?

– Det där låter väldigt amerikanskt. Det är svårt att sälja sig själv, men jag glöder för det här. Jag har också en vision om att vi ska börja jobba tillsammans på ett helt annat sätt än vad vi gör i dag. Samarbeta i hela organisationen: administratörer, ombudsmän och förtroendevalda. I dag är det lite väggar emellan, att man inte pratar med varandra i vissa frågor, och jag tror att jag med min internationella erfarenhet och erfarenhet av förhandlingar av att bryta isar, bryta dödlägen, kan få folk att prata med varandra.

LÄS ÄVEN: Intervju med Pontus Boström

– Jag tror att min roll i detta kan vara att diplomatiskt lyssna och få fram mycket hos folk som är bra. Det är framtidshoppet för elektrikerförbundet jag vill förändra, och jag tror att jag är rätt man på den platsen. Jag är också rätt ung, så jag kan ligga bra till.

Det är ju minst en till som kandiderar, Pontus Boström, vad händer om du inte vinner?

– Då skulle jag fortsätta på Elektrikerförbundet och stötta Pontus, det är inget mer med det. Jag respekterar honom till 110 procent. Jag kommer aldrig att bli någon surgubbe.

LÄS ÄVEN: Elektrikernas Niklas Enström: ”Det var ett uppvaknande för mig”


Niklas Enström

Bor: Linköping

Ålder: 47

Bakgrund: Började arbeta 1989 som installationselektriker på Eskilstuna elektriska, Nea-gruppen. Blev skyddsombud och sedan klubbordförande. Ombudsman i Östergötland sedan 2004. Ansvarig för förbundets internationella arbete sedan 2007. Ombudsman på förbundskontoret sedan 2017.

Gör i dag: Ansvarig för Elektrikerförbundets internationella arbete, ansvarig för radio- tv-avtalet, förhandlingsombudsman.

Aktuell: Kandiderar till posten som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.

Plejd en ”snackis” bland installatörer

NY TEKNIK Svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie. Med sin universaldimmer har uppstickarbolaget vuxit rekordartat på ett par år och nu kommer fortsättningen. Att få knapparna smarta på ett enkelt sätt det är det våra kunder tycker är kul och bra.

Få elektriker på valsedlarna – företagare vanligaste yrket

Av de 53 000 personer som ställer upp som kandidater i årets val är det endast 158 som kallar sig elektriker. Största yrkesgrupperingarna är 3058 företagare/egenföretagare, 2870 lärare/förskolelärare och 1797 studenter/studerande. Det är Sveriges television som granskat samtliga valsedlar inför höstens val till kommun, landsting och riksdag.

Bygglov för solpaneler avskaffat

Går du i solcells-tankar? Nu har beslutet eventuellt blivit lite enklare. Från och med 1 augusti är nämligen kravet på bygglov för solpaneler slopat så länge de följer husets form. Sedan 1 augusti behöver du inte längre ansöka om bygglov för att få montera solpaneler på taket, i alla fall inte om du bor i en- eller tvåfamiljsfastighet.

Nu slocknar halogenlamporna

Glödlampan är numera ett minne blott och nu tas nästa steg tas i utfasningen av allt för energikrävande ljuskällor. Rundstrålande halogenlampor ska börja fasas ut. Det är inom ramen för EU:s ekodesigndirektiv som energiförbrukningen för ljuskällor ska sänkas när nu alternativ finns tillgängliga på marknaden.

Skogsbrand utbröt – på grund av Vattenfalls miss

Högspänningsledningen hade rivits ned och låg på den torra marken. Då slog Vattenfall på strömmen och en kraftig skogsbrand utbröt i området, där flera personer arbetade. Händelsen har nu anmälts till Elsäkerhetsverket. Det var förra onsdagen som en kraftig skogsbrand utbröt i Harg utanför Östhammar. Branden spred sig snabbt över uppemot 50 000 kvadratmeter skog.

Hundra procent förnybar el – med Teslas hjälp

Elförbrukningen i den polynesiska staten Samoa kommer att vara helt förnybar inom bara sju år. Det är i alla fall planen som ska genomföras med biltillverkaren Teslas hjälp, skriver Fast Company. Staten Samoa i Polynesien importerade fram till nyligen dyrt och miljöfarligt dieselbränsle för att tillgodose större delen av sin elförbrukning.

LKAB om olyckan: ”En gallerdurk som fallerat”

Magnus Arnkvist är enhetschef för produktionsområde södra, LKAB. Han berättar att LKAB genomför en egen utredning av olyckan i Svappavaara, men att även polis och arbetsmiljöverk utreder olyckan. Polisen har i sin pågående utredning tagit vissa delar av anläggningen i beslag.

Julia blev bara 21 år

Den 27 juli hände det som inte kunde hända. Det som inte fick hända. Julia Markström, elektriker vid Cranex, föll igenom ett gallergolv vid kulsinterverket i Svappavaara och avled av det över fem meter höga fallet. Vår sorg och vår saknad är enorm, en saknad som kommer att vara en del av resten av våra liv.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Sedan oktober 2017 har Elektrikerförbundet förhandlat om att teckna kollektivavtal med Värmia Syd, i Asmundtorp utanför Landskrona, utan att komma till någon överenskommelse. Vi träffade företaget i februari, och sedan skulle de återkomma, vilket de inte gjorde, berättar Nicklas Tempel, regionombudsman för Elektrikerförbundet, region Syd.

Solpaneler blir obligatoriskt i Kalifornien

Alla nya hus som byggs från och med 2020 ska ha solpaneler på taken i alla fall om du bor i den amerikanska delstaten Kalifornien. Detta enligt en ny lag som klubbades igenom i våras, skriver SVT. Från och med 2020 kommer alla nybyggda enfamiljshus i Kalifornien, USA, behöva utrustas med solpaneler.

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt, onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar Elektrikerförbundet i seminarier, presenterar förbundet i Pride-park och går i det stora Pride-tåget.

Ville kontrollera äldre kvinnas elskåp – polisen misstänker stöld

Personen som ringde på hos den äldre kvinnan uppgav sig falskeligen vara utsänd för att kontrollera hennes elskåp. Nu har polisen upprättat en anmälan om misstänkt stöld, skriver Ystads Allehanda. Det var vid lunchtid i lördags som det ringde på dörren hos en äldre kvinna i Skurup.

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken Arbetsplatsen i regnbågens alla färger försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC. Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt så svårt att många till och med helt låter bli.

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.