• Bilden föreställer Osmo Kantoluoto, en man i blå luvtröja och glasögon, som står på en häll i en barrskog. Monterat över bilden är ett tidningsurklipp från Tidningen Elektrikerns decembernummer 2015, där Osmo intervjuas om sin arbetsskada. Rubriken är: 'Det djävligaste var när läkaren inte trodde mig'.

    Foto: Tomas Nyberg/Tidningen Elektrikern december 2015/Montage

2018-04-25

Snart har det gått tre år sedan Osmo Kantoluoto beviljades livränta av Försäkringskassan. Men några pengar från Afa-försäkring har inte synts till.

– De sa att det skulle ta ett år, i bästa fall ett halvår, jag trodde på dem. Det jag upplever som värst är att jag inte får någon feedback alls, säger Osmo Kantoluoto.

Det var sommaren 2013, vid kabeldragning i Farsta, som det small till i höger axel. Sedan dess har Osmo Kantoluoto inte kunnat jobba.

LÄS ÄVEN: Osmo Kantoluoto : ”Det djävligaste var när läkaren inte trodde mig”

Tidningen Elektrikern skrev om Osmo och hans ärende i december 2015, efter att Försäkringskassans beslut om livränta hade fattats. Då var Osmo nöjd med den hjälp han hade fått av såväl läkare som Försäkringskassan.

Samtidigt sändes Försäkringskassans beslut till Afa-försäkring, för ansökan om tilläggsförsäkring vid arbetsskada, TFA. En försäkring som är tänkt att täcka upp skillnaden mellan den ersättning som utbetalas från Försäkringskassan och den lön som den arbetsskadade går miste om.

Det handlar om ganska stora summor som Osmo Kantoluoto gör anspråk på.

– Jag var lagbas, så jag tjänade ganska bra. Men Afa har svårt att räkna ut exakt hur mycket. De har svårt att räkna ut hur mycket en elektriker tjänar, de vet inte hur det funkar, säger Osmo.

LÄS ÄVEN: Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

I dag har han fyllt 60 år, och åren de går.

– Jag hörde av mig efter ett år för att höra hur det gått med ärendet. Då fick jag veta att det skulle vara färdigt snart. Men inget händer. Man har liksom slutat tänka på de där pengarna, nu när det har gått så många år. Jag är inställd på att jag inte ska få några pengar.

Isabell Öberg är ombudsman på Elektrikerförbundets region Mitt. Hon har bistått Osmo i hans kontakter med Afa-försäkring. Hon är starkt kritisk till den senfärdiga handläggningen, och den klena responsen.

– Det jag är mest brydd över är att vi får besked att vi ska få svar och återkoppling, men vi får ingenting. De säger att vi ska få besked inom snar framtid. Men ingenting händer.

Isabell Öberg säger att hon förstår om Afas handläggare har hög belastning, men att det är bättre att få någon form av respons än ingen respons alls.

– Behöver Afa mer resurser för att klara handläggningarna i tid så tycker jag att arbetsmarknadens parter bör se till att så sker.

LÄS ÄVEN: 173 elektriker blev av med 1,7 miljoner

Tidningen Elektrikern har vid ett flertal tillfällen sökt den handläggare som har hand om Osmo Kantoluotos ärende. Utredaren hänvisar slutligen till Afa-försäkrings presschef, Caroline Rylander. Hon förklarar att hon inte kan kommentera enskilda ärenden, utan svarar på frågorna generellt.

Caroline Rylander medger dock att Osmo har fått vänta längre på sitt besked från Afa än vad som kan ses som acceptabelt.

– Många gånger när det handlar om TFA-ärenden krävs en kartläggning, ett detektivarbete för att få fram tillräcklig information för att grunda ett beslut på. Och det har varit längre handläggning än vad vi ansett vara okej, så nu har vi sett över våra rutiner, säger hon.

Hur har ni sett över rutinerna?

– Bland annat har vi ökat antalet handläggare. Men när det gäller mer komplexa ärenden krävs att handläggarna har rätt kompetens, och det har inte varit enkelt att rekrytera dessa. Vi arbetar internt med utbildningar för att säkerställa att vi kan få in fler handläggare som arbetar med dessa komplexa ärenden.

LÄS ÄVEN: Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

Vad menas med komplexa ärenden?

– Det kan handla om skadans art, men även om personen i fråga varit anställd på ett företag som inte finns kvar i dag, att det saknas information. Det kan även handla om sådant som ackordarbete. Det krävs en tydlig kartläggning, dels se var personen var anställd, vad tjänade personen vid olyckstillfället och vad skulle personen ha tjänat i dag? Det kan dröja att få in materialet från såväl arbetsgivare som läkare, och vi kan inte börja jobba med ärendet förrän alla dokument är inne.

Caroline Rylander låter dock hoppfull när det handlar om Osmo Kantoluotos ärende.

– I det här fallet låter det som att han kommer att få ersättning, eftersom han har fått sin arbetsskada erkänd från Försäkringskassan, sedan kan det vara så att den här personen har hamnat på sidan om av oförklarliga skäl, men det är inget jag känner till. Om han har fått ett beslut om godkänd arbetsskada, men ännu inte fått några pengar så är det beklagligt verkligen, jag utgår från att våra handläggare arbetar så snabbt de bara kan så att den här mannen ska få sina pengar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Tre kandiderar till posten som centralt ungdomsansvarig

Under förbundsmötet kommer flera val till olika poster inom förbundet att ske. De flesta har bara en kandidat till posten. Men till posten som centralt ungdomsansvarig efter Joel Larsson finns tre kandidater: Jonas Eriksson (VK2), Claes Thim (VK1) och Tove Holmgren (VK16).

Inför förbundsmötet: ”Se över fackavgiften”

Ett flertal motioner till årets förbundsmöte berör storleken på medlemsavgiften. ”Skitdyrt att ha er som fack. Funderar starkt att gå ur om ni inte sänker avgiften och sätter en fast pris samt att ni tar bort ackordrättning och mätning för det där betalar vi onödan”, skriver en motionär.

Här är några av motionerna till förbundsmötet

Ett 40-tal motioner har kommit in till förbundsmötet. Många av dem handlar om medlemsavgiften till förbundet. Men det finns även motioner som berör semesterledighet, pensionsvillkor, tandförsäkring och förbunden fanor. Alla kommer att behandlas under förbundsmötet som äger rum 27 – 29 maj på Lärarnas hus i Stockholm.

Inför förbundsmötet: Ur handlingarna

I handlingarna till årets förbundsmöte går det att ta del av förbundets nuvarande verksamhet, utveckling och historia. Men även olika förslag till förändringar. Stadgeförändring Bland annat föreslår förbundsstyrelsen att stadgarna ändras, så att jämlikhet och feminism tar plats.

Elajo får städa upp efter fulel i äldreboende

Det var ett oerhört lyckosamt bygge. Kostnaden blev till och med lägre än budgeterat. Det var bilden som förmedlades när slutnotan för äldreboendet i Vimmerby kommunicerades i lokalpressen. Men så gjordes en extrabesiktning av elinstallationerna. Den var inte lika lyckosam. Det allra mesta var felinstallerat och måste göras om.

Dödsolycka vid vattenkraftverk

En servicetekniker vid Bilfinger har hittats död i vattnet vid vattenkraftverket i Gullspång. Det var under onsdagskvällen som sökandet efter medarbetaren påbörjades då mannens bil hittats parkerad invid kraftstationens intagsgaller utan att mannen gick att nå. Under natten sökte räddningstjänst och polis i och runt dammen med helikopter, båt och hund utan resultat.

Förbundsöverskridande samarbete för en mer jämställd bransch

Mellan 7 och 9 maj samlades Elektrikerförbundets ElQvinnorna, Målareförbundets Mira och Byggnads Näta till en gemensam kvinnoförbundskonferens på kursgården Rönneberga, Lidingö. Där diskuterade de bland annat hur man kan göra branschen mer jämställd.

Beslutet: Skatteavdrag för fackavgiften återinförs

Snart kommer du att kunna dra av fackföreningsavgiften på skatten. Det beslutade riksdagen efter en omröstning under onsdagen. Sverigedemokraterna var det enda partiet som enhälligt röstade mot förslaget. Under onsdagen röstade riksdagen angående regeringens förslag om att återinföra skattereduktion på fackavgiften.

Elektrikernas anseende i topp bland LO-förbunden

I Kantar Sifos årliga Anseendeindex ligger Elektrikerförbundet i topp bland LO-förbunden. Varje år gör undersökningsföretaget ett så kallat Anseendeindex. Allmänheten, i form av drygt 5 000 intervjuade personer, får säga vad de tycker om olika organisationer.

Slarv och stress bakom de flesta av elektrikernas elolyckor

Bild: Pixabay När elektriker råkar ut för en elolycka är det främst på grund av slarv och stress. Det framgår av Elsäkerhetsverkets kartläggning som presenterades i början av maj. Fortfarande är det en hyfsat stor andel som inte alltid spänningsprovar innan de påbörjar arbetet, säger Jennie Andersson, teknisk expert vid Elsäkerhetsverket.

Giftlarm i läkemedelsfabrik – anställda evakuerades

När strömmen slogs ut uppstod en kemisk reaktion i läkemedelsjättens fabrik i Södertälje. Giftig och frätande vätska befarades kunna läcka ut, och hundratals medarbetare evakuerades innan situationen rapporterades vara under kontroll. Under onsdagsmorgonen inträffade ett omfattande strömavbrott i Stockholm som gjorde bland annat Södertälje, Nynäshamn och Ekerö strömlöst.

Utredningen om strejkrätten skjuts upp

Om två veckor, den 31 maj, var det sagt att den omdebatterade Stridsåtgärdsutredningen skulle presenteras. Så blir nu inte fallet. Presentationen blir i stället några veckor senare, den 20 juni. Det här rapporterar Transportarbetaren.

En resa i tiden: Elektrikern 1936

Det kom ett mejl till redaktionen. I samband med en dödstädning hade ett över 80 år gammalt nummer av Elektrikern hittats. Ett nummer från juni 1936. Nu kom frågan om redaktionen var intresserad av den gamla tidningen. Det var vi såklart. Men vi ville veta mer. Vem var det som hade ägt den gamla tidningen? Vi fick veta att tidningen tillhört övermontören/verkmästare Axel Kallenberg.

En absolut majoritet av de belgiska byggarbetarna är medlemmar i facket

Utanför Norden är det Belgien som har den högsta organisationsgraden av alla länder i EU. Anledningen är dels historisk, det är naturligt att vara medlem i facket här men även ekonomisk. En stor del av olika ersättningar distribueras via facket.

I Belgien står kampen mot social dumpning

”Social dumpning”, svarar de tre männen i kör. De har precis fått frågan vad som är viktigast för facket i Belgien att arbeta med just nu. Vi befinner oss i ACV/BIE:s lokaler i centrala Bryssel. ACV/BIE är den fackliga centralorganisationens sektion för byggnadsarbetare, där även elektriker och målare ingår.