• Bilden föreställer Osmo Kantoluoto, en man i blå luvtröja och glasögon, som står på en häll i en barrskog. Monterat över bilden är ett tidningsurklipp från Tidningen Elektrikerns decembernummer 2015, där Osmo intervjuas om sin arbetsskada. Rubriken är: 'Det djävligaste var när läkaren inte trodde mig'.

    Foto: Tomas Nyberg/Tidningen Elektrikern december 2015/Montage

2018-04-25

Snart har det gått tre år sedan Osmo Kantoluoto beviljades livränta av Försäkringskassan. Men några pengar från Afa-försäkring har inte synts till.

– De sa att det skulle ta ett år, i bästa fall ett halvår, jag trodde på dem. Det jag upplever som värst är att jag inte får någon feedback alls, säger Osmo Kantoluoto.

Det var sommaren 2013, vid kabeldragning i Farsta, som det small till i höger axel. Sedan dess har Osmo Kantoluoto inte kunnat jobba.

LÄS ÄVEN: Osmo Kantoluoto : ”Det djävligaste var när läkaren inte trodde mig”

Tidningen Elektrikern skrev om Osmo och hans ärende i december 2015, efter att Försäkringskassans beslut om livränta hade fattats. Då var Osmo nöjd med den hjälp han hade fått av såväl läkare som Försäkringskassan.

Samtidigt sändes Försäkringskassans beslut till Afa-försäkring, för ansökan om tilläggsförsäkring vid arbetsskada, TFA. En försäkring som är tänkt att täcka upp skillnaden mellan den ersättning som utbetalas från Försäkringskassan och den lön som den arbetsskadade går miste om.

Det handlar om ganska stora summor som Osmo Kantoluoto gör anspråk på.

– Jag var lagbas, så jag tjänade ganska bra. Men Afa har svårt att räkna ut exakt hur mycket. De har svårt att räkna ut hur mycket en elektriker tjänar, de vet inte hur det funkar, säger Osmo.

LÄS ÄVEN: Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

I dag har han fyllt 60 år, och åren de går.

– Jag hörde av mig efter ett år för att höra hur det gått med ärendet. Då fick jag veta att det skulle vara färdigt snart. Men inget händer. Man har liksom slutat tänka på de där pengarna, nu när det har gått så många år. Jag är inställd på att jag inte ska få några pengar.

Isabell Öberg är ombudsman på Elektrikerförbundets region Mitt. Hon har bistått Osmo i hans kontakter med Afa-försäkring. Hon är starkt kritisk till den senfärdiga handläggningen, och den klena responsen.

– Det jag är mest brydd över är att vi får besked att vi ska få svar och återkoppling, men vi får ingenting. De säger att vi ska få besked inom snar framtid. Men ingenting händer.

Isabell Öberg säger att hon förstår om Afas handläggare har hög belastning, men att det är bättre att få någon form av respons än ingen respons alls.

– Behöver Afa mer resurser för att klara handläggningarna i tid så tycker jag att arbetsmarknadens parter bör se till att så sker.

LÄS ÄVEN: 173 elektriker blev av med 1,7 miljoner

Tidningen Elektrikern har vid ett flertal tillfällen sökt den handläggare som har hand om Osmo Kantoluotos ärende. Utredaren hänvisar slutligen till Afa-försäkrings presschef, Caroline Rylander. Hon förklarar att hon inte kan kommentera enskilda ärenden, utan svarar på frågorna generellt.

Caroline Rylander medger dock att Osmo har fått vänta längre på sitt besked från Afa än vad som kan ses som acceptabelt.

– Många gånger när det handlar om TFA-ärenden krävs en kartläggning, ett detektivarbete för att få fram tillräcklig information för att grunda ett beslut på. Och det har varit längre handläggning än vad vi ansett vara okej, så nu har vi sett över våra rutiner, säger hon.

Hur har ni sett över rutinerna?

– Bland annat har vi ökat antalet handläggare. Men när det gäller mer komplexa ärenden krävs att handläggarna har rätt kompetens, och det har inte varit enkelt att rekrytera dessa. Vi arbetar internt med utbildningar för att säkerställa att vi kan få in fler handläggare som arbetar med dessa komplexa ärenden.

LÄS ÄVEN: Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

Vad menas med komplexa ärenden?

– Det kan handla om skadans art, men även om personen i fråga varit anställd på ett företag som inte finns kvar i dag, att det saknas information. Det kan även handla om sådant som ackordarbete. Det krävs en tydlig kartläggning, dels se var personen var anställd, vad tjänade personen vid olyckstillfället och vad skulle personen ha tjänat i dag? Det kan dröja att få in materialet från såväl arbetsgivare som läkare, och vi kan inte börja jobba med ärendet förrän alla dokument är inne.

Caroline Rylander låter dock hoppfull när det handlar om Osmo Kantoluotos ärende.

– I det här fallet låter det som att han kommer att få ersättning, eftersom han har fått sin arbetsskada erkänd från Försäkringskassan, sedan kan det vara så att den här personen har hamnat på sidan om av oförklarliga skäl, men det är inget jag känner till. Om han har fått ett beslut om godkänd arbetsskada, men ännu inte fått några pengar så är det beklagligt verkligen, jag utgår från att våra handläggare arbetar så snabbt de bara kan så att den här mannen ska få sina pengar.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se


Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Underjordiskt jättebygge stoppas – farlig arbetsmiljö

Usel säkerhet, rasrisk och odetonerat sprängmedel i tunnlarna. Nu har det underjordiska arbetet vid Förbifart Stockholms arbetsplats på Lovö stoppats på grund av de många arbetsmiljöbristerna, skriver Byggnadsarbetaren.

Plejd en ”snackis” bland installatörer

NY TEKNIK Svenska teknikbolaget Plejd utökar sin produktserie. Med sin universaldimmer har uppstickarbolaget vuxit rekordartat på ett par år och nu kommer fortsättningen. Att få knapparna smarta på ett enkelt sätt det är det våra kunder tycker är kul och bra.

Få elektriker på valsedlarna – företagare vanligaste yrket

Av de 53 000 personer som ställer upp som kandidater i årets val är det endast 158 som kallar sig elektriker. Största yrkesgrupperingarna är 3058 företagare/egenföretagare, 2870 lärare/förskolelärare och 1797 studenter/studerande. Det är Sveriges television som granskat samtliga valsedlar inför höstens val till kommun, landsting och riksdag.

Bygglov för solpaneler avskaffat

Går du i solcells-tankar? Nu har beslutet eventuellt blivit lite enklare. Från och med 1 augusti är nämligen kravet på bygglov för solpaneler slopat så länge de följer husets form. Sedan 1 augusti behöver du inte längre ansöka om bygglov för att få montera solpaneler på taket, i alla fall inte om du bor i en- eller tvåfamiljsfastighet.

Nu slocknar halogenlamporna

Glödlampan är numera ett minne blott och nu tas nästa steg tas i utfasningen av allt för energikrävande ljuskällor. Rundstrålande halogenlampor ska börja fasas ut. Det är inom ramen för EU:s ekodesigndirektiv som energiförbrukningen för ljuskällor ska sänkas när nu alternativ finns tillgängliga på marknaden.

Skogsbrand utbröt – på grund av Vattenfalls miss

Högspänningsledningen hade rivits ned och låg på den torra marken. Då slog Vattenfall på strömmen och en kraftig skogsbrand utbröt i området, där flera personer arbetade. Händelsen har nu anmälts till Elsäkerhetsverket. Det var förra onsdagen som en kraftig skogsbrand utbröt i Harg utanför Östhammar. Branden spred sig snabbt över uppemot 50 000 kvadratmeter skog.

Hundra procent förnybar el – med Teslas hjälp

Elförbrukningen i den polynesiska staten Samoa kommer att vara helt förnybar inom bara sju år. Det är i alla fall planen som ska genomföras med biltillverkaren Teslas hjälp, skriver Fast Company. Staten Samoa i Polynesien importerade fram till nyligen dyrt och miljöfarligt dieselbränsle för att tillgodose större delen av sin elförbrukning.

LKAB om olyckan: ”En gallerdurk som fallerat”

Magnus Arnkvist är enhetschef för produktionsområde södra, LKAB. Han berättar att LKAB genomför en egen utredning av olyckan i Svappavaara, men att även polis och arbetsmiljöverk utreder olyckan. Polisen har i sin pågående utredning tagit vissa delar av anläggningen i beslag.

Julia blev bara 21 år

Den 27 juli hände det som inte kunde hända. Det som inte fick hända. Julia Markström, elektriker vid Cranex, föll igenom ett gallergolv vid kulsinterverket i Svappavaara och avled av det över fem meter höga fallet. Vår sorg och vår saknad är enorm, en saknad som kommer att vara en del av resten av våra liv.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Sedan oktober 2017 har Elektrikerförbundet förhandlat om att teckna kollektivavtal med Värmia Syd, i Asmundtorp utanför Landskrona, utan att komma till någon överenskommelse. Vi träffade företaget i februari, och sedan skulle de återkomma, vilket de inte gjorde, berättar Nicklas Tempel, regionombudsman för Elektrikerförbundet, region Syd.

Solpaneler blir obligatoriskt i Kalifornien

Alla nya hus som byggs från och med 2020 ska ha solpaneler på taken i alla fall om du bor i den amerikanska delstaten Kalifornien. Detta enligt en ny lag som klubbades igenom i våras, skriver SVT. Från och med 2020 kommer alla nybyggda enfamiljshus i Kalifornien, USA, behöva utrustas med solpaneler.

Pride: Facken tar ställning för allas lika värde

För inte särskilt många år sedan sågs hbtq-världen som något excentriskt, marginellt, onödigt för fackförbunden att engagera sig i. Särskilt gällde det bland de manligt dominerande LO-facken. Så ser det inte längre ut. Under årets Pride-vecka i Stockholm deltar Elektrikerförbundet i seminarier, presenterar förbundet i Pride-park och går i det stora Pride-tåget.

Ville kontrollera äldre kvinnas elskåp – polisen misstänker stöld

Personen som ringde på hos den äldre kvinnan uppgav sig falskeligen vara utsänd för att kontrollera hennes elskåp. Nu har polisen upprättat en anmälan om misstänkt stöld, skriver Ystads Allehanda. Det var vid lunchtid i lördags som det ringde på dörren hos en äldre kvinna i Skurup.

Ny HBTQ-handbok för inkluderande arbetsplatser

Hur kan din arbetsplats bli mer trygg och inkluderande för HBTQ-personer? I den nya handboken Arbetsplatsen i regnbågens alla färger försöker Unionen besvara just den frågan, skriver ETC. Att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet på jobbet kan vara väldigt svårt så svårt att många till och med helt låter bli.

Myndighetens beslut: Asbest gör comeback i USA

Asbest kommer åter att börja tillåtas i nya byggnadsmaterial i USA. Det meddelar landets federala miljöskyddsmyndighet (EPA) i en ny rapport, skriver Yle Nyheter.