• Bild: Pixabay/Elektrikerförbundet/Montage

Elektrikerförbundet var det första fackförbundet i Sverige med kollektiv hemförsäkring i medlemskapet. Det var ett mycket omstritt beslut.

Elektrikerförbundet tog beslutet om att alla medlemmar skulle omfattas av en hemförsäkring under kongressen 1981. Två år senare, 1983, infördes hemförsäkringen hos Folksam.

LÄS ÄVEN: Elektrikerna var först med juristförsäkring

Det här var inte ett okomplicerat beslut. Andra försäkringsbolag protesterade. En het debatt blossade upp, inte minst i riksdagen.

Tisdagen den 18 december 1984 tog den moderata riksdagsledamoten Sonja Rembo plats i talarstolen för att försvara sin motion där hon föreslog att riksdagen skulle besluta om en utredning av ”kollektiva, obligatoriska försäkringar”. I sitt långa anförande sade hon bland annat:

”Den förmyndarattityd och maktfullkomlighet som präglar de fackliga organisationernas agerande i de här nämnda fallen är uppseende­väckande”.

Hon avslutade med orden:

”Det finns all anledning att grundligt penetrera alla aspekter av den här frågan innan den skada som redan har skett hunnit förvärras.”

Motionen avslogs.

LÄS ÄVEN: På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Fem medlemmar tog ärendet till domstol, de ville besluta om sina försäkringar själva. I tingsrätten vann medlemmarna, men förbundet överklagade, ända till Högsta domstolen.

Högsta domstolens dom avkunnades i maj 1987 och innebar att de fem medlemmarnas talan lämnades utan bifall. I sin motivering uppgav Högsta domstolen bland annat att:

”Vid en samlad bedömning av föreliggande omständigheter kan dock förbundsbesluten om hemförsäkring i vart fall inte anses avse ett ändamål som är uppenbart främmande för förbundets uppgift”.

LÄS ÄVEN: Domstolen gick på Sandras linje – gav rätt mot försäkringskassan

Målarförbundet följde efter och tecknade en hemförsäkring för sina medlemmar. Därefter följde allt fler av fackförbunden.

I dag har ett 30-tal fackförbund medlemsförsäkringar i Folksam. Totalt har 1,3 miljoner kunder en hemförsäkring via sitt fackliga medlemskap. Därav 23 000 genom Elektrikerförbundet.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se