• Foto: Per Eklund/Montage

Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Det här rapporterar Seko-tidningen.

Tidningen har intervjuat åklagare Ann-Marie Helander, som motiverar sitt beslut med att Arbetsmiljöverket och Elsäkerhetsverket, som utrett olyckan då två montörer från Estland omkom, inte gjort någon åtalsanmälan.

De båda männen, 23 och 59 år gamla, arbetade med att bygga om elnätet mellan Fredriksberg och Lesjöfors när olyckan inträffade.

– Det vi har kommit fram till, den direkta orsaken, är att man slår på strömmen och då arbetar två stycken montörer i en korg, sa den utredande arbetsmiljöinspektören Paul Keenan, tidigare till Elektrikern.

Språkförbistring anges som en trolig orsak till olyckan. De estländska montörerna kunde inte svenska, därför fanns också en samordnare, som skulle fungera som tolk mellan estländarna och de svenskar som fanns i driftscentralen. Men, samordnaren/tolken fanns inte på plats. Därutöver saknade montörerna arbetsbevis – och för det tredje gjordes aldrig en arbetsjordning innan arbetet påbörjades.

Att utreda olyckan har inte varit helt enkelt.

Ellevio äger ledningarna och var byggherre, medan arbetsmiljöansvaret låg hos entreprenören Leonhard Weiss. Men utredarna har inte kunnat höra de övriga estländarna, eftersom de lämnade Sverige kort efter olyckan. Detta efter att Ellevio hade brutit kontraktet.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se