• Bilden föreställer en man i vit t-shirt och svart, bakvänd keps. På t-shirten ser man Elektrikerförbundets logotyp, och texten Ensamma ber vi om lov, tillsammans ställer vi krav. Mannen har två ringar i ena örat och en stor tatuering på ena underarmen.

    Claes Thim. Foto: Tomas Nyberg

DEBATT

”Facket ska inte hålla på med politik utan vi ska bara koncentrera oss på kollektivavtal”. Det är nog en tanke som finns hos många, speciellt nu när det är valår. Jag kan helt ärligt erkänna att de var min tanke när jag var nybliven medlem i facket.

I våra kollektivavtal så bestämmer vi tillsammans med arbetsgivarna vilka villkor och förutsättningar vi ska ha i just vår bransch. Det är vad vi kallar den ”Svenska modellen”, alltså att politiker inte ska lägga sig i. Men hur ser det ut egentligen?

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”En person i veckan dör på jobbet”

Lön är den väsentliga delen i kollektivavtalet och där vi fortfarande äger makten själva tillsammans med arbetsgivaren. Dock ska det tilläggas att vissa borgerliga partier har varit inne och föreslagit lagstadgade minimilöner, men än så länge har de inte fått igenom detta, som tur är.

Men utöver lönen, vad mer reglerar vi mer i våra kollektivavtal? Jo arbetstid, semester, arbetsmiljö, ledighet, inflytande på företaget är några områden – men är dessa fria från politisk påverkan? Svaret är nej, vi har inflytande i frågorna men här har politiken lagt sig i.

Vi har arbetstidslagen som fastslår att ordinarie arbetstidsvecka är 40 timmar, sedan har vi reglerat själva förläggningen av arbetstiden i våra avtal.

Arbetsmiljön då? Där har vi arbetsmiljölagen som styr. Semesterlagen, medbestämmandelagen, lagen om anställningsskydd, förtroendemannalagen och så vidare är andra lagar som vi är beroende utav.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Tack du som är skyddsombud!”

Vi kan förbättra dessa i våra kollektivavtal men skulle någon ändra något i dessa lagar så slår det direkt mot våra kollektivavtal.

Detta var något jag fick lära mig på min första fackliga utbildning och något jag hoppas alla våra medlemmar ska förstå. Jag tycker det är ren idioti att sitta på avbytarbänken och försöka påverka spelet, det måste vara mycket bättre att faktiskt delta.

Så att facket inte ska hålla på med politik är ren nonsens.

Jag önskar att vi var fler arbetare som tog klivet in i politiken, för det behövs och det är där vi gör skillnad på riktigt. Jag själv har valt att engagera mig i Socialdemokraterna för att påverka till det bättre för oss arbetare.

Anledningen till just Socialdemokraterna är enkel. Jag har sett väsentlig skillnad över vilka förslag partierna lagt i riksdagen och vilka frågor partierna driver.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

Jag tycker att höjd a-kassa, bättre arbetsmiljö, schyssta villkor vid upphandlingar och bort med otrygga anställningar är frågor som är viktiga för oss arbetare. Det är också frågor där Socialdemokraterna levererat resultat, detta trots att de saknar majoritet i riksdagen.

Den nionde september så tycker jag du ska ta detta i beaktande, för då är det nämligen val. Jag kommer att rösta på Socialdemokraterna för jag tycker att de är det parti som levererat i våra frågor. Hoppas du tycker detsamma.

Claes Thim,
fackligt aktiv i Elektrikerna
samt riksdagskandidat för Socialdemokraterna