• Johan Jensen. Foto: Privat/Montage

2018-02-14

MEDLEMMAR I POLITIKEN

Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet.

– När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Johan Jensen har sympatiserat med Vänsterpartiet ända sedan han gick i högstadiet, berättar han. Då gjorde han ett skolarbete om de olika politiska partierna, och Vänsterpartiet var det parti som passade honom bäst. Men det dröjde många år innan han blev aktiv.

– Det tog fart när jag flyttade till Göteborg 2010. Det var under valrörelsen, en reaktion på den dåvarande Alliansregeringen. Det fanns något lite radikalare i Vänsterpartiet, med feminismen, klassperspektivet.

Radikalare än?

– Socialdemokraterna. Vänsterpartiet stack ut mer.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Varför tar vi inte chansen?”

Efter valet 2010 blev Johan Jensen aktiv i partiföreningen i Majorna, i dag sitter han i Göteborgsdistriktets valberedning och är kongressombud under partikongressen nu i februari.

Samtidigt är han aktiv i Elektrikerförbundet, sedan ett år tillbaka är han klubbordförande på Elektro-Emanuel i Skene och han är även ersättare i det centrala representantskapet.

Vad tänker du om förbundets politiska riktning?

– Elektrikerförbundet är ett ganska progressivt förbund, samtidigt som Socialdemokraterna inte riktigt är det. Det finns en stark relation till Socialdemokraterna och en uppmaning att det är Socialdemokraterna man ska rösta på. Det jag tycker är lite tråkigt är att vi är ganska starka ideologiska i vår kommunikation och när vi utbildar medlemmar, men det låter inte riktigt lika progressivt när ledande elektriker i sin roll som socialdemokrater talar.

– Det är ju också intressant hur vår nuvarande regering, vår arbetsmarknadsminister, ser på den svenska modellen och rätten att organisera sig fackligt.

Vad säger du till fackligt aktiva Socialdemokrater?

– Jag har väldigt starkt förtroende för mina socialdemokratiska vänner som arbetar fackligt, men däremot finns det något inom socialdemokratin som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst snarare än att föra den ideologiska talan som vi annars gör när vi uttalar oss i förbundet och värvar medlemmar.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

– Det har ju fortfarande en väldigt stor betydelse vilka socialdemokrater det är som styr det partiet. Det behövs fler fackliga kamrater som organiserar sig politiskt, vare sig det är i Vänsterpartiet eller i Socialdemokraterna.

Du menar att det finns bara två partier?

– Ja, det menar jag. I alla fall bland de partier som finns i riksdagen i dag.


Johan Jensen

Foto: Privat

Bor: Majorna, Göteborg

Ålder: 32

Arbete: Serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene

Fackliga uppdrag: Klubbordförande för SEF på arbetsplatsen, ersättare i CR

Politiska uppdrag: Ledamot i valberedningen i Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt. Kongressombud under Vänsterpartiets kongress i Karlstad i februari.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Ny handbok ska hjälpa montörer som utsätts för våld

Hot och våld mot montörer ute på uppdrag blir allt vanligare. Nu framställs för första gången en handbok för hur energiföretag ska agera i utsatta situationer. Som tidningen Elektrikern tidigare skrivit om, drabbas dagligen sex arbetstagare i Sverige så allvarligt av hot eller våld på arbetet att de tvingas bli sjukskrivna.

Pontus Boström kandiderar till andre vice ordförande

INTERVJU Pontus Boström, ombudsman för region Mitt , är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet. Hur kommer det sig att du kandiderar? Jag har under den senaste tiden fått frågan av ett antal människor om jag skulle kunna tänka mig att ställa upp som kandidat.

Niklas Enström kandiderar till andre vice ordförande

INTERVJU Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige, är en av de två Linköpingsbor som kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet.

Niklas och Pontus strider om platsen i toppen

Två Linköpingsbor kandiderar till att efterträda Ulf Carlsson som andre vice ordförande i Elektrikerförbundet: Pontus Boström, ombudsman för region Mitt och Niklas Enström, förbundets internationellt ansvarige. Förbundets nuvarande andre vice ordförande, Ulf Carlsson, går i pension, och under förbundsmötet i maj ska hans efterträdare utses.

En arbetare skadad i gruvan – två arbetare döda efter lastbilsolyckor

En arbetsplatsolycka inträffade i onsdags vid Garpenbergsgruva i Hedemora, Dalarna. På torsdagen inträffade också två dödsolyckor, en i Ånge och en i Helsingborg. Olyckan i Garpenberg inträffade, enligt Boliden som äger gruvan, när en lastbil med kalk skulle tömma sin last inne på gruvområdet. En person fick kalk över sig och fördes till sjukhus.

Brister i arbetsmiljöarbetet i samband med dödsolycka

I mitten av februari i år avled en 43-årig man efter att fått stora mängder rasmassor över sig i samband med anläggningsarbete åt Hedemora Energi. Nu pekar Arbetsmiljöverket på arbetsmiljöbrister hos energibolaget. Det var den 19 februari som olyckan inträffade. Trots massiva räddningsinsatser gick mannens liv inte att rädda.

Arbetsgivarna bedriver lobbykampanj mot lagförslag om entreprenörsansvar

Att införa ett entreprenösransvar vore en dålig idé. Det anser Installatörsföretagen, som nu har dragit igång en lobbykampanj för att motarbeta lagförslaget i riksdagen. Den 29 mars beslutade regeringen att överlämna en proposition om entreprenörsansvar till riksdagen.

Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Plejd får ny storägare

Industrijätten Schneider Electric går in som ny storägare i svenska teknikbolaget Plejd. Det står klart sedan bolaget via en nyemission fått köpa aktier i Plejd för runt 64 miljoner kronor eller cirka 15 procent av aktierna. Plejd har med sina trådlösa lösningar på kort tid blivit en rejäl snackis bland landets elektriker.

Fagerhult stärker på hemmaplan

Fagerhult omorganiserar och samlar allt mer verksamhet till huvudkontoret och fabriken i Habo. Det är Fagerhult Retail-delen, som jobbar mot detaljhandeln, med huvudsäte i Bollebygd som i fortsättningen också ska ingå i Fagerhult belysning AB.

Nya smarta lösningar – Nummer 2, 2018

En golvvärmetermostat från Nobö som har det mesta, en betongskruv från Fischer som spar tid och borrjobb, en ny batteridriven gersåg från Makita och ett snabbhuggande trälim från ESSVE. Här finner du några av de allra senaste smarta lösningarna inom ny teknik.

”Lågt lönemärke gynnar högavlönade”

Industriavtalets märke har legat för lågt vilket lett till att privatanställda tjänstemän fått högre löneökningar lokalt. Det här har lett till att löneklyftan mellan arbetare och tjänstemän ökar. Det menar fackförbunden i 6F som kritiserar den lönebildningsmodell som gällt de senaste 20 åren där exportindustrin sätter märket.

Norskt strejkhot undanröjt

Vid 14-tiden på söndagen enades så till slut norska LO och NHO, Svenskt Näringslivs norska motsvarighet, om en uppgörelse. Då hade tidsfristen för LO:s utlysta strejk redan löpt ut med 14 timmar. LO varslade om strejk för runt 30 000-talet medlemmar.

Svenska elektriker i Norge uppmanas kontakta SEF efter strejkvarsel

På söndag, den 8 april, kan det bryta ut storstrejk i Norge. Det är norska LO och NHO, Svenskt näringslivs norska motsvarighet som strandat förhandlingarna. Det norska elfacket, El- og It Forbundet, varslar i samband med detta 3848 medlemmar om strejk i företag inom hiss- energi- och elinstallation.

Tusentals falska egenföretagare och dolda arbetstagare

Att fungera som anställd men klassas som egenföretagare och därmed gå miste om försäkringar och förmåner som anställda har rätt till. Detta är vardag för uppemot 9000 personer i Sverige, visar en ny rapport från TCO. Gruppen har kallats både ”falska egenföretagare” och ”dolda arbetstagare”, men principen är densamma.