• Johan Jensen. Foto: Privat/Montage

2018-02-14

MEDLEMMAR I POLITIKEN

Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet.

– När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Johan Jensen har sympatiserat med Vänsterpartiet ända sedan han gick i högstadiet, berättar han. Då gjorde han ett skolarbete om de olika politiska partierna, och Vänsterpartiet var det parti som passade honom bäst. Men det dröjde många år innan han blev aktiv.

– Det tog fart när jag flyttade till Göteborg 2010. Det var under valrörelsen, en reaktion på den dåvarande Alliansregeringen. Det fanns något lite radikalare i Vänsterpartiet, med feminismen, klassperspektivet.

Radikalare än?

– Socialdemokraterna. Vänsterpartiet stack ut mer.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Varför tar vi inte chansen?”

Efter valet 2010 blev Johan Jensen aktiv i partiföreningen i Majorna, i dag sitter han i Göteborgsdistriktets valberedning och är kongressombud under partikongressen nu i februari.

Samtidigt är han aktiv i Elektrikerförbundet, sedan ett år tillbaka är han klubbordförande på Elektro-Emanuel i Skene och han är även ersättare i det centrala representantskapet.

Vad tänker du om förbundets politiska riktning?

– Elektrikerförbundet är ett ganska progressivt förbund, samtidigt som Socialdemokraterna inte riktigt är det. Det finns en stark relation till Socialdemokraterna och en uppmaning att det är Socialdemokraterna man ska rösta på. Det jag tycker är lite tråkigt är att vi är ganska starka ideologiska i vår kommunikation och när vi utbildar medlemmar, men det låter inte riktigt lika progressivt när ledande elektriker i sin roll som socialdemokrater talar.

– Det är ju också intressant hur vår nuvarande regering, vår arbetsmarknadsminister, ser på den svenska modellen och rätten att organisera sig fackligt.

Vad säger du till fackligt aktiva Socialdemokrater?

– Jag har väldigt starkt förtroende för mina socialdemokratiska vänner som arbetar fackligt, men däremot finns det något inom socialdemokratin som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst snarare än att föra den ideologiska talan som vi annars gör när vi uttalar oss i förbundet och värvar medlemmar.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

– Det har ju fortfarande en väldigt stor betydelse vilka socialdemokrater det är som styr det partiet. Det behövs fler fackliga kamrater som organiserar sig politiskt, vare sig det är i Vänsterpartiet eller i Socialdemokraterna.

Du menar att det finns bara två partier?

– Ja, det menar jag. I alla fall bland de partier som finns i riksdagen i dag.


Johan Jensen

Foto: Privat

Bor: Majorna, Göteborg

Ålder: 32

Arbete: Serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene

Fackliga uppdrag: Klubbordförande för SEF på arbetsplatsen, ersättare i CR

Politiska uppdrag: Ledamot i valberedningen i Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt. Kongressombud under Vänsterpartiets kongress i Karlstad i februari.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.

Besättningsman fick ström genom kroppen

Besättningsmannen arbetade på ett fartyg utanför södra Öland när han fick ström genom kroppen och tvingades hämtas med räddningshelikopter. Det var på eftermiddagen den 27 juni som polisen larmades till ett fartyg utanför Ölands kust, i höjd med Mörbylånga. En besättningsman hade råkat ut för en arbetsplatsolycka, där han fått ström genom kroppen.

Begravdes i rasmassor efter vattenläcka

Lera och jord rasade ned i grävhålet och begravde arbetaren, som jobbade med att laga en vattenläcka. Händelsen är nu anmäld till Arbetsmiljöverket, skriver tidningen Norran. Det var i mitten av juni som en grupp arbetare, anställda av kommunen, skickades ut för att laga en vattenläcka utanför Skellefteå.