• Johan Jensen. Foto: Privat/Montage

2018-02-14

MEDLEMMAR I POLITIKEN

Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet.

– När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Johan Jensen har sympatiserat med Vänsterpartiet ända sedan han gick i högstadiet, berättar han. Då gjorde han ett skolarbete om de olika politiska partierna, och Vänsterpartiet var det parti som passade honom bäst. Men det dröjde många år innan han blev aktiv.

– Det tog fart när jag flyttade till Göteborg 2010. Det var under valrörelsen, en reaktion på den dåvarande Alliansregeringen. Det fanns något lite radikalare i Vänsterpartiet, med feminismen, klassperspektivet.

Radikalare än?

– Socialdemokraterna. Vänsterpartiet stack ut mer.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Varför tar vi inte chansen?”

Efter valet 2010 blev Johan Jensen aktiv i partiföreningen i Majorna, i dag sitter han i Göteborgsdistriktets valberedning och är kongressombud under partikongressen nu i februari.

Samtidigt är han aktiv i Elektrikerförbundet, sedan ett år tillbaka är han klubbordförande på Elektro-Emanuel i Skene och han är även ersättare i det centrala representantskapet.

Vad tänker du om förbundets politiska riktning?

– Elektrikerförbundet är ett ganska progressivt förbund, samtidigt som Socialdemokraterna inte riktigt är det. Det finns en stark relation till Socialdemokraterna och en uppmaning att det är Socialdemokraterna man ska rösta på. Det jag tycker är lite tråkigt är att vi är ganska starka ideologiska i vår kommunikation och när vi utbildar medlemmar, men det låter inte riktigt lika progressivt när ledande elektriker i sin roll som socialdemokrater talar.

– Det är ju också intressant hur vår nuvarande regering, vår arbetsmarknadsminister, ser på den svenska modellen och rätten att organisera sig fackligt.

Vad säger du till fackligt aktiva Socialdemokrater?

– Jag har väldigt starkt förtroende för mina socialdemokratiska vänner som arbetar fackligt, men däremot finns det något inom socialdemokratin som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst snarare än att föra den ideologiska talan som vi annars gör när vi uttalar oss i förbundet och värvar medlemmar.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

– Det har ju fortfarande en väldigt stor betydelse vilka socialdemokrater det är som styr det partiet. Det behövs fler fackliga kamrater som organiserar sig politiskt, vare sig det är i Vänsterpartiet eller i Socialdemokraterna.

Du menar att det finns bara två partier?

– Ja, det menar jag. I alla fall bland de partier som finns i riksdagen i dag.


Johan Jensen

Foto: Privat

Bor: Majorna, Göteborg

Ålder: 32

Arbete: Serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene

Fackliga uppdrag: Klubbordförande för SEF på arbetsplatsen, ersättare i CR

Politiska uppdrag: Ledamot i valberedningen i Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt. Kongressombud under Vänsterpartiets kongress i Karlstad i februari.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Arbetsdomstolen ger Hamnarbetarförbundet rätt mot Sveriges Hamnar

Sveriges Hamnar är skyldiga att förhandla med Hamnarbetarförbundet om centralt kollektivavtal, fastslår Arbetsdomstolen i en dom. Samtidigt vill LO inte se konkurrerande fack med samma villkor på arbetsplatserna.

”Vi har mer kapital i dag än för tio år sedan”

Hur står det egentligen till med förbundets ekonomi? Och varför höjs ständigt medlemsavgifterna? Det är berättigade frågor, ställda bland annat av en insändarskribent. Förbundets vice ordförande, Ulf Carlsson, svarar på frågorna. Det är sista raden som gäller.

Henrik fixar extrapengar vid lönerevisionerna

Region Mitt tar hjälp av förtroendevalda vid lönerevisioner på klubblösa företag. Det senaste året har Henrik Hedman, vanligtvis klubbordförande vid K4 Elektriska i Danderyd, förhandlat fram drygt 46 000 kronor utöver vad avtalet ger till medlemmar vid 36 olika företag i Stockholmsområdet.

Fick byggmaterial över sig – fördes till sjukhus

En person fick föras till sjukhus efter att ha fått byggmaterial över sig på en arbetsplats i Borås. Det var i 14-tiden på onsdagseftermiddagen som polisen fick larm om arbetsplatsolyckan. En person ska ha fått byggmaterial över sig.

Fem dödsolyckor redan under 2018

Fram till den 13 februari har det skett 5 arbetsplatsolyckor med dödlig utgång under 2018. En av olyckorna skedde på en byggarbetsplats. En man i 30-årsåldern avled efter att ha fallit 15 meter från en byggarbetsplats i Hjällbo i nordöstra Göteborg. Mannen dog under ambulansfärden. Polisen inledde en förundersökning om vållande till annans död och spärrade av platsen.

Medlemmar i politiken: ”Varför tar vi inte chansen?”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Johan Lindbom är klubbordförande för Caverion i Umeå, samtidigt är han aktiv socialdemokrat. Det är vår enda möjlighet att påverka politiken. Vi startade ett politiskt parti för att vi inte hade något inflytande alls över politiken för hundra år sedan.

Medlemmar i politiken: ”Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

MEDLEMMAR I POLITIKEN Daniel Åhs är klubbordförande på hissföretaget Otis i Norrköping. Efter åtta år utanför facket valde han i fjol att gå med igen och tycker att Elektrikerna förändrats till det bättre. Men en hel del av kritiken har han kvar. Efter ett år som installationselektriker engagerade sig Daniel Åhs fackligt och gick en facklig kurs.

Huvudentreprenören kan bli löneskyldig

Alla som arbetar på ett bygge ska få sin lön. Även om inte den egna arbetsgivaren tar sitt ansvar. Regeringen föreslår nu ett entreprenörsansvar för lönefordringar i bygg- och anläggningsbranschen. – Det ska vara ordning och reda på svenska arbetsplatser.

Insatsstyrkan är på plats

En isstorm har slagit ut elen mellan Partille och Stenkullen. En miljon människor är utan ström. Något som har lett till att insatsstyrkan kallats in för att bygga nya ledningar. Göteborg ligger alltid illa till i de här övningarna, skrattar Åke Persson, som är arbetsmiljöobservatör under övningen. Vi befinner oss på Åsbro kursgård utanför Örebro.

De är framtidens kraftverkare

På Åsbro kursgård utanför Örebro tränar inte bara Svenska Kraftnäts insatsstyrka här finns även elever och högskolestudenter under utbildning. Vi gör ett besök hos några av dem. Först träffar vi ett gäng gymnasieelever som läser Eldistribution på El- och energiprogrammet. !function(e,t,s,i){var n=”InfogramEmbeds”,o=e.getElementsByTagName(”script”),d=o[0],r=/^http:/.

Tyska strejken avslutad efter kompromiss

Den tyska storstrejken, som omfattat upp till en halv miljon metallarbetare, är slut. Detta efter att facket IG Metall fått till en kompromiss med arbetsgivarna. Det tyska metallarbetarfacket IG Metall gick tidigare under året ut i massiv strejk med krav på högre löner och möjlighet till 28 timmars arbetsvecka.

Joe Mayer har fokus på studierna

Sedan 1 november är den före detta läraren 44-årige Joe Mayer från Linköping projektanställd som studieresurs för Elektrikernas studier. Med titeln nationell studiesamordnare ska han utbilda och peppa handledare och medlemmar i sådant som varför facket finns och behövs.

Elev på elprogrammet allvarligt skadad efter strömgenomgång

En 18-årig elev skadades allvarligt under en el-laboration på torsdagsförmiddagen. Olyckan inträffade på Välkommaskolans El- och energiprogram i Gällivare. Olyckan ägde rum då man arbetade med att göra felsökningar med 220 volts ström på.

Tillslag mot bygge i Glasberga – åtta personer greps

Dåliga byggställningar, ingen skyddsanordning mot fallrisk och små personalutrymmen i bedrövligt skick. Tillslaget mot bygget i Glasberga uppmärksammade en rad missförhållanden, som ledde till byggstopp och åtta gripanden.

Arbetsmiljöverket avslår skyddsombudens anmälan om utrymningsvägar

Arbetsmiljöverket har fattat beslut i ärendet om utrymningsvägar på Titanias bygge i Alby. Verket avslår skyddsombudets framställan om förbud eller föreläggande.