• Johan Jensen. Foto: Privat/Montage

2018-02-14

MEDLEMMAR I POLITIKEN

Johan Jensen är serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene, klubbordförande för SEF och samtidigt aktiv i Vänsterpartiet.

– När man lyssnar på vad Elektrikerförbundet säger om arbetsmarknaden, vad förbundet arbetar för att förbättra för sina medlemmar, så är det för mig det samma som de frågor vi driver i Vänsterpartiet, säger han.

Johan Jensen har sympatiserat med Vänsterpartiet ända sedan han gick i högstadiet, berättar han. Då gjorde han ett skolarbete om de olika politiska partierna, och Vänsterpartiet var det parti som passade honom bäst. Men det dröjde många år innan han blev aktiv.

– Det tog fart när jag flyttade till Göteborg 2010. Det var under valrörelsen, en reaktion på den dåvarande Alliansregeringen. Det fanns något lite radikalare i Vänsterpartiet, med feminismen, klassperspektivet.

Radikalare än?

– Socialdemokraterna. Vänsterpartiet stack ut mer.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Varför tar vi inte chansen?”

Efter valet 2010 blev Johan Jensen aktiv i partiföreningen i Majorna, i dag sitter han i Göteborgsdistriktets valberedning och är kongressombud under partikongressen nu i februari.

Samtidigt är han aktiv i Elektrikerförbundet, sedan ett år tillbaka är han klubbordförande på Elektro-Emanuel i Skene och han är även ersättare i det centrala representantskapet.

Vad tänker du om förbundets politiska riktning?

– Elektrikerförbundet är ett ganska progressivt förbund, samtidigt som Socialdemokraterna inte riktigt är det. Det finns en stark relation till Socialdemokraterna och en uppmaning att det är Socialdemokraterna man ska rösta på. Det jag tycker är lite tråkigt är att vi är ganska starka ideologiska i vår kommunikation och när vi utbildar medlemmar, men det låter inte riktigt lika progressivt när ledande elektriker i sin roll som socialdemokrater talar.

– Det är ju också intressant hur vår nuvarande regering, vår arbetsmarknadsminister, ser på den svenska modellen och rätten att organisera sig fackligt.

Vad säger du till fackligt aktiva Socialdemokrater?

– Jag har väldigt starkt förtroende för mina socialdemokratiska vänner som arbetar fackligt, men däremot finns det något inom socialdemokratin som klamrar sig fast vid makten till vilket pris som helst snarare än att föra den ideologiska talan som vi annars gör när vi uttalar oss i förbundet och värvar medlemmar.

LÄS ÄVEN: Medlemmar i politiken: “Jag skulle vilja se facket mindre politiskt”

– Det har ju fortfarande en väldigt stor betydelse vilka socialdemokrater det är som styr det partiet. Det behövs fler fackliga kamrater som organiserar sig politiskt, vare sig det är i Vänsterpartiet eller i Socialdemokraterna.

Du menar att det finns bara två partier?

– Ja, det menar jag. I alla fall bland de partier som finns i riksdagen i dag.


Johan Jensen

Foto: Privat

Bor: Majorna, Göteborg

Ålder: 32

Arbete: Serviceelektriker på Elektro-Emanuel i Skene

Fackliga uppdrag: Klubbordförande för SEF på arbetsplatsen, ersättare i CR

Politiska uppdrag: Ledamot i valberedningen i Vänsterpartiets Göteborgsdistrikt. Kongressombud under Vänsterpartiets kongress i Karlstad i februari.


Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

 

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Veidekke kan stämmas av lettisk firma efter lyxbygge på Östermalm

Arbetarna byggde lyxlägenheter på Östermalm, men lurades på lönen. Veidekke stängde av underentreprenören och krävde bättring. Nu planerar dock den lettiska firman BMGS att stämma Veidekke för uteblivna betalningar.

Ingemar E.L Göransson: ”Det är lätt att riva ner, svårare att återuppbygga”

KRÖNIKA ”Listan kan göras hur lång som helst på hur nonchalans och cynism kostar liv. Där vinstjakten och ren girighet gör att man tar genvägar och snålheten skapar onödiga risker”, skriver Ingemar E.L Göransson.

Kuststaden – ett bygge med många rubriker

Anders Degerman ligger på golvet med överkroppen inne i köksskåpet. Han kompletterar det sista i det som ska bli köket i en av de nya lägenheterna i Kuststaden i Luleå. Det går bra. Jag gillar att arbeta med händerna, säger han och reser sig upp. Just nu pågår bygget av den andra etappen av Kuststaden.

Övervakning: Här scannar chefen personalens hjärnor

Skulle du vilja ha en keps som rapporterar dina känslor till chefen? För de anställda på ett kinesiskt elektronikföretag är detta verklighet och övervakningstrenden sprider sig snabbt, skriver Svenska Dagbladet.

Tobias vågade – satsade allt på sin idé

Han är elektrikern som fick en idé, sålde allt och satsade på en helt ny produkt. Det är fruktansvärt kul att se vägen från en idé till att folk står här och tycker att det är mässans nyhet, säger Tobias Hallander, grundare av kabelskyddet Emtotech, när vi ses på Elmässan i Kista. Det började med en semesterresa till Thailand.

Säkrare arbetsplatser med El-bam

I konferensrummet på Galaxen i Borlänge sitter ett tjugotal män. Längst fram står utbildningsledare Patrik Håll. Har ni en arbetsmiljöpolicy på era arbetsplatser? frågar han deltagarna. Ja, Arbetsmiljöverket var ute och gjorde kontroll hos oss och ville se vårt systematiska arbetsmiljöarbete. Så det var med kniven mot strupen, säger Stefan Hjerpe Mårtas, Mårtas El i Leksand.

De vill 3D-printa verktyg i rymden – av måndamm

Forskare och ingenjörer på Europeiska rymdorganisationen (ESA) har tagit fram en metod för att 3D-printa verktyg av måndamm, skriver NyTeknik. Du är långt ute i rymden och ingen kan höra dig skrika. Då går plötsligt din livsviktiga skruvdragare sönder. Vägen till Biltema är mycket, mycket lång.

Patriks satsning fick elever intresserade av kraftbranschen

Det råder skriande brist på personal i energibranschen. Därför beslöt ledande montör Patrik Svensson vid One Nordic att göra något åt saken. Han kontaktade elprogrammen i närheten och bjöd in till studiebesök på vattenkraftstationen. Vi fick ett mycket positivt gensvar från eleverna, berättar Patrik Svensson.

Hallå där, Michael Clysén!

INTERVJU Vi har pratat med Michael Clysén, ny regionombudsman för Region Mitt. Du var tidigare lokalombudsman i Stockholm, hur kommer det sig att du numer är regionombudsman? Jag sökte jobbet och fick det. Möjligheten erbjöds när Pontus Boström valdes till andre vice ordförande i förbundet. Jag var intresserad av tjänsten redan när Pontus sökte och fick den.

Domen: Inte okej med golvpris i upphandlingar

Ett golv för lägsta timlön får inte vara ett kriterium vid upphandling av måleritjänster. Det fastslår Högsta förvaltningsdomstolen i en dom mot allmännyttan i Norrtälje, skriver Arbetsvärlden.

Elektrikerförbundet varslar om strejk

Elektrikerförbundet varslar om strejk mot ett el- och hushållsserviceföretag i Skövde. Anledningen till strejkvarslet är att företaget inte tecknat kollektivavtal, något förbundet har försökt företaget att teckna sedan sommaren. Företaget arbetar bland annat med service av hushållsmaskiner och ventilationsanläggningar.

En alldeles ovanlig kvinna i Borås

När Madeleine Eklund beslutade sig för att berätta för sina kollegor på jobbet om det där hon velat berätta så länge valde hon att först tala med personalchefen. Det första hon säger innan vi satt oss ned är ”är du gay?” Jag svarade ”nej, men det är en annan bokstav i hbtq”. Madeleine Eklund har arbetat på Elcenter JK i Borås sedan 2015.

Midroc Electro förvärvar MTM Hiss

Från och med 1 november 2018 ingår MTM Hiss i Midroc Electro AB. Enligt ett pressmeddelande från Midroc Electro är förvärvet strategiskt viktigt rent geografiskt, då MTM Hiss huvudsakligen är verksamt i Dalarna. Midroc Electro har i dagsläget ca 40 medarbetare inom hissverksamhet på orterna Umeå, Sundsvall, Söderhamn, Gävle och Karlstad.

Nya smarta lösningar – Nr 9, 2018

NY TEKNIK En fjäder med handtag för kraft från Sahlins, elvärme med färg från LVI, låsbara don 2.0 från Hammarprodukter och en UV-beständig slang från PM-Flex. Här hittar du några av de senaste innovationerna på teknikfronten.

Jenny bytte väg mitt i livet: ”Mycket mer värt än hög lön”

Med sin ingenjörsexamen blev hon projektledare inom IT. Men efter 20 år i branschen var det inte roligt längre. Hon skolade om sig. Till elektriker. Jag är glad om dagarna, och det är mycket mer värt än hög lön, säger Jenny Moberg, i dag andraårsmontör på Mälarel i Stockholm. Jenny Moberg stod mitt i livet. Arbetade som projektledare och vantrivdes.