• Montörerna på Bravida Öland tillsammans med Fredric Lundahl, ombudsman på region mitt. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 1 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

  • Claes Thim och Jakob Schwartz ger eleverna i årskurs 1 facklig information. Foto: Fredrik Boberg

  • Elektrikerna på Joswe El som arbetar med en ombyggnation på en förskola. Foto: Claes Thim

  • Arbetsplatsbesök på Slite El och elektrikerna Magnus, Henrik och Gustaf. Foto: Claes Thim Foto: Claes Thim

  • Jonas Kouivumäki på Gotlands Elbyrå. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 2 och 3 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

2018-01-10

INSÄNT

I slutet av november åkte Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan och Fredric Lundahl, ombudsman region Mitt, till Gotland för att tillsammans med Jakob Schwartz, ordförande för Gotlandssektionen, under två dagar hinna med så mycket facklig verksamhet som bara det bara gick. Här är deras berättelse.

Tight tidsschema krävde effektivitet. Första dagen ägnades åt arbetsplatsbesök där första stoppet var på Gotlands Elbyrå där vi träffade Jonas Kouivumäki. Han arbetade i ett radhus i Visby tillsammans med en kollega och drog där om elen efter en vattenskada.

Jonas var lärling så det blev många diskussioner kring hur det fungerade. Han var mycket nöjd och tyckte kollegorna var riktigt bra som lärde honom massor.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

Efter det begav vi oss vidare till Slite El och mötte upp Magnus Johansson som är bas över en upprustning av gamla båtlokaler. Två av kollegorna, Henrik och Gustaf, var inte medlemmar i facket.

Över en vaniljlängd fick de lite information och båda två skrev på medlemskapet direkt på plats. Så ett varmt välkomna till er båda

Vi hann med två besök till under dagen. Renoveringar på Svenska Spel där Bravida Gotland fanns och Joswe El som renoverade en förskola.

LÄS ÄVEN: Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Dag två var inte mindre givande. Fredric begav sig till Caverion för att hjälpa till med ett ackordsjobb. Claes och Jakob hade fått en inbjudan till Wisbygymnasiet för träffa elever på el-programmet. Eleverna fick facklig information, dels vad facket är för något och dels varför det är viktigt att vara medlem.

Kollektivavtal är något som är superviktigt, dels om man vill tillgodose sina lärlingstimmar men också om man vill ha en trygg anställning med reglerad arbetstid, vara försäkrad på jobbet och en garanterad minimilön, samt mycket mer. Allt sådant regleras i kollektivavtal och inte i lag som många tror.

LÄS ÄVEN: Gott om jobb – Elektrikern tar tempen på Gotland

Det är viktigt att kunna ge informationen tidigt i skolan så att eleverna har lite koll på vad som gäller när de ska ut och jobba. Det finns de som råkar riktigt illa ut och då finns givetvis vi som facklig organisation där och hjälper till.

Vi tackar Håkan Myhrbäck och Fredrik Boberg, båda två lärare på Wisbygymnasiet, för inbjudan och hoppas vi ses snart igen. Ett vart välkomna till våra 38 nya elevmedlemmar också, samt till de som redan var medlemmar.

Claes Thim


Vill du själv bidra med innehåll till Tidningen Elektrikern? Läs om hur det går till här.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

LÄSARBILD: Egendomlig koppling av takbelysning

INSÄNT Lite egendomlig koppling av takbelysning. Läsarbild från Hässelby. Rotrenovering av lägenheter. Henrik LÄS ÄVEN: ”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag” Sitter du också på någon rolig eller oroande bild från elens värld? Skicka den gärna till oss på elektrikern@lomediehus.

Skåp i Mariestad och Vårdcentral i Falköping

INSÄNT Morgan Andersson har besökt två arbetsplatser i Mariestad och Falköping. På båda ställena är det byggprojekt på gång. I Mariestad byggs det mycket och många skåp. Företaget ASB apparatskåpsbyggarna växer och håller full fart. Några fastnade på bild i verkstan vid besöket inför kvällsmöte där. Avprovare Vagnen till vänster var en av roliga inslag denna dag.

”En självklarhet att få överleva varje arbetsdag”

INSÄNT Det är en fin, för en gångs skull, novemberdag när vi möts i Munkedal för ett av flera möten där vi jobbar med fackliga frågor inom Infratek. Vi, undertecknad och Olle Strömberg, börjar som vanligt med lite allmänt prat om både det ena och andra som vi upplever. Det handlar om både arbete och privatliv.

Johnny i Lidköping visar upp sitt jobb

INSÄNT Morgan Andersson berättar om ett arbetsplatsbesök på Caverion Kvänum, där elektrikern Johnny Falk visade upp sin arbetsplats. I Lidköping byggs det för framtidens elnät. Ekestubben är en ny mottagningsstation för el. Den största investeringen någonsin i kommunens elnät. Johnny Falk, Caverion Kvänum, fick denna dag ett besök.

Insänt: Innebandyturnering i Luleå

INSÄNT Lördagen den 20 oktober genomförde ortsklubb 102 en miniturnering i innebandy i Luleå. Det blev en lyckad dag med härlig stämning. LÄS ÄVEN: Insänt: Heta debatter på Bravida i Eskilstuna Extra roligt att träffa kamrater från andra företag som man inte annars träffar så ofta. Bra arrangerat av IBK Luleå i helt nya Kronanhallen.

Veckovila och säkerhet vid utbildning av kraftverksmontörer

INSÄNT 17-18 oktober samlades kraftverkare i VK 16 och VK 21 för gemensam utbildning i Karlstad. Ulf Carlsson pratade om dygnsvilan helg, veckovila och övertid och vad som gäller det. Tomas och Stanley gick igenom krav och råd vid stolpklättring samt arbete med spänning.

Heta debatter på Bravida i Eskilstuna

INSÄNT Cirka ett trettiotal montörer på Bravida i Eskilstuna hade samlats på ABF för att hålla klubbmöte. Och det blev stundtals ganska heta debatter. Den obligatoriska festkassan var en het potatis där majoriteten av medlemmarna röstade för en medlemsavgift och aktiviteter knutna till det fackliga medlemskapet.

INSÄNT: Henningssons vann ackordtävlingen

INSÄNT Ackordsansvarige Daniel Marcus från Henningssons Elektriska tyckte att det var en fantastisk idé att lämna in en ackordssedel på sitt projekt för att säkerställa rätt lön. Och medan han fixade i Ackordswebben så såg han att man kunde anmäla sin sedel till en tävling som främjade sammanhållningen på företaget. Sagt och gjort han anmälde sig och vann.

INSÄNT: El-intro och nya medlemmar

INSÄNT I mitten av september höll Daniel Johansson och Johan Jensen en facklig introduktionskurs, benämnd EL-intro, i Halmstad. De fick även inspel av ombudsman Jonas Lindgren. I samband med utbildningen, som vänder sig till både medlemmar och ickemedlemmar, värvades två nya medlemmar.

Butterkakan och information på Torget i Uppsala

INSÄNT Mitt i Uppsala ligger kvarteret Torget. Här byggs det både lägenheter, kontorskomplex och butikslokaler. Allt i samma hus. Lite fika och information från elektrikerförbundet blev ett välkommet avbrott i den annars stressiga vardagen på bygget.

UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall

INSÄNT Peter Nordin berättar här kort om ett UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. VK 15 var på UVA-möte på Stanley Security i Sundsvall. Många frågor diskuterades, bland andra bildande av företagsklubb, lönespecifikationer, villkor vid traktamentsresor, hemstationering, flytt till nya lokaler med mera.

Besök hos Eitechs montörer på Vattenfall

INSÄNT På Vattenfalls fjärrvärmeanläggning i Uppsala träffar vi Eitechs montörer. För tillfället håller ena gänget på med kabeldragning till en temporär kolpanna. De resterande två i gänget har hand om det löpande underhållet tillsammans med driften.

Medlemsavgifter och ackord på Åpromenaden i Uppsala

INSÄNT Varmt och trångt blev det när Salléns montörer och Elektrikerförbundet träffas på lägenhetsprojektet Åpromenaden, mitt i centrala Uppsala. Medlemsavgiften som upplevs som väldigt hög var den stora frågan. Att det nu blir avdragsgill fackavgift ser montörerna som väldigt positivt, även om det inte riktigt räcker.

Peter på Bravida fick besök: ”Erfarenhet är viktigt”

INSÄNT En torsdag i augusti besökte Elektrikerna Peter Andersson som jobbar på Bravida Prenad i Karlstad. Peter håller i ett projekt där man bygger en idrottshall i Karlstad. Peter har jobbat som elektriker i ungefär 17 år och började sin karriär i Trollhättan. Han var även på Snövit i Norge innan han 2016 flyttade till Skåre i Värmland.

INSÄNT: Skolinformation på Astar i Liljeholmen

INSÄNT Jag var ute i El-ettans regi och höll skolinformation på Astar i Liljeholmen. Det blev väldigt uppskattat eller så var de bara artiga. Det var lite läskigt i början då det var första gången jag gjorde skolinformationen helt själv. Lite överraskande så var en god vän från förr där som elev.