• Montörerna på Bravida Öland tillsammans med Fredric Lundahl, ombudsman på region mitt. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 1 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

  • Claes Thim och Jakob Schwartz ger eleverna i årskurs 1 facklig information. Foto: Fredrik Boberg

  • Elektrikerna på Joswe El som arbetar med en ombyggnation på en förskola. Foto: Claes Thim

  • Arbetsplatsbesök på Slite El och elektrikerna Magnus, Henrik och Gustaf. Foto: Claes Thim Foto: Claes Thim

  • Jonas Kouivumäki på Gotlands Elbyrå. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 2 och 3 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

2018-01-10

INSÄNT

I slutet av november åkte Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan och Fredric Lundahl, ombudsman region Mitt, till Gotland för att tillsammans med Jakob Schwartz, ordförande för Gotlandssektionen, under två dagar hinna med så mycket facklig verksamhet som bara det bara gick. Här är deras berättelse.

Tight tidsschema krävde effektivitet. Första dagen ägnades åt arbetsplatsbesök där första stoppet var på Gotlands Elbyrå där vi träffade Jonas Kouivumäki. Han arbetade i ett radhus i Visby tillsammans med en kollega och drog där om elen efter en vattenskada.

Jonas var lärling så det blev många diskussioner kring hur det fungerade. Han var mycket nöjd och tyckte kollegorna var riktigt bra som lärde honom massor.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

Efter det begav vi oss vidare till Slite El och mötte upp Magnus Johansson som är bas över en upprustning av gamla båtlokaler. Två av kollegorna, Henrik och Gustaf, var inte medlemmar i facket.

Över en vaniljlängd fick de lite information och båda två skrev på medlemskapet direkt på plats. Så ett varmt välkomna till er båda

Vi hann med två besök till under dagen. Renoveringar på Svenska Spel där Bravida Gotland fanns och Joswe El som renoverade en förskola.

LÄS ÄVEN: Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Dag två var inte mindre givande. Fredric begav sig till Caverion för att hjälpa till med ett ackordsjobb. Claes och Jakob hade fått en inbjudan till Wisbygymnasiet för träffa elever på el-programmet. Eleverna fick facklig information, dels vad facket är för något och dels varför det är viktigt att vara medlem.

Kollektivavtal är något som är superviktigt, dels om man vill tillgodose sina lärlingstimmar men också om man vill ha en trygg anställning med reglerad arbetstid, vara försäkrad på jobbet och en garanterad minimilön, samt mycket mer. Allt sådant regleras i kollektivavtal och inte i lag som många tror.

LÄS ÄVEN: Gott om jobb – Elektrikern tar tempen på Gotland

Det är viktigt att kunna ge informationen tidigt i skolan så att eleverna har lite koll på vad som gäller när de ska ut och jobba. Det finns de som råkar riktigt illa ut och då finns givetvis vi som facklig organisation där och hjälper till.

Vi tackar Håkan Myhrbäck och Fredrik Boberg, båda två lärare på Wisbygymnasiet, för inbjudan och hoppas vi ses snart igen. Ett vart välkomna till våra 38 nya elevmedlemmar också, samt till de som redan var medlemmar.

Claes Thim


Vill du själv bidra med innehåll till Tidningen Elektrikern? Läs om hur det går till här.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

INSÄNT: Skolinformation på Astar i Liljeholmen

INSÄNT Jag var ute i El-ettans regi och höll skolinformation på Astar i Liljeholmen. Det blev väldigt uppskattat eller så var de bara artiga. Det var lite läskigt i början då det var första gången jag gjorde skolinformationen helt själv. Lite överraskande så var en god vän från förr där som elev.

Pride i Karlstad: ”Redan stora planer för nästa år”

INSÄNT Lördagen den 1 september var det dags för Värmland Pride i Karlstad. Trettionio olika organisationer deltog med montrar, däribland vi fackliga hjältar från Elektrikerna, Fastighets, Målarna och IF Metall som fick låna plats i ABF:s tält.

Klubb 67 på besök i stadshuset

INSÄNT Vi var 25 medlemmar i klubben som onsdagen den 21 mars, dagen efter vårdagjämningen, begav oss till Stockholms Stadshus På plats såg vi lite av huset samt sammanträffade med den socialdemokratiska politikern Mirja Räihä, fackligt ansluten till Kommunal där hon är facklig förtroendeman. Just nu är hon vikarierande borgarråd med ansvar för idrott, fritid och kultur.

INSÄNT: Juni månads ackordvinnare

INSÄNT Förbundet utser två stycken tävlande ackordslag som vinnare i juni 2018. Vi gratulerar Ackordslaget från Bravida i Danderyd med ackordsansvarig Henrik Möllerskog till vinsten och för en bra motivering. Motivering: ”En mätt sedel, bringar in betalmedel.

Klubb 67 på motorfabriken Pythagoras

INSÄNT Snitzlad bana från busshållplatsen i Norrtälje ledde ett drygt 20-tal medlemmar till motorfabriken Pythagoras onsdagen den 18 april. Fabriken är idag ett drygt 100-årigt levande verkstadsmuseum. Från början skulle man här tillverka räknemaskiner men det lyckades inte så bra, istället blev det verktygsmaskiner och tändkulemotorer.

Ny tågdepå i Eskilstuna: ”Klart vi mäter det här”

INSÄNT Jag var på ett arbetsplatsbesök i Eskilstuna, hos Assemblin. Där bygger PEAB en ny servicedepå för tåg i bangårdsområdet Gredby. Bygget startade i början av 2017 och planeras bli klart efter sommaren 2018. Det är en anläggning med elinstallationer utan dess like. Här finns bland annat långa kulvertsystem, takhöjder över 10 meter och desigarmaturer som är över 6 m långa.

David Fernhed: ”Macken gör mig inte besviken”

KULTUR Vad: ”Macken Tv-serien på scen” Var: Lorensbergsteatern i Göteborg Det är med stor förväntan jag hänger av mig jackan i Lorensbergsteaterns entré. Mina barndomsidoler ska återigen roa mig med sång och sketch. Föreställningen Macken gör mig inte besviken. På andra raden från scenen får jag beskåda Galenskaparna och After Shaves mästerverk.

Besök hos elektriker i Mariestad, Lidköping och Skövde

INSÄNT Morgan Andersson, ombudsman i Region väst, har under våren varit ut och besökt ett antal arbetsplatser i regionen. Här är hans bilder och berättelser från dessa besök. Bravida Skövdes glada gäng träffar Elektrikerförbundets Morgan Andersson på Skövdes blivande mötesplats.

Klubbsammanslagning på Assemblins årsmöte

INSÄNT Den 14 februari hade Assemblin Stockholm årsmöte där man slog ihop klubbarna Solna och Västberga till en och samma. Ombudsman i Region Mitt, Michael Clysén bjöds in att sitta som mötesordförande. Det nya styrelsen valdes och består av 9 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter. Det valdes representanter till skyddskommittén samt skyddsombud. Klubbordförande Pierre Håkansson.

El-ettan besökte Förbifart Stockholm

INSÄNT Våra regionala skyddsombud Claes Thim och Per Söderlund var ute på Förbifart Stockholm för att gå skyddsrond. De var på Lovön som är en av tre projekt för Förbifart Stockholm, just Lovön ligger ute på Ekerö.

Skolbesök och snack om machokultur på Thorildsplans gymnasium

INSÄNT Vad är machokultur? Det är ett återkommande viktigt ämne i vår vardag och det är dessutom skadligt för hela branschen. Den leder till dålig arbetsmiljö och att många kvinnor väljer bort eller slutar att arbeta inom elektrikeryrket. El-branschen består av 98 % män och det är vi män som måste ta vårt ansvar.

Assemblin i Luleå vann ackordstävlingen

INSÄNT Ackordslaget från Assemblin i Luleå vann ackordstävlingen. De valde att gå och se Luleå Hockey och äta en god middag i samband med det. De tycker det är motiverande att mäta och mycket användbart även på mindre jobb.

Besök hos montörer i Trollhättan och Skövde

INSÄNT Morgan Andersson, ombudsman för Region Väst i Skaraborg, har besökt några elektriker på arbetsplatser i regionen. Här berättar han lite om besöken. Ledande montören Johnnie Olsson och Mathias Norrback från Midroc Electro håller på med Kvarteret Gulsparven i Trollhättan. 164 nya hyresrätter fördelat på 7 olika 6 våningshus och 2 radhuslängor.

Besök hos montörerna på Esplanaden i Uppsala

INSÄNT Bravida bygger tillsammans med JM 91 lägenheter på Esplanaden i Uppsala. Just för tillfället håller elektrikerna Adam och Joakim på med mellanväggar. Daniel, som också är klubbordförande, håller till nere i källaren och gör montaget i undercentralen.

Minnesord – Stefan Pålsson

Det var med sorg jag läste meddelandet jag fick på morgonen den 5 mars att vännen och kamraten Stefan Pålsson hade lämnat det jordiska i helgen. Jag mötte Stefan för första gången i samband med att jag skrev boken ”De ohörda”, där han var en av de som blev intervjuade. Elektrikern och socialisten Stefan skrädde inte orden om vad som skedde i vårt land.