• Montörerna på Bravida Öland tillsammans med Fredric Lundahl, ombudsman på region mitt. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 1 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

  • Claes Thim och Jakob Schwartz ger eleverna i årskurs 1 facklig information. Foto: Fredrik Boberg

  • Elektrikerna på Joswe El som arbetar med en ombyggnation på en förskola. Foto: Claes Thim

  • Arbetsplatsbesök på Slite El och elektrikerna Magnus, Henrik och Gustaf. Foto: Claes Thim Foto: Claes Thim

  • Jonas Kouivumäki på Gotlands Elbyrå. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 2 och 3 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

2018-01-10

INSÄNT

I slutet av november åkte Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan och Fredric Lundahl, ombudsman region Mitt, till Gotland för att tillsammans med Jakob Schwartz, ordförande för Gotlandssektionen, under två dagar hinna med så mycket facklig verksamhet som bara det bara gick. Här är deras berättelse.

Tight tidsschema krävde effektivitet. Första dagen ägnades åt arbetsplatsbesök där första stoppet var på Gotlands Elbyrå där vi träffade Jonas Kouivumäki. Han arbetade i ett radhus i Visby tillsammans med en kollega och drog där om elen efter en vattenskada.

Jonas var lärling så det blev många diskussioner kring hur det fungerade. Han var mycket nöjd och tyckte kollegorna var riktigt bra som lärde honom massor.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

Efter det begav vi oss vidare till Slite El och mötte upp Magnus Johansson som är bas över en upprustning av gamla båtlokaler. Två av kollegorna, Henrik och Gustaf, var inte medlemmar i facket.

Över en vaniljlängd fick de lite information och båda två skrev på medlemskapet direkt på plats. Så ett varmt välkomna till er båda

Vi hann med två besök till under dagen. Renoveringar på Svenska Spel där Bravida Gotland fanns och Joswe El som renoverade en förskola.

LÄS ÄVEN: Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Dag två var inte mindre givande. Fredric begav sig till Caverion för att hjälpa till med ett ackordsjobb. Claes och Jakob hade fått en inbjudan till Wisbygymnasiet för träffa elever på el-programmet. Eleverna fick facklig information, dels vad facket är för något och dels varför det är viktigt att vara medlem.

Kollektivavtal är något som är superviktigt, dels om man vill tillgodose sina lärlingstimmar men också om man vill ha en trygg anställning med reglerad arbetstid, vara försäkrad på jobbet och en garanterad minimilön, samt mycket mer. Allt sådant regleras i kollektivavtal och inte i lag som många tror.

LÄS ÄVEN: Gott om jobb – Elektrikern tar tempen på Gotland

Det är viktigt att kunna ge informationen tidigt i skolan så att eleverna har lite koll på vad som gäller när de ska ut och jobba. Det finns de som råkar riktigt illa ut och då finns givetvis vi som facklig organisation där och hjälper till.

Vi tackar Håkan Myhrbäck och Fredrik Boberg, båda två lärare på Wisbygymnasiet, för inbjudan och hoppas vi ses snart igen. Ett vart välkomna till våra 38 nya elevmedlemmar också, samt till de som redan var medlemmar.

Claes Thim


Vill du själv bidra med innehåll till Tidningen Elektrikern? Läs om hur det går till här.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

INSÄNT: Facklig koncernträff inom Assemblin

INSÄNT Torsdagen och fredagen den 19:e och 20:e oktober samlades ett fyrtiotal fackliga företrädare inom Assemblin från hela landet. Under dagarna diskuterades medbestämmandefrågor, arbetsmiljö och andra villkor som berör anställda inom Assemblin.

INSÄNT: Ny medlem valdes in direkt i klubbstyrelsen

INSÄNT Torbjörn Hellgren blev medlem i Elektrikerförbundet och samtidigt invald i den nybildade klubbstyrelsen vid Oppunda elektriska i Katrineholm, skriver Hans Andersson. Cirka en fjärdedel av Elektrikerförbundets medlemmar vid företaget Oppunda i Katrineholm medverkade på klubbmötet i ABF:s lokaler på orten. Klubben har återuppstått efter ett antal års vilande och dvala.

INSÄNT: Lärlingar fick lära sig om facket

Patrik Bergman och Tove Holmgren berättar om lärlingsdagen som hölls i Karlstad i september, där deltagarna även fick tävla i gokart. Det var en otroligt lyckad lärlingsdag den 22 september. Där fick våra nya elektriker bli bekanta med vårt kollektivavtal, vilka rättigheter och skyldigheter vi har ute på arbetsplatserna, jämställdhet och arbetsmiljö.

INSÄNT: Tankar att bilda klubb på Jemtel

INSÄNT – Östersund Elektrikerförbundet besökte Jemtel, ett installationsföretag i Östersund. Nu finns tankar på att bilda klubb på företaget. Historiskt så har det varit svårt att organisera montörerna på företaget. Nu verkar det som att vi kan skönja en förändring.

INSÄNT: ATL-överskott räknat i kilo

INSÄNT – Borlänge Det blev ATL-tårta när klubben på Bravida Södra Dalarna höll styrelsemöte i Borlänge. Här blev överskottet i kilo på installatörernas kroppshydda. I Verksamhetskrets 21 står ackordet ofta på dagordningen. Just nu går det bra, dessutom. I alla fall om man tittar på statistiken.

INSÄNT: Pensionärer fick kunskap om försäkringarna

INSÄNT El-tvåans pensionärsförenings årsmöte den 2 oktober, inleddes med en genomgång av aktuella frågor kring våra medlemsförsäkringar. Det var Torbjörn Carlsson från vår samarbetspartner Folksam, som höll en mycket bra genomgång av Grupplivförsäkringar, Olycksfall 60+ samt inte minst Hemförsäkring-livsvarig.

INSÄNT: Två miljoner polacker utlandsjobbar

INSÄNT Två miljoner polacker arbetar utomlands. I första hand i Tyskland och Storbritannien. Det leder till arbetskraftsbrist i byggbranschen och en miljon ukrainare finns i Polen som gästarbetare. I slutet av september var El-ettans verksamhetsledare Louise Olsson och ungdomsansvarige Claes Thim till Warszawa i Polen. De var där i egenskap av styrelsemedlemmar i LO-distriktet Stockholm.

Klubb 67 i de gamla grekernas fotspår

INSÄNT Efter en intensiv cirkelverksamhet under våren, där vi lärde oss allt om Grekland (nästan), var det dags att praktisera kunskaperna. Sista veckan i september var det Aten som gällde för 14 klubbmedlemmar. Det blev en hektisk vecka med sightseeing per fot, buss, tunnelbana, båt, tåg och taxi.

Ackordsdiskussion slutade i medlemsansökan

INSÄNT Att vara ackordsuppsökare är inte bara att åka runt och få medlemmarna att förstå den ”gula boken”, det är också att vara stöd och bollplank. Det handlar om att fullfölja ett projekt, från start till slut. Att lyssna och komma med nya idéer eller kanske gamla idéer.

Elpensionärer fick lära om Willy Brandt

INSÄNT Klubb 67 i Stockholm startade upp höstens verksamhet med en vandring i Bajenland, närmare bestämt Hammarbyhöjden. Samlingsplatsen var Willy Brandts park. Där finns förutom all grön växtlighet en staty av honom. Statyn pyntas med blommor av människor som känner stolthet över att Willy Brandts minnesmärke finns i just deras park.

Högt i tak när danska elungdomar möttes

INSÄNT I månadsskiftet september-oktober hade Dansk El-forbunds ungdom årsmöte. Två representanter från Elektrikerna var på plats liksom en representant från det norska El og IT. Från Elektrikerna var Stefan Andersson från VK 8 och Jonas Eriksson från VK 2 på plats och Stefan ger här sin syn på årsmötet.

”Känner att jag har mer att säga till om”

Arvika/Insänt Det handlar om möjlighet att påverka förutsättningar på jobbet och förtjänst – det säger Patrik Nilsson som jobbar på Assemblin i Arvika. Patrik har mätt ett mindre jobb och berättar här om sina tankar gällande ackord. Patrik jobbar normalt med om-, till- och nybyggnation, men i emellanåt får han lite mindre jobb.

INSÄNT: Rapport från SEF:s Ungdomskonferens 2017

LIDINGÖ Ungdomar från Elektrikerförbundet träffades under fyra dagar ute på Rönneberga kursgård, som ligger på Lidingö Stockholm. De diskuterade en utveckling av ungdomsverksamheten i förbundet. Vad är då ungdomsverksamhet undrar du som läser detta? Ungdomsverksamhet är när vi organiserar och aktiverar ungdomar och gör dem fackligt medvetna.

Insänt: Ackord leder till mer pengar och kompetens

Att utföra ett jobb på ackord och lämna in sedeln leder inte bara till mer pengar i plånboken – det är också ytterst kompetenshöjande och meriterande, skriver Andras Molnar, ackordsansvarig VK9. Under mitt besök i Eskilstuna som ackordsuppsökare fick jag möjligheten att träffa Hasse Lindberg och Jimmy Lundgren från Eskilstuna-Strängnäs Energi och Miljö.

INSÄNT: Nya vinnare i ackordstävlingen

Nyköping/Malmö Två tävlande ackordslag är vinnare i ackordstävlingen för augusti. Vi gratulerar Ackordslaget från Caverion Nyköping med ackordsansvarig Thomas Skoglund till vinsten och för en bra och rolig motivering.