• Montörerna på Bravida Öland tillsammans med Fredric Lundahl, ombudsman på region mitt. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 1 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

  • Claes Thim och Jakob Schwartz ger eleverna i årskurs 1 facklig information. Foto: Fredrik Boberg

  • Elektrikerna på Joswe El som arbetar med en ombyggnation på en förskola. Foto: Claes Thim

  • Arbetsplatsbesök på Slite El och elektrikerna Magnus, Henrik och Gustaf. Foto: Claes Thim Foto: Claes Thim

  • Jonas Kouivumäki på Gotlands Elbyrå. Foto: Claes Thim

  • Årskurs 2 och 3 på el-programmet på Wisbygymnasiet. Foto: Claes Thim

2018-01-10

INSÄNT

I slutet av november åkte Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan och Fredric Lundahl, ombudsman region Mitt, till Gotland för att tillsammans med Jakob Schwartz, ordförande för Gotlandssektionen, under två dagar hinna med så mycket facklig verksamhet som bara det bara gick. Här är deras berättelse.

Tight tidsschema krävde effektivitet. Första dagen ägnades åt arbetsplatsbesök där första stoppet var på Gotlands Elbyrå där vi träffade Jonas Kouivumäki. Han arbetade i ett radhus i Visby tillsammans med en kollega och drog där om elen efter en vattenskada.

Jonas var lärling så det blev många diskussioner kring hur det fungerade. Han var mycket nöjd och tyckte kollegorna var riktigt bra som lärde honom massor.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

Efter det begav vi oss vidare till Slite El och mötte upp Magnus Johansson som är bas över en upprustning av gamla båtlokaler. Två av kollegorna, Henrik och Gustaf, var inte medlemmar i facket.

Över en vaniljlängd fick de lite information och båda två skrev på medlemskapet direkt på plats. Så ett varmt välkomna till er båda

Vi hann med två besök till under dagen. Renoveringar på Svenska Spel där Bravida Gotland fanns och Joswe El som renoverade en förskola.

LÄS ÄVEN: Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Dag två var inte mindre givande. Fredric begav sig till Caverion för att hjälpa till med ett ackordsjobb. Claes och Jakob hade fått en inbjudan till Wisbygymnasiet för träffa elever på el-programmet. Eleverna fick facklig information, dels vad facket är för något och dels varför det är viktigt att vara medlem.

Kollektivavtal är något som är superviktigt, dels om man vill tillgodose sina lärlingstimmar men också om man vill ha en trygg anställning med reglerad arbetstid, vara försäkrad på jobbet och en garanterad minimilön, samt mycket mer. Allt sådant regleras i kollektivavtal och inte i lag som många tror.

LÄS ÄVEN: Gott om jobb – Elektrikern tar tempen på Gotland

Det är viktigt att kunna ge informationen tidigt i skolan så att eleverna har lite koll på vad som gäller när de ska ut och jobba. Det finns de som råkar riktigt illa ut och då finns givetvis vi som facklig organisation där och hjälper till.

Vi tackar Håkan Myhrbäck och Fredrik Boberg, båda två lärare på Wisbygymnasiet, för inbjudan och hoppas vi ses snart igen. Ett vart välkomna till våra 38 nya elevmedlemmar också, samt till de som redan var medlemmar.

Claes Thim


Vill du själv bidra med innehåll till Tidningen Elektrikern? Läs om hur det går till här.

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Insänt

Besök hos montörerna på Esplanaden i Uppsala

INSÄNT Bravida bygger tillsammans med JM 91 lägenheter på Esplanaden i Uppsala. Just för tillfället håller elektrikerna Adam och Joakim på med mellanväggar. Daniel, som också är klubbordförande, håller till nere i källaren och gör montaget i undercentralen.

Minnesord – Stefan Pålsson

Det var med sorg jag läste meddelandet jag fick på morgonen den 5 mars att vännen och kamraten Stefan Pålsson hade lämnat det jordiska i helgen. Jag mötte Stefan för första gången i samband med att jag skrev boken ”De ohörda”, där han var en av de som blev intervjuade. Elektrikern och socialisten Stefan skrädde inte orden om vad som skedde i vårt land.

Besök hos Assemblin-montörerna i Juvelen

INSÄNT David Fernhed har besökt bygget av Juvelen i Uppsala, och Assemblin-montörerna som arbetar där. På Juvelen, två meter från Uppsala centralstation, träffar jag Assemblins montörer. Projektet ska vara klart i augusti 2018 och kommer bestå av kontor och restaurang.

Grötlunch och sportjournalistik med Klubb 67

INSÄNT Som traditionen bjuder i Klubb 67 höll vi den 14 december vår årligt förekommande grötlunch i Årsta Folkets Hus. Som gäst till mötet hade vi inbjudit sportjournalisten Johan Esk på Dagens Nyheter. Han berättade om hur och varför han valt journalistyrket och just sporten. Idag jobbar han mer allmänt som sportkrönikör och inte med de dagliga reportagen.

Elqvinnor från vk21 möttes i Tällberg

INSÄNT Den 17-18 januari träffades 13 av 26 kvinnliga elektriker i vk21, Dalarnas och Gävleborgs län, vid en kvinnokonferens i Tällberg. Tina Jacobs berättar. Under dessa två dagar handlade utbildningen om flera viktiga och intressanta saker. Första dagen började med besök av Folksam där två kursledare bjudits in. Deltagarna fick en genomgång om försäkringar och pensioner.

INSÄNT: Bravida El i Malmö vann ackordstävlingen

INSÄNT Ackordslaget från Bravida El i Malmö med ackordsansvarig Andrés Fernandes vann ackordstävlingen i december.

Insända bilder: Glada montörer i Falköping

INSÄNDA BILDER I Falköping byggs det en stor lagerlokal i vilken Bravida El utför elinstallationer. Ombudsman Morgan Andersson besökte bygget och träffade där ett glatt gäng montörer. LÄS ÄVEN: Insänt: Bravida El i Malmö vann ackordstävlingen Ledande montören Erik Leward visar installationerna som var i slutskedet och full fart innan jul.

Ackordsinfo på Midroc i Sandviken

INSÄNT David Aura från VK21 tog med sig ackordsveteranen Mattias Holmberg till Sandviken för att träffa elektriker på Midroc. Det började med frukost på ABF:s lokal på Folkets hus där David och Mattias tillsammans med klubbordförande Henrik Holm pratade om fördelar med ackord och tips på arbetssätt samt förhandlingsteknik.

El-ettan på skolbesök i Tumba

INSÄNT El-ettan var inbjudna till Tumba Gymnasium för att träffa eleverna på el-programmet. Claes Thim, ungdomsansvarig på El-ettan, åkte dit för att träffa dem. Cirka 90 elever fördelat på tre årskullar fick facklig information. Det vi lägger mest krut på är att gå igenom grunderna för hur det fungerar på svensk arbetsmarknad och framförallt vikten av kollektivavtal.

Pressbyråmuseet: Klubb 67 på resa i tiden

I november besökte Klubb 67 Pressbyråmuseet i Stockholm, och togs med på en spännande resa till början av 1900-talet. Jan Eriksson berättar om upplevelsen. Alla har väl varit på kiosken och handlat någon gång. Vi som är lite mer erfarna (äldre) var ju med då det nästan bara fanns Pressbyrån-kiosker på järnvägsstationer och spårvagnshållplatser.

Rapport från LO:s ungforum på Runö

INSÄNT Över 220 personer deltog i LO:s Ungdomsforum på Runö kursgård i Åkersberga, varav sex deltagare var från Elektrikerna. Claes Thim rapporterar från forumet. Det var åter dags för det mycket populära ungdomsforumet som LO arrangerar varje år. Inbjudna är unga förtroendevalda från de olika fackförbunden samt SSU.

INSÄNT: Facklig koncernträff inom Assemblin

INSÄNT Torsdagen och fredagen den 19:e och 20:e oktober samlades ett fyrtiotal fackliga företrädare inom Assemblin från hela landet. Under dagarna diskuterades medbestämmandefrågor, arbetsmiljö och andra villkor som berör anställda inom Assemblin.

INSÄNT: Ny medlem valdes in direkt i klubbstyrelsen

INSÄNT Torbjörn Hellgren blev medlem i Elektrikerförbundet och samtidigt invald i den nybildade klubbstyrelsen vid Oppunda elektriska i Katrineholm, skriver Hans Andersson. Cirka en fjärdedel av Elektrikerförbundets medlemmar vid företaget Oppunda i Katrineholm medverkade på klubbmötet i ABF:s lokaler på orten. Klubben har återuppstått efter ett antal års vilande och dvala.

INSÄNT: Lärlingar fick lära sig om facket

Patrik Bergman och Tove Holmgren berättar om lärlingsdagen som hölls i Karlstad i september, där deltagarna även fick tävla i gokart. Det var en otroligt lyckad lärlingsdag den 22 september. Där fick våra nya elektriker bli bekanta med vårt kollektivavtal, vilka rättigheter och skyldigheter vi har ute på arbetsplatserna, jämställdhet och arbetsmiljö.

INSÄNT: Tankar att bilda klubb på Jemtel

INSÄNT – Östersund Elektrikerförbundet besökte Jemtel, ett installationsföretag i Östersund. Nu finns tankar på att bilda klubb på företaget. Historiskt så har det varit svårt att organisera montörerna på företaget. Nu verkar det som att vi kan skönja en förändring.