• Pressbild: Snickers Workwear

Kan smarta arbetskläder minska arbetsrelaterade skador och få oss friskare? Ja, troligen, menar Snickers Workwear.

Elektrikern har tidigare skrivit om deras smarta klädidéer (knäskyddsappen bland annat). Snickers deltar nu tillsammans med bland annat Volvo Lastvagnar, Scania AB och en rad högskolor och institut i ett nytt forskningsprojekt kallat Smarta textilier för ett hållbart arbetsliv.

LÄS ÄVEN: Slarv med skyddsutrustning – endast hälften använder andningsskydd

På Scania i Södertälje har två produkter testats; En handske som mäter handens kraft och vinkel samt en t-shirt med sensorer som känner av ryggvinkeln. Det hela syftar till att användaren medvetandegörs om felaktig arbetsteknik och korrigerar sig.

– Vi tror att projektet kan ge friskare personer som i sin tur kan göra ett bättre och mer kvalitativt jobb. Resultatet blir lägre kostnader för både samhälle och individ och ger oss en större konkurrenskraft, säger Lars Hansson, professor vid Högskolan i Skövde, ansvarig Smart Factory Lab på Scania.

LÄS ÄVEN: Vibrationsskador: Johan bilade i nio månader i sträck

Forskarna tror att produkterna kommer kunna användas av flera yrkesgrupper, inte minst byggindustrin; Möjligheten att exakt och tydligt kunna mäta hur handen används gör det lättare att göra en bedömning över hela arbetsdagen och lära personal att arbeta ergonomiskt riktigt.

Enligt en undersökning gjord 2017 av Snickers och SIFO upplever sex av tio hantverkare fysiska men eller smärtor till följd av sitt arbete. Elektrikerns artikel om den undersökningen hittar du här.

Pressbild: Snickers Workwear