• Bild: Pixabay/Samhall/Montage (Bilden har inget samband med texten)

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner – men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

I maj fick flera av de 140 anställda vid Samhalls lokaler i Arnö utanför Nyköping i uppgift att plocka isär ett parti färgpatroner. De skulle skruva itu dem och placera delarna i olika lådor. Vad cheferna inte informerade personalen om var att de egentligen arbetade med militära övningsgranater från ett skrotföretag. Skrotfirman ville inte köra granaterna i sina egna maskiner eftersom färgpulvret de innehöll kunde orsak problem.

När delarna skruvades isär frigjordes nämligen ett orange pulver som virvlade upp i luften. Flera anställda drabbades av hosta, försämrat luktsinne och oförklarliga hudutslag, och personer med astma tvingades lämna lokalen. Pulvret satte sig i personalens kläder och spreds till tvätteriet där Samhall tvättar lakan, kläder, städmoppar och handdukar.

LÄS ÄVEN: Sju förbund varslar om Samhall-strejk

Enligt uppgifter till Dagens Arbete fanns inget ventilationsutsug i lokalen där arbetet utfördes. Personalen fick själva ta initiativ till att hämta andningsskydd.

– Va, var det granater? Det var det ingen som sa till oss. Nu blir jag förbannad, säger en Samhallarbetare till Dagens Arbete.

Först en vecka senare, när IF Metalls regionala skyddsombud kallades in, stoppades jobbet. Färgpulvret skickades till ett laboratorium, som i slutet av september konstaterade att det innehöll zink.

– Personligen skulle jag ha en mask på mig om jag tog isär de där. Jag skulle inte rekommendera någon att andas in pulvret eftersom det dammar så mycket och är lättflyktigt, säger Per Arvidsson på Försvarets materielverk till Dagens Arbete.

LÄS ÄVEN: Striden om det dödliga kvartsdammet – hälsa ställs mot industrins vinster

Dagens Arbete uppmärksammar även hur Samhall-anställda sorterar elektronik på en bullrig och dammig skrotanläggning, utan andningsskydd.

I en intervju med SVT reagerar Samhalls VD Monica Lingegård på uppgifterna om de militära granaterna:

– För mig är det viktigt att följa upp vad det är för uppdrag. Om vi ser att det inte är en relevant arbetsmiljö så kommer vi att agera, säger hon.

Några timmar senare återkommer dock Samhall till SVT med sitt beslut:

”Efter att ha tittat närmare på dessa arbetsplatser så ser vi att en grundlig uppdragsgranskning utan anmärkningar har gjorts tillsammans med både kunden och facklig organisation. Medarbetarna är också nöjda med arbetsuppgifterna. Därför ser vi ingen anledning till att vidta ytterligare åtgärder”, skriver Samhalls representant i ett mail.

Christina Smedbakken
christina.smedbakken@mittmedia.se