• Foto: Svenskt Näringsliv/Pixabay/Regeringen; Montage: Chris Smedbakken

DEBATT

Vi anser att Svenska Elektrikerförbundet ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter, skriver debattörerna.

Rätten att organisera sig fackligt är skyddat i MBL. Arbetsgivarna får inte angripa oss för att vi organiserar oss fackligt. Denna rätt är grundläggande för vår gemensamma trygghet.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare och fack i krig om skyddsombuden”

Under ett års tid har vi sett hur det Maerskägda APM Terminals gång på gång kränkt föreningsrätten för hamnarbetarna i Göteborg. Metoderna och attityden känns igen från utlandet där detta brukar kallas för union busting. Genom lagliga blockader och punktstrejker har Hamnarbetarförbundets avd 4 försökt få APMT till förhandlingsbordet, detta utan framgång. Anledningen är inte krav på högre löner utan att kunna ta del av grundläggande fackliga rättigheter, till exempel genom ett kollektivavtal mellan Sveriges Hamnar, Transport och Hamnarbetarförbundet.

LÄS ÄVEN: ”Nu måste LO-kollektivet samla ihop sig – annars käkar andra upp oss”

Nu bör vi stanna upp och tänka efter vad som händer i Göteborgs hamn. Ett av världens största logistikföretag vägrar vanliga arbetare inflytande över sin arbetsplats. Det handlar alltså om en attack på hela den fackliga tanken.

Men arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) har istället för att ta itu med union busting på svensk mark tillsatt en utredning för att stoppa fackliga konfliktåtgärder som inte faller inom fredsplikten eller sympatiåtgärder. Utredningen tillgodoser Svenskt Näringslivs politiska agenda, vilket borde vara en varningsklocka även för LO-förbund, framförallt 6F. Det bör påpekas att det är APMT som stått för merparten av konfliktåtgärderna i Göteborgs hamn genom lockouter.

LÄS ÄVEN: ”Arbetsgivarna vill försvaga facket”

Risken med ett eventuellt förbud mot stridsåtgärder är att arbetsgivarna skulle kunna handplocka fackförbund (förtjänstfullt beskrivet av Kurt Junesjö i Arbetet nr 37). Det öppnar upp för framtida fackföreningar som startas utan brett stöd hos arbetstagarna, men med stöd hos arbetsgivaren. Hur ska ett fackförbund kunna ta sig rätten att företräda sina medlemmar om de inte garanteras stridsåtgärder?

Därtill är det rimligt att se det som att Hamnfyran har rätt att företräda sina medlemmar om man betraktar en aktuell dom i Arbetsdomstolen. AD dömde tidigare i år till Elektrikernas fördel när Sector Alarm handplockade Unionen som motpart.

LÄS ÄVEN: ”Deras mål är att försvaga facket”

Det finns en annan sida av förslagen på sämre möjligheter till stridsåtgärd. Om politiska strejker kriminaliseras så fråntas LO rätten att agera om en borgerlig regering skulle vilja lagstifta mot sympatiåtgärder. Arbetarrörelsen skulle då fråntas ett av verktygen i den fackliga verktygslådan utan att kunna bjuda motstånd.

LÄS ÄVEN: ”Obegripligt att Svenskt Näringsliv motarbetar sina egna medlemsföretag”

Vi anser att Svenska Elektrikerförbundet ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter.

Hur ställer sig vår förbundsledning till utredningen som Ylva Johansson har tillsatt?

LÄS ÄVEN: Här svarar Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson på debattörernas fråga

Jens Hardewall Malmö
Julius Nilsson Helsingborg
Erik Pettersson Norrköping
Karl Strandberg Lund