• Foto: Pixabay/Arbestmiljöverket Montage: Chris Smedbakken

Svenskt Näringsliv vill förändra skyddsombudsarbetet. De föreslår att facket inte längre ska ha företräde att utse skyddsombud. I stället ska det vara den som ”anses mest lämplig” som utses till skyddsombud. Det här är något som mött en hel del kritik. Även hos företagen.
– Jag vill inte att företaget ska utse skyddsombud, det ska de anställda göra, inte vi, säger Ingemar Gustavsson, affärsenhetschef för Actemium Industri.

I Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt” som presenterades i oktober lyfts frågan om skyddsombudens bindning till facket. Arbetsgivarorganisationen föreslår alltså att fackets företräde att utse skyddsombud ska försvinna, men även att kravet på antal skyddsombud och skyddskommitté inte längre ska utgå utifrån antalet anställda, utan utifrån vad ”arbetsförhållandena kräver”.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Dessutom föreslår arbetsgivarorganisationen att de regionala skyddsombuden ersätts med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”. Svenskt Näringsliv grundar sina förslag på att dagens lagstiftning vad de menar kan skapa onödiga konflikter som i sin tur påverkar verksamheten negativt.

Ingemar Gustavsson som sedan i våras är affärsenhetschef för Actemium Industri med 50 anställda säger att han anser att det är fackets uppdrag att utse skyddsombud.

– Det ligger på de förtroendevalda att göra det. Jag tycker att det ska vara som det är.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Hur fungerar samarbetet med skyddsombuden hos dig?

– De är ganska hårt uppstyrda, mycket på grund av att vi arbetar mot processindustrin. Därutöver har Vinci-koncernen något som kallas Safetyweek varje år där skydd och säkerhet skall prioriteras. Personligen är jag en stor förespråkare av säkerhet.

Har det alltid fungerat med arbetsmiljöarbetet?

– Ja, det har alltid fungerat på de företag jag arbetat på. På det här företaget jag är på nu har vi varit för få skyddsombud ett tag. Vi har ett huvudskyddsombud och ett skyddsombud och vi är 50 man, så vi är för få. Men jag ligger väldigt hårt på, och försöker hjälpa killarna att få till det här. För företaget blir mer trovärdigt och bättre om vi är fler skyddsombud.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Hur ska arbetsmiljöarbetet inom elektrikerbranschen bli bättre?

– Jag kan inte svara för de andra företagen, men vi gör ju kontinuerliga riskanalyser inför alla jobb vi gör. Sedan händer det saker ändå, men vi har stort fokus på förebyggande arbete. Inför varje projekt ska varje montör tänka igenom om det finns några risker med arbetet.

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige Tina Nordling är minst sagt upprörd över Svenskt Näringslivs utspel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

– Vem är det då som garanterar att skyddsombuden har ett skydd, om man tänker skjuta budbäraren, vilket man gör i dag i många fall? Facket är ju det enda skyddet den här budbäraren har. Med Svenskt Näringslivs förslag blir det ju arbetsgivaren som självsvåldigt kan kommendera ut vilket skyddsombud de vill ha, risken är att de inte kommer att välja vilken som är bäst, utan vilken som är bekvämast, säger hon och fortsätter:

– Och min fråga är: gynnar det verkligen arbetsmiljön att ha någon som bara håller med arbetsgivaren? Är det inte så att man behöver ha kunskap och någon som vågar, och som har mandat av sina arbetskamrater att lyfta arbetsmiljöproblem?

LÄS ÄVEN: Byggnads förlorade i AD om hur skyddsombud utses

Hur tror du det här skulle fungera i praktiken?

– Det skulle vara en katastrof, total katastrof skulle jag se det som. Det är en ganska grov förändring av en lagstiftning. Jag tror i värsta fall att vi skulle gå tillbaka till 1900-talet i nivån på arbetsmiljön.

Vad tror du lagstiftarna säger om det här? Är det bara en metkrok, en vindflöjel, eller tror du att man kommer att få med sig lagstiftarna?

– Jag tror att man har en agenda med att driva det här, och man måste ju väcka frågan för att få en förändring i lagstiftningen. Ett sätt att väcka en fråga som man länge tyckt har varit jobbig, säger Tina och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Utredningar vill förbättra arbetsmiljöarbetet

– Man ska ju veta att det här är en av de få lagstiftningar där skyddsombudet tar över arbetsledningsrätten i ett skede, alltså när du stoppar arbetet. Det är en maktfråga i slutändan det handlar om och personligen är jag ganska övertygad om att det är därför man driver det här.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Evighetsmaskinen är här

NY TEKNIK En trådlös tryckknapp med evighetsfunktion och självstyrande armaturer. Svenska AURA Light lanserade sitt system IQ-Connect på Frankfurtmässan. Det här konceptet är vi unika med. Det säger Fredrik Hagman, marknadsdirektör Auralight Sweden som puffade hårt för sin paketlösning IQ-Connect där intelligensen sitter i armaturen och är färdigprogrammerad redan på fabrik.

Elektriker utsattes för strömgenomgång i kongresscenter

En elektriker som arbetade i Aros Congress center i Västerås utsattes i början av juli för strömgenomgång när han stod i en liftkorg. Enligt anmälan till Arbetsmiljöverket var anledningen att korgen i liften var spänningssatt. Elektrikern hade ena armen mot liftkorgen och tog tag i bärverket i taket, och fick därmed en strömgenomgång från ena armen till andra handen.

602 byggbolag i konkurs – men branschen gör uppsving

Under årets första halva har 602 byggbolag gått i konkurs en högre nivå än samma period förra året, skriver Byggnadsarbetaren. Enligt statistik från kreditupplysningsföretaget UC har byggkonkurserna ökat under det första halvåret i år, jämfört med 2017. Samma trend kan observeras även inom andra branscher.

Dödsolycka på bygge – fick balk över sig

En 24-årig man avled under torsdagskvällen efter att han fått en balk över sig på en byggarbetsplats i Stockholm, skriver Aftonbladet. Larmet om arbetsplatsolyckan kom klockan 18.34 på torsdagskvällen. En 24-årig man hemmahörande i Värmland hade fått en fallande balk över sig på ett bygge i Hjorthagen i centrala Stockholm.

Rusande elpriser – på grund av torkan

Vattenmagasinen töms och grundvattennivån sjunker. Den pågående torkan orsakar vattenbrist och kraftigt stigande elpriser. En villaägare vars rörliga elpris i juni förra året låg på 600 kronor kan tvingas betala över 1000 el-kronor för samma månad i år.

Elyseum: Ett hus fullt av elektrisk historia

I det vackra huset i jugendstil vid Gamla Ullevi, som tidigare var en understation till Göteborgs elverk, finns i dag ett museum. Ett museum som visar Göteborgs energihistoria, allt från gasens utveckling till det sena 1900-talets elektriska apparater. Det tillverkades saker av bättre kvalitet förr, säger Naimi Rynge, ingenjör vid Göteborgs energi.

El orsakar 1800 bostadsbränder varje år

1800 bostadsbränder orsakas varje år av elektroniken i våra hem. Den övervägande majoriteten av dessa bränder beror på felaktig användning av elektriska apparater. Detta visar en granskning som Elsäkerhetsverket genomfört. Som en del i projektet ”Elsäkerhet i bostäder” har Elsäkerhetsverket kartlagt var elbränder startar i svenska bostäder.

Regeringens beslut: Alla ska ha smarta elmätare

Elen ska mätas timvis, och användarna ska kunna se sin egen förbrukning. Nu har regeringen fattat beslut om nya, smarta elmätare. Den 28 juni bestämde regeringen att alla elmätare ska bytas ut mot en ny, smartare typ av mätare. Alla hushåll ska enligt beslutet ha en elmätare med timvis mätning.

Frilans Finans startar gul fackklubb

En gul fackförening har startats av företaget Frilans Finans. Det uppger företagets VD Stephen Schad under Journalistförbundets seminarium i Almedalen, skriver tidningen Journalisten. Ett fack som kontrolleras av arbetsgivaren. Det är i korthet definitionen på ett så kallat ”gult fackförbund”.

De anställda bjöds på fest – sedan varslades de

Esab tog över Sandviks verksamhet och de anställda bjöds på fest. Bakom kulisserna hade företaget dock redan meddelat Arbetsförmedlingen att tillverkningen skulle flyttas till Tjeckien och de flesta av arbetarna sägas upp. Detta skriver Dagens Arbete.

Har du koll på elsäkerheten i sommar?

Har du koll på elsäkerheten nu under sommaren, när en hel del elektronik får följa med utomhus? Kolla in Elsäkerhetsverkets tips för en säkrare el-sommar! Sommaren är här med sol, bad och härligt ljusa kvällar på verandan. Samtidigt är det den tid på året då vi i högre utsträckning än vanligt tar med oss elen utomhus med alla risker som det innebär.

Vattenfall köper installationsföretag

Vattenfall köper installationsföretaget Dalenbergs El & Maskinteknik i Skene. Ägarbytet trädde i kraft 1 juli. Enligt Vattenfall Services pressmeddelande förväntar man sig att bolagsköpet kommer att stärka företagets position för lågspänningsuppdrag.

Efterlysning: Vilken är din viktigaste valfråga?

Tidningen Elektrikern kommer att intervjua riksdagspartierna inför valet. Vilka frågor vill du att politikerna ska svara på? Det är valår. Ett valår där mycket, kanske mer än någonsin, står på spel. Nu vill vi veta era viktigaste frågor inför valet.

Föll genom tak – utredningen om dödsolyckan läggs ned

Arbetaren föll åtta meter genom taket och avled senare av sina skador. Nu läggs dock förundersökningen om arbetsmiljöbrott ned, skriver Byggnadsarbetaren. Olyckan inträffade i augusti förra året, i samband med ett byggnadsarbete på en gård i Sjöbo. En man arbetade med att byta ut trasiga takplattor på en ladugård.

Josefine Larsson: ”Om det var din dotter”

KRÖNIKA ”Jag önskar att alla ni som kommer i efterhand och stöttar och säger att ni tycker att jag blev illa behandlad, när situationen redan är förbi, vågade stå upp och ta ställning där och då”, skriver Josefine Larsson. Jag var bara tolv år när jag bestämde mig för att jag ville bli elektriker.