• Foto: Pixabay/Arbestmiljöverket Montage: Chris Smedbakken

Svenskt Näringsliv vill förändra skyddsombudsarbetet. De föreslår att facket inte längre ska ha företräde att utse skyddsombud. I stället ska det vara den som ”anses mest lämplig” som utses till skyddsombud. Det här är något som mött en hel del kritik. Även hos företagen.
– Jag vill inte att företaget ska utse skyddsombud, det ska de anställda göra, inte vi, säger Ingemar Gustavsson, affärsenhetschef för Actemium Industri.

I Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt” som presenterades i oktober lyfts frågan om skyddsombudens bindning till facket. Arbetsgivarorganisationen föreslår alltså att fackets företräde att utse skyddsombud ska försvinna, men även att kravet på antal skyddsombud och skyddskommitté inte längre ska utgå utifrån antalet anställda, utan utifrån vad ”arbetsförhållandena kräver”.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Dessutom föreslår arbetsgivarorganisationen att de regionala skyddsombuden ersätts med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”. Svenskt Näringsliv grundar sina förslag på att dagens lagstiftning vad de menar kan skapa onödiga konflikter som i sin tur påverkar verksamheten negativt.

Ingemar Gustavsson som sedan i våras är affärsenhetschef för Actemium Industri med 50 anställda säger att han anser att det är fackets uppdrag att utse skyddsombud.

– Det ligger på de förtroendevalda att göra det. Jag tycker att det ska vara som det är.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Hur fungerar samarbetet med skyddsombuden hos dig?

– De är ganska hårt uppstyrda, mycket på grund av att vi arbetar mot processindustrin. Därutöver har Vinci-koncernen något som kallas Safetyweek varje år där skydd och säkerhet skall prioriteras. Personligen är jag en stor förespråkare av säkerhet.

Har det alltid fungerat med arbetsmiljöarbetet?

– Ja, det har alltid fungerat på de företag jag arbetat på. På det här företaget jag är på nu har vi varit för få skyddsombud ett tag. Vi har ett huvudskyddsombud och ett skyddsombud och vi är 50 man, så vi är för få. Men jag ligger väldigt hårt på, och försöker hjälpa killarna att få till det här. För företaget blir mer trovärdigt och bättre om vi är fler skyddsombud.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Hur ska arbetsmiljöarbetet inom elektrikerbranschen bli bättre?

– Jag kan inte svara för de andra företagen, men vi gör ju kontinuerliga riskanalyser inför alla jobb vi gör. Sedan händer det saker ändå, men vi har stort fokus på förebyggande arbete. Inför varje projekt ska varje montör tänka igenom om det finns några risker med arbetet.

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige Tina Nordling är minst sagt upprörd över Svenskt Näringslivs utspel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

– Vem är det då som garanterar att skyddsombuden har ett skydd, om man tänker skjuta budbäraren, vilket man gör i dag i många fall? Facket är ju det enda skyddet den här budbäraren har. Med Svenskt Näringslivs förslag blir det ju arbetsgivaren som självsvåldigt kan kommendera ut vilket skyddsombud de vill ha, risken är att de inte kommer att välja vilken som är bäst, utan vilken som är bekvämast, säger hon och fortsätter:

– Och min fråga är: gynnar det verkligen arbetsmiljön att ha någon som bara håller med arbetsgivaren? Är det inte så att man behöver ha kunskap och någon som vågar, och som har mandat av sina arbetskamrater att lyfta arbetsmiljöproblem?

LÄS ÄVEN: Byggnads förlorade i AD om hur skyddsombud utses

Hur tror du det här skulle fungera i praktiken?

– Det skulle vara en katastrof, total katastrof skulle jag se det som. Det är en ganska grov förändring av en lagstiftning. Jag tror i värsta fall att vi skulle gå tillbaka till 1900-talet i nivån på arbetsmiljön.

Vad tror du lagstiftarna säger om det här? Är det bara en metkrok, en vindflöjel, eller tror du att man kommer att få med sig lagstiftarna?

– Jag tror att man har en agenda med att driva det här, och man måste ju väcka frågan för att få en förändring i lagstiftningen. Ett sätt att väcka en fråga som man länge tyckt har varit jobbig, säger Tina och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Utredningar vill förbättra arbetsmiljöarbetet

– Man ska ju veta att det här är en av de få lagstiftningar där skyddsombudet tar över arbetsledningsrätten i ett skede, alltså när du stoppar arbetet. Det är en maktfråga i slutändan det handlar om och personligen är jag ganska övertygad om att det är därför man driver det här.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Petter får ansvaret för Kraftverksavtalet

Petter Johansson tar över huvudansvaret för Kraftverksavtalet från Ulf Carlsson. Ulf Carlsson kommer under året att gå i pension och har nu formellt lämnat över huvudansvaret för förbundets näst största avtal, Kraftverksavtalet, till Petter Johansson.

Två omkomna i röjningsarbetet efter stormen Knud: ”Fruktansvärt, men inte förvånande”

I slutet av september drog stormen Knud in över södra Sverige. En storm som ledde till ett flertal strömavbrott. I arbetet med att återställa elförsörjningen avled två män, utsända av olika elbolag. Båda träffades av fallande träd.

Schneiders nya app gör mer för installatören

NY TEKNIK MySchneider Electrician heter en ny app från Schneider där tanken, precis som med liknande projektappar, är att du ska klara en hel massa skrivbordsjobb ute på fältet. Men här har Schneider tagit det ett steg till med en lång rad fiffiga funktioner för installatören. Appen innehåller en komplett produktkatalog med all produktinformation.

ELOLYCKA: Skadad man utanför Kiruna avled

Den man i 25-årsåldern som skadades allvarligt i samband med en arbetsplatsolycka i Kurravaara utanför Kiruna har avlidit av sina skador. Mannen arbetade för Vattenfall. Företaget skriver i ett pressmeddelande att händelsen inträffade under ett ”rutinuppdrag” och att medarbetaren fått ström genom kroppen.

Nu ska fusket stoppas

Hemmafixare, händige grannen eller, ännu värre, professionellt utförd fulel. I tre av tio svenska hushåll har det installerats el på olagligt sätt. Nu ska ett nytt regeringsuppdrag stoppa fusket. Fulel och hemmapulare har blivit ett stort och, som Elektrikern skrivit om tidigare, numera väl uppmärksammat problem.

Snart är det dags för Elmässa igen!

17-18 oktober är det dags för Elmässan Stockholm igen. Ett välkommet avbrott i oxveckorna om möjlighet finns. Mässan har vuxit under åren och i år väntas 220 utställare ta med sig sina senaste innovationer att känna och klämma på.

ELOLYCKA: Ung man allvarligt skadad utanför Kiruna

En arbetsplatsolycka inträffade på onsdagsförmiddagen i Kurravaara, en dryg mil utanför Kiruna. En ung man ska ha skadats allvarligt. Mannen vårdas på Kiruna sjukhus. Mannens hemmahörighet och ålder är inte känd i skrivande stund, men enligt Region Norrbotten handlar det om ”en ung man”. Regionen benämner olyckan som ”elolycka”.

Efter #metoo: DO granskar bygg- och anläggningsbranschen

(DO) genomför just nu en tillsyn för att säkerställa att företag inom bygg- och anläggningsbranschen har riktlinjer och rutiner för att förhindra trakasserier, sexuella trakasserier och repressalier.

Ackordvinnarna på Bravida Östersund åkte Supertornado

INSÄNT ”Montörerna flög fram i en Supertornado över Storsjön i en härlig fart”, skriver Sven Höckert. Montörer vid Bravida i Östersund har under våren lyckats vinna 2 av ackordstävlingarna och vi slog ihop arbetslagen till en gemensam aktivitet där även arbetsledaren följde ackordslagen.

Nya smarta lösningar – Nr 7, 2018

En tvåtrådig dimmerpuck från ELKO, en laser med extra linje från FLEX, en batteridriven skottkärra från Makita och en skaltång med kabelavbitare från Knipex. Här är några av de allra senaste innovationerna inom ny teknik.

Rotavdrag: Fördelningspolitik och svarta-vita jobb

I december 2008 införde den då borgerliga regeringen möjligheter för enskilda fastighets- och bostadsrättsägare att få Rot-avdrag. Den enskilde kunde minska sina utgifter för arbetskraftskostnader med hälften.

Rot-avdrag: Argumenten för och emot

Det finns många argument för rotavdraget, exempelvis att svartjobben minskat. Samtidigt finns inte någon oberoende undersökning som visar på detta. Vi tar en närmare titt på de vanligaste argumenten för och emot Rot. 1. Svartjobben minskade när Rot infördes och de ökade när avdragsmöjligheten minskade.

Rotavdrag: Vad säger facken?

I tider av lågkonjunktur har facket tillsammans med arbetsgivare stridit för den här typen av bidrag. Samtidigt har man från fackligt håll menat att avdraget inte har samma funktion i en högkonjunktur. Det är ingen stor fråga för oss. Men det finns bättre sätt att satsa pengar på, säger Elektrikernas förhandlingschef Urban Pettersson.

Visning av Förbifart Stockholm ställs in – efter säkerhetslarmen

De upptäckta säkerhetsbrister tvingar Trafikverket att ställa in helgens visning av Förbifart Stockholms tunnlar i Vinsta, skriver Mitti Stockholm. På lördag skulle allmänheten kunna komma och titta på jättebygget i Vinsta en del av motorvägstunnelprojektet Förbifart Stockholm.

IF Metalls avtal ger uppsagda Esab-anställda lönepåslag

De anställda vid Esab i Sandviken som sades upp i somras kan få upp till dubbel lön resten av året och flera arbetsfria uppsägningsmånader. Detta genom ett nytt avtal med IF Metall-facket, skriver Dagens Arbete.