• Foto: Pixabay/Arbestmiljöverket Montage: Chris Smedbakken

Svenskt Näringsliv vill förändra skyddsombudsarbetet. De föreslår att facket inte längre ska ha företräde att utse skyddsombud. I stället ska det vara den som ”anses mest lämplig” som utses till skyddsombud. Det här är något som mött en hel del kritik. Även hos företagen.
– Jag vill inte att företaget ska utse skyddsombud, det ska de anställda göra, inte vi, säger Ingemar Gustavsson, affärsenhetschef för Actemium Industri.

I Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt” som presenterades i oktober lyfts frågan om skyddsombudens bindning till facket. Arbetsgivarorganisationen föreslår alltså att fackets företräde att utse skyddsombud ska försvinna, men även att kravet på antal skyddsombud och skyddskommitté inte längre ska utgå utifrån antalet anställda, utan utifrån vad ”arbetsförhållandena kräver”.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Dessutom föreslår arbetsgivarorganisationen att de regionala skyddsombuden ersätts med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”. Svenskt Näringsliv grundar sina förslag på att dagens lagstiftning vad de menar kan skapa onödiga konflikter som i sin tur påverkar verksamheten negativt.

Ingemar Gustavsson som sedan i våras är affärsenhetschef för Actemium Industri med 50 anställda säger att han anser att det är fackets uppdrag att utse skyddsombud.

– Det ligger på de förtroendevalda att göra det. Jag tycker att det ska vara som det är.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Hur fungerar samarbetet med skyddsombuden hos dig?

– De är ganska hårt uppstyrda, mycket på grund av att vi arbetar mot processindustrin. Därutöver har Vinci-koncernen något som kallas Safetyweek varje år där skydd och säkerhet skall prioriteras. Personligen är jag en stor förespråkare av säkerhet.

Har det alltid fungerat med arbetsmiljöarbetet?

– Ja, det har alltid fungerat på de företag jag arbetat på. På det här företaget jag är på nu har vi varit för få skyddsombud ett tag. Vi har ett huvudskyddsombud och ett skyddsombud och vi är 50 man, så vi är för få. Men jag ligger väldigt hårt på, och försöker hjälpa killarna att få till det här. För företaget blir mer trovärdigt och bättre om vi är fler skyddsombud.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Hur ska arbetsmiljöarbetet inom elektrikerbranschen bli bättre?

– Jag kan inte svara för de andra företagen, men vi gör ju kontinuerliga riskanalyser inför alla jobb vi gör. Sedan händer det saker ändå, men vi har stort fokus på förebyggande arbete. Inför varje projekt ska varje montör tänka igenom om det finns några risker med arbetet.

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige Tina Nordling är minst sagt upprörd över Svenskt Näringslivs utspel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

– Vem är det då som garanterar att skyddsombuden har ett skydd, om man tänker skjuta budbäraren, vilket man gör i dag i många fall? Facket är ju det enda skyddet den här budbäraren har. Med Svenskt Näringslivs förslag blir det ju arbetsgivaren som självsvåldigt kan kommendera ut vilket skyddsombud de vill ha, risken är att de inte kommer att välja vilken som är bäst, utan vilken som är bekvämast, säger hon och fortsätter:

– Och min fråga är: gynnar det verkligen arbetsmiljön att ha någon som bara håller med arbetsgivaren? Är det inte så att man behöver ha kunskap och någon som vågar, och som har mandat av sina arbetskamrater att lyfta arbetsmiljöproblem?

LÄS ÄVEN: Byggnads förlorade i AD om hur skyddsombud utses

Hur tror du det här skulle fungera i praktiken?

– Det skulle vara en katastrof, total katastrof skulle jag se det som. Det är en ganska grov förändring av en lagstiftning. Jag tror i värsta fall att vi skulle gå tillbaka till 1900-talet i nivån på arbetsmiljön.

Vad tror du lagstiftarna säger om det här? Är det bara en metkrok, en vindflöjel, eller tror du att man kommer att få med sig lagstiftarna?

– Jag tror att man har en agenda med att driva det här, och man måste ju väcka frågan för att få en förändring i lagstiftningen. Ett sätt att väcka en fråga som man länge tyckt har varit jobbig, säger Tina och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Utredningar vill förbättra arbetsmiljöarbetet

– Man ska ju veta att det här är en av de få lagstiftningar där skyddsombudet tar över arbetsledningsrätten i ett skede, alltså när du stoppar arbetet. Det är en maktfråga i slutändan det handlar om och personligen är jag ganska övertygad om att det är därför man driver det här.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

Elmässa med mersmak

Nytt, nygammalt, förändrat och förbättrat. Årets elmässa i Kista bjöd på en hel del roliga nyheter på både material- och verktygssidan. Nu gäller det bara att övertyga inköpsavdelningen också. Det säger Paul Draghici, teamleader och distributionselektriker på Relacom, som var en av runt 6500 besökare på den årliga mässan.

När julmusik blir ett arbetsmiljöproblem

För många shoppare är julmusiken i affärerna en stämningshöjande detalj. För personalen som tvingas stå mitt i Jingle Bells hela arbetsdagar i streck kan den bli ett arbetsmiljöproblem. Handelsnytts reporter Anton Andersson har testat en heldag med Rudolf.

Så ska pensionsåldern höjas

På torsdagen presenterade den blocköverskridande pensionsgruppen sina förslag om ett nytt pensionssystem. Förslagen innebär bland annat att den tidigaste åldern för att ta ut den allmänna pensionen höjs från dagens 61 år till 64 år och att anställningstryggheten i Las förlängs från 67 år till 69 år.

Att bli förminskad på jobbet: ”Hämta en man så jag får riktig hjälp”

Varje vecka behandlas butikssäljarna Christine Hall och Therese Grannas som luft av manliga kunder bara för att de är tjejer. Det händer inte varje dag men ändå så ofta att det börjar bli normalt, säger Christine Hall.

Nya smarta lösningar – Nummer 9 2017

Ramar för cancerforskningen, ett nytt vriddon för dosring, problemlösare i centralen och ett bilvärmaruttag som styrs via app. Här är månadens nya smarta tekniklösningar.

Avslutade gravids provanställning – stäms på 100 000 kronor

Arbetsgivaren avslutade kvinnans provanställning när det framkom att hon var gravid. Nu stämmer Diskrimineringsombudsmannen företaget på 100 000 kronor.

Omplacering ett alternativ när arbetet blir för tungt

Att arbeta i ett hantverksyrke och samtidigt vara gravid, det är en kombination många kvinnliga elektriker ställs inför. Om kroppen inte orkar med det vanliga arbetet ska arbetsgivaren om det är möjligt erbjuda andra lättare arbetsuppgifter. Något som fler arbetsgivare bör uppmärksammas på.

Claes Thim säljer skyddsombudshjälmen – till förmån för Musikhjälpen

Elektrikerförbundets Claes Thim deltar i årets insamling till Musikhjälpen, genom att auktionera ut sin skyddsombudshjälm. Den årliga insamlingen Musikhjälpen pågår mellan 11-17 december, i regi av SVT och Sveriges Radio. Årets tema är ”Barn är inte till salu”, och syftar till att hjälpa barn ut ur sexhandel.

Tidningen Elektrikern söker spännande medlemmar!

Elektrikerförbundet har över 25 000 medlemmar runt om i landet och vi på redaktionen vill väldigt gärna lära känna er bättre. Därför kommer vi med jämna mellanrum presentera en medlem som har något spännande att berätta om sig själv eller sitt liv.

Jonas Wallin: ”Dags att återreglera elmarknaden!”

LEDARE Avregleringen av elmarknaden har lett till farligare jobb, sämre elsäkerhet, högre elräkningar, lägre standard på elanläggningar och ett ökat hot mot samhällets strömförsörjning i händelse av kris, skriver Elektrikernas förbundsordförande Jonas Wallin. Det skulle bli valfrihet, men det blev fyra storföretag. Det skulle bli billigare, men blev högre vinster.

Biltjuvarna haffades – och bands med buntband

När firmabilen stals tog Anders Grubb upp jakten med hjälp av den elektroniska körjournalen. Tjuvarna förstod snart att de gett sig på helt fel fiberblåsare. Under lördagsnatten stals fiberblåsaren Anders Grubbs nya firmabil från sin parkering i Älvdalen, vilket Expressen var först med att berätta om.

Samhalls personal fick plocka isär militära granater

Samhalls personal fick i uppgift att plocka isär färgpatroner men det visade sig vara militära granater. Ett pulver spreds i lokalen och flera av de anställda fick hosta, utslag och psykiska besvär, skriver Dagens Arbete.

Lågkonjunktur på kassan: ”Vi har väldigt snälla medlemmar”

I Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i Stockholm jobbar fem personer. Här berättar de om regler, rutiner och snälla medlemmar. Vi har väldigt snälla medlemmar. Det var något som slog mig när jag började här, säger Karin Holmström. Vi står i Karin Holmströms kontor i Elektrikernas a-kassas lokaler på Barnhusgatan i centrala Stockholm.

LO: ”Inte trovärdigt, Socialdemokraterna!”

DEBATT En riksdagslista utan ett enda fackligt namn på valbar plats är inte acceptabelt för ett arbetareparti som Socialdemokraterna. Det skriver LO-distriktet i Norra Sverige som vill se en ny lista. Nästa år har vi val till kommun, landsting/region och riksdag.

”Tjejer måste informeras bättre om elprogrammet”

Ida och Moa från Ulricehamns kommun är 16 år och har just börjat första året på elprogrammet vid Ållebergsgymnasiet i Falköping. Jag är inte rädd för att bli ensam tjej på jobbet, säger Ida och får medhåll av kompisen Moa: Man måste ha lite attityd, säger hon. De vill ha mer info på högstadiet för att locka fler tjejer till utbildningen.