• Foto: Pixabay/Arbestmiljöverket Montage: Chris Smedbakken

Svenskt Näringsliv vill förändra skyddsombudsarbetet. De föreslår att facket inte längre ska ha företräde att utse skyddsombud. I stället ska det vara den som ”anses mest lämplig” som utses till skyddsombud. Det här är något som mött en hel del kritik. Även hos företagen.
– Jag vill inte att företaget ska utse skyddsombud, det ska de anställda göra, inte vi, säger Ingemar Gustavsson, affärsenhetschef för Actemium Industri.

I Svenskt Näringslivs rapport ”Dags att tänka nytt” som presenterades i oktober lyfts frågan om skyddsombudens bindning till facket. Arbetsgivarorganisationen föreslår alltså att fackets företräde att utse skyddsombud ska försvinna, men även att kravet på antal skyddsombud och skyddskommitté inte längre ska utgå utifrån antalet anställda, utan utifrån vad ”arbetsförhållandena kräver”.

LÄS ÄVEN: LO inleder ”Projekt stärk skyddsombuden”

Dessutom föreslår arbetsgivarorganisationen att de regionala skyddsombuden ersätts med ”oberoende arbetsmiljörådgivare”. Svenskt Näringsliv grundar sina förslag på att dagens lagstiftning vad de menar kan skapa onödiga konflikter som i sin tur påverkar verksamheten negativt.

Ingemar Gustavsson som sedan i våras är affärsenhetschef för Actemium Industri med 50 anställda säger att han anser att det är fackets uppdrag att utse skyddsombud.

– Det ligger på de förtroendevalda att göra det. Jag tycker att det ska vara som det är.

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

Hur fungerar samarbetet med skyddsombuden hos dig?

– De är ganska hårt uppstyrda, mycket på grund av att vi arbetar mot processindustrin. Därutöver har Vinci-koncernen något som kallas Safetyweek varje år där skydd och säkerhet skall prioriteras. Personligen är jag en stor förespråkare av säkerhet.

Har det alltid fungerat med arbetsmiljöarbetet?

– Ja, det har alltid fungerat på de företag jag arbetat på. På det här företaget jag är på nu har vi varit för få skyddsombud ett tag. Vi har ett huvudskyddsombud och ett skyddsombud och vi är 50 man, så vi är för få. Men jag ligger väldigt hårt på, och försöker hjälpa killarna att få till det här. För företaget blir mer trovärdigt och bättre om vi är fler skyddsombud.

LÄS ÄVEN: Många skyddsombud hotas visar LO:s rapport

Hur ska arbetsmiljöarbetet inom elektrikerbranschen bli bättre?

– Jag kan inte svara för de andra företagen, men vi gör ju kontinuerliga riskanalyser inför alla jobb vi gör. Sedan händer det saker ändå, men vi har stort fokus på förebyggande arbete. Inför varje projekt ska varje montör tänka igenom om det finns några risker med arbetet.

Elektrikerförbundets arbetsmiljöansvarige Tina Nordling är minst sagt upprörd över Svenskt Näringslivs utspel.

LÄS ÄVEN: Claes Thim: ”Arbetsmiljöarbetet måste trappas upp”

– Vem är det då som garanterar att skyddsombuden har ett skydd, om man tänker skjuta budbäraren, vilket man gör i dag i många fall? Facket är ju det enda skyddet den här budbäraren har. Med Svenskt Näringslivs förslag blir det ju arbetsgivaren som självsvåldigt kan kommendera ut vilket skyddsombud de vill ha, risken är att de inte kommer att välja vilken som är bäst, utan vilken som är bekvämast, säger hon och fortsätter:

– Och min fråga är: gynnar det verkligen arbetsmiljön att ha någon som bara håller med arbetsgivaren? Är det inte så att man behöver ha kunskap och någon som vågar, och som har mandat av sina arbetskamrater att lyfta arbetsmiljöproblem?

LÄS ÄVEN: Byggnads förlorade i AD om hur skyddsombud utses

Hur tror du det här skulle fungera i praktiken?

– Det skulle vara en katastrof, total katastrof skulle jag se det som. Det är en ganska grov förändring av en lagstiftning. Jag tror i värsta fall att vi skulle gå tillbaka till 1900-talet i nivån på arbetsmiljön.

Vad tror du lagstiftarna säger om det här? Är det bara en metkrok, en vindflöjel, eller tror du att man kommer att få med sig lagstiftarna?

– Jag tror att man har en agenda med att driva det här, och man måste ju väcka frågan för att få en förändring i lagstiftningen. Ett sätt att väcka en fråga som man länge tyckt har varit jobbig, säger Tina och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Utredningar vill förbättra arbetsmiljöarbetet

– Man ska ju veta att det här är en av de få lagstiftningar där skyddsombudet tar över arbetsledningsrätten i ett skede, alltså när du stoppar arbetet. Det är en maktfråga i slutändan det handlar om och personligen är jag ganska övertygad om att det är därför man driver det här.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se

Maila artikeln Skriv ut artikeln
Mer Nyheter

”Det är en styrka att vi granskar arbetsmiljön gemensamt”

Dagen inleds med en genomgång på Byggfackens hus.

SEF:s historia: Striden om den kollektiva försäkringen

Elektrikerförbundet var det första fackförbundet i Sverige med kollektiv hemförsäkring i medlemskapet. Det var ett mycket omstritt beslut. Elektrikerförbundet tog beslutet om att alla medlemmar skulle omfattas av en hemförsäkring under kongressen 1981. Två år senare, 1983, infördes hemförsäkringen hos Folksam.

På plats för att försäkra sig om medlemmarnas bästa

Det är fullt i salen på hotell Winn i Gävle. Ett femtiotal försäkringsinformatörer från LO har samlats för att få nytt bränsle inför samtalen med medlemmar i Gävle-Dalaområdet. Det är inte så lätt att få sjukersättning i dag, säger en röst i salen. Precis.

Inget åtal efter dödsolyckan i Tyfors

Arbetsmiljöåklagare Ann-Marie Helander har beslutat lägga ner förundersökningen om arbetsmiljöbrott i samband med dödsolyckan i Tyfors i Dalarna hösten 2016. Det här rapporterar Seko-tidningen.

Batteriladdare orsakade hotellbrand

Vid tretiden på natten mot tisdagen fick First Hotel i Falun utrymmas efter rökutveckling i ett rum. En person fick föras till sjukhus med rökskador. Det var en batteriladdare som började brinna på ett rum, säger Niklas Sjöblom, hotelldirektör.

”Svårt att förklara alla namnbyten för kunderna”

Tommy Persson har haft fem olika arbetsgivare. Ändå har han aldrig lämnat sitt jobb i Töreboda. Det är lite svårt att förklara alla namnbyten för kunderna, men sedan kvittar det väl vad det står på ryggen, konstaterar Tommy Persson. Det var den 26 augusti 1985 som Tommy Persson för första gången klev in genom dörren till elfirman i Töreboda.

Brickor i ett gigantiskt spel

Att bara vara en liten bricka i ett gigantiskt spel. Det är en fullt befogad känsla när företaget du arbetar på får nya ägare. Att vara med om det gång på gång gör spelet allt större, arbetaren allt mindre. Gunnar Johansson har varit med om att få nya ägare sju gånger, Tommy Persson fem gånger.

”Jag har bara följt med”

Gunnar Johansson arbetar i dag på Assemblin i Trollhättan. Här har han arbetat i tre decennier. Företagens namn har varierat men arbetet har bestått. Jag har aldrig sagt upp mig eller slutat, utan jag har följt med på grund av att firmor sålts, berättar Gunnar Johansson. När Gunnar Johansson började arbeta som elektriker i Trollhättan 1987 hette företaget Enorsons el.

Stjärnkrogar utan avtal

Sverige har fått sin första trestjärniga restaurang. Men Restaurang Frantzén som grundats av krögaren Björn Frantzén saknar kollektivavtal. Totalt har Sveriges restauranger 32 Michelinstjärnor. Tidningen Hotellrevyn har granskat alla stjärnkrogar. Flera av dem saknar kollektivavtal.

Efter broraset i Ludvika – polska byggarbetare kan ha gått miste om ersättning

När Kajbron rasade förra sommaren skadades flera byggarbetare svårt. Men enligt facktidningen Byggnadsarbetaren har den polska arbetsgivaren inte informerat de utländska arbetarna om möjligheten att söka ersättning från det polska företaget för sina skador – något som kan vara ett avtalsbrott, vilket det svenska fackförbundet Byggnads ser allvarligt på.

”Det blev bättre den här gången”

Arbetsvillkoren och arbetstryggheten har förändrats för linjemontörerna det senaste decenniet. Utförsäljningen av elnät och upphandlingen av underhåll, service och nybyggnation, har gjort att montörerna har blivit en bricka och en handelsvara. Övergången kan göras mycket illa med svåra problem för montörer, och det kan också göras bra.

Kvinnor i arbetaryrken tjänar hälften jämfört med manliga tjänstemän

Det är lätt att glömma klassperspektivet när jämställdheten diskuteras. Lätt att förminska jämställdhetsfrågan till en fråga om individuella val, som val av yrke eller valet av hur lång föräldraledighet var och en tar i en relation. Detta trots att jämställdhet främst är frågan om strukturer.

Avregleringen kom med ett högt pris

Den avreglerade elmarknaden ledde inte bara till miljardvinster för de stora elbolagen på bekostnad av högre elpriser för hushållen och en sämre samhällssäkerhet utan även till sämre villkor för de anställda. Det här konstaterar journalisten och författaren Mats Wingborg, som på uppdrag av Elektrikerförbundet har granskat avregleringen.

Många fallolyckor på bygge i Luleå

Sedan november i fjol har tre fallolyckor inträffat på byggföretaget Nåidens jättebygge Kuststad i Södra hamn i centrala Luleå. Den första olyckan inträffade i slutet av november 2017. En byggarbetare föll uppemot 15 meter efter att ett valvbord välte på fjärde våningen.

Stridsåtgärdsutredningen: ”Fortsätt oroa er säger jag”

Elektrikerförbundets tidigare förhandlingschef, Ronny Wenngren, lämnade Elektrikerförbundet hösten 2016. Han skulle bli pensionär. Det blev inte riktigt så. Särskilt inte efter det där telefonsamtalet i somras. Det var från Arbetsmarknadsdepartementet.