• Kommunals ordförande Tobias Baudin, IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Elektrikernas ordförande Jonas Wallin under LO:s pressträff om otrygga anställningar. Foto: SVT/skärmdump

– Vi har fått en urholkad arbetsrätt. Stora grupper har ett alldeles för svagt stöd från avtal och lagstiftning, inte minst handlar det om anställningsformen allmän visstid, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson.

Det är bakgrunden till att de 14 LO-förbunden nu enats om att begära förhandling med Svenskt Näringsliv om tryggare anställningar och tryggare omställningar. På måndagen kallade LO till pressträff, och där medverkade förutom Karl-Petter Thorwaldsson även ordföringarna för Handels (Sanna Gideonsson), Kommunal (Tobias Baudin), IF Metall (Marie Nilsson) och Elektrikerna (Jonas Wallin).

LÄS ÄVEN: Kräver lagändring om allmän visstid i Las

Handels ordförande lyfte frågan om hyvling, hur arbetsgivare helt lagenligt över en natt kan sänka de anställdas arbetstid.

– Las funkar inte. Den är som en schweizerost, den har otroligt stora hål och är lätt att hyvla, konstaterade Sanna Gideonsson.

LÄS ÄVEN: Facket måste få stöd för att täppa till svagheterna i Las

Kommunals ordförande berättade om ett aktuellt fall där personliga assistenter inom Kommunal fått se sina tillsvidaretjänster förvandlats till visstidsanställningar och IF Metalls ordförande berättade hur anställda går år ut och år in på bemanningsanställningar.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, Handels ordförande Sanna Gideonsson, Kommunals ordförande Tobias Baudin, IF Metalls ordförande Marie Nilsson och Elektrikernas ordförande Jonas Wallin.
Foto: SVT/skärmdump

Elektrikernas Jonas Wallin representerade som motvikt till övriga på pressträffen ett förbund där anställningstryggheten är relativt hög.

– Jag kommer från ett förbund där vi inte har lika stora problem som övriga LO-förbund, dels på grund av att vi har mycket av anställningstrygghetsfrågorna i våra kollektivavtal, men även på grund av någon form av tradition där företagen har tagit ansvar. Vi har varit gynnade så här långt, men vi kan så klart inte stå vid sidan om och se på när våra kompisar inom LO-familjen har de här otrygga anställningarna, säger han och fortsätter:

– Så vi står av solidaritet bakom de här kraven, men även för att det annars kommer att spilla över på oss, förr eller senare. Vi kommer att ta fajt för att Las ska förstärkas, så att anställningsskyddet blir starkare än i dag, säger han.

LÄS ÄVEN: Las fyller 40 år

– Heltid tills vidare ska vara norm för hela arbetsmarknaden, allt annat ska vara undantag, sammanfattade Karl-Petter Thorwaldsson.

Anna Norling

anna.norling@mittmedia.se