I samband med gallerians ombyggnation ålades två arbetstagare, anställda av generalentreprenören JMW bygg respektive underentreprenören Haga Rot, att flytta tre cykelställ. När de borrade hål i marken för att förankra cykelställen råkade de träffa en ledning med starkström, skriver Arbetet.

Hela gallerian drabbades av strömavbrott. När strömmen åter kopplades på råkade en tredje arbetstagare, anställd av en annan entreprenör, befinna sig i närheten av hålet i marken. Han träffades av en ljusbåge som orsakade livshotande brännskador på hans armar, ben och mage. Hans kläder började även brinna.

Tingsrätten i Nyköping valde att gå på åklagarens linje, nämligen att både JMW Bygg och Haga Rot brustit i sitt arbetsmiljöansvar. Rätten bedömde att tillräcklig riskbedömning inte hade utförts inför arbetet med cykelställen, och att arbetstagarna inte hade fått tillräckliga instruktioner. Företagen hade även brustit i säkerhetsarbete och skyddsåtgärder.

Att byggarbetaren som skadats inte var anställd av något av de aktuella företagen spelade ingen roll enligt tingsrätten, som dömde JMW Bygg och Haga Rot att betala 600 000 kronor vardera i böter.