• Foto: Tomas Nyberg/Pixabat/Regeringen; Montage: Chris Smedbakken

Med anledning av arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons (S) utredning om begränsad konflikträtt har en grupp Elektrikermedlemmar skrivit en debattartikel där de efterfrågar en reaktion från förbundet. Här svarar Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson.

– Det är en sak att man utreder frågan, men jag har väldigt svårt att se att det finns skäl att göra förändring i konflikträtten. Framförallt har jag väldigt svårt att se att det finns något som helst behov att göra inskränkningar i konflikträtten, säger Urban Pettersson, förhandlingschef för Elektrikerförbundet.

LÄS ÄVEN: DEBATT: ”Ylva Johanssons utredning tillgodoser Svensk Näringslivs agenda”

Urban Pettersson, förhandlingschef Elektrikerförbundet.
Foto: Tomas Nyberg

I våras tillsatte arbetsmarknadsminister Ylva Johansson en utredning om begränsad konflikträtt, detta med bakgrund av konflikten i Göteborgs hamn.

Konflikten handlar kortfattat om att arbetsgivaren APM Terminals har avtal med Transportarbetareförbundet, samtidigt som Hamnarbetarförbundet, som organiserar omkring 250 anställda i hamnen, inte är bundet till kollektivavtal och därmed inte bundet till fredsplikt, vill förhandla självt för sina medlemmar.

LÄS ÄVEN: 173 elektriker blev av med 1,7 miljoner

Konflikten har varit långdragen, och verksamheten i hamnen har blivit hårt drabbad.

Nu har en grupp Elektrikermedlemmar skrivit en debattartikel där de adresserar förbundet.

”Vi anser att Svenska Elektrikerförbundet ska sätta ner foten kräva ett stopp på attackerna på fackliga rättigheter. Hur ställer sig vår förbundsledning till utredningen som Ylva Johansson har tillsatt?”, skriver medlemmarna.

LÄS ÄVEN: Arbetsgivare och fack i krig om skyddsombuden

Även fackförbundet Pappers har under dagen publicerat ett uttalande i frågan, där de med hänvisning till regeringens tillsatta utredning om konflikträtten säger bestämt nej till att försämra rätten till att vidta stridsåtgärder.

Kritiken mot att försämra konflikträtten är något Elektrikerförbundets förhandlingschef Urban Pettersson instämmer i. Även om han inte vill uttala sig just om konflikten i Göteborgs hamn.

– Vi är en av de minst konfliktbenägna arbetsmarknaderna i världen. Samtidigt har vi friare regler än vad många andra länder har, så det vore väldigt konstigt om vi började klämma på reglerna för att fixa ett problem som inte finns, säger han och fortsätter:

LÄS ÄVEN: Systematiskt fusk orsakar dödliga arbetsolyckor

– Jag tycker vi har bra regler i Sverige i dag, det finns inget skäl att förändra dem. Den agenda som Svenskt Näringsliv driver att det finns risk för många konflikter stämmer inte. De som är mest konfliktdrivande i det här sammanhanget är Almega, de har satt det i system, så Svenskt Näringsliv får titta över sina egna organisationer och se till att de ska sköta sig.

Har du något mer att tillägga angående regeringens hanterande av frågan?

– De ska ge fan i konflikträtten, det kan vi väl avsluta med.

Anna Norling
anna.norling@mittmedia.se