• Foto: Pixabay; Montage: Chris Smedbakken

I spåren av #metoo-rörelsen vidtas nu åtgärder för att motverka sexuella trakasserier i yrkeslivet. Regeringen har bjudit in parterna till möte och DO ska granska hur landets kommuner och landsting arbetar mot trakasserier.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson och jämställdhetsminister Åsa Regnér har bjudit in till möte den 8 december för att diskutera sexuella trakasserier i arbetslivet. Inbjudna är de centrala parterna, Arbetsmiljöverket och Diskrimineringsombudsmannen, DO.

LÄS ÄVEN: Över 4000 kvinnor i byggbranschen i upprop mot sexism och sexuella trakasserier

– Vi bjuder in till en dialog just med anledning av #metoo, sexuella trakasserier och oönskade beteenden på arbetsplatser. Det är en arbetsmiljöfråga, hur människor ska kunna vara trygga och ha en rimlig arbetsmiljö, säger Ylva Johansson till tidningen Lag & Avtal.

LÄS ÄVEN: Förslag på nytt fackuppdrag: Jämställdhetsansvarig

Arbetsmiljöverkets föreskrift om organisatorisk och social arbetsmiljö, AFS 2015:4, är ett verktyg för att agera. Ylva Johansson betonar chefernas ansvar men vill också diskutera hur skyddsombuden ska kunna jobba mer systematiskt med den här typen av arbetsmiljöfrågor.
Förutom AFS 2015:4 regleras trakasserier och arbetsgivarens skyldigheter i diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen. Det kan också falla in under brottsbalken om det handlar om exempelvis sexuellt ofredande eller våldtäkt.

LÄS ÄVEN: Jonas Wallin: ”Nolltolerans mot sextrakasserier i Elektrikerförbundet”

Arbetsgivaren är skyldig att utreda påståenden om att en anställd har blivit utsatt i samband med arbetet. Visar sig misstankarna stämma ska arbetsgivaren vidta åtgärder så att trakasserierna upphör. Det kan vara att förövaren blir tillsagd men det kan också bli aktuellt med varning, omplacering eller uppsägning. Handlar det om allvarliga trakasserier som faller in under brottsbalken bör arbetsgivaren hjälpa den anställda att göra en anmälan till polisen.

LÄS ÄVEN: Josefine Larsson: ”Ingen annan än jag har rätt till mitt space”

I arbetsgivarens ansvar ligger också att bedriva ett förebyggande arbete mot trakasserier enligt diskrimineringslagen och arbetsmiljölagen. Det ska finnas riktlinjer och rutiner på arbetsplatsen och dessa ska de anställda känna till. Det ska också framgå hur man på just den arbetsplatsen definierar sexuella trakasserier.

LÄS ÄVEN: Anna Norling: ”Josefine Larsson är inte ensam, det visar #metoo tydligt”

– Arbetsgivare har ett stort ansvar för att förebygga diskriminering. Kommuner och landsting har också en särskilt viktig roll som offentliga arbetsgivare, säger Peter Wråke, chef för rättsenhet arbetsliv på DO.

LÄS ÄVEN: Skanska kastar ut entreprenörer efter sextrakasserier

Nya regler för aktiva åtgärder i diskrimineringslagen gäller från och med 1 januari 2017. En utvidgning har skett och nu omfattas alla diskrimineringsgrunder när det gäller kraven på aktiva åtgärder. Hur den förändringen tagits emot ska DO kontrollera under hösten hos cirka 290 kommuner och 20 landsting.

Helena Forsberg
helena.forsberg@mittmedia.se